sesebe Postat Martie 29, 2018 Partajează Postat Martie 29, 2018 (editat) O varianta o reprezinta alegerea unui traf "potrivit" care sa aiba radiatii mici, nu neaparat a unui traf "audiofil". Mod. edit - impunsaturile se sterg. Va rog sa va abtineti. Editat Martie 30, 2018 de Shambala Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 29, 2018 Partajează Postat Martie 29, 2018 Aha, da, desigur ca este si asta o solutie, dar e mai mult teoretica. Adica de unde iei asa ceva, si/sau de unde poti sti ce flux de scapari are un traf - privind pe un site de vanzari .... ? Doar uneori exista link catre pagina tehnica data de producator si inca si mai rar acolo sunt destule date ca sa iti poti face o idee. Si daca nu ai destula expertiza in domeniu, chiar nu ai nici o sansa sa stii ce cumperi. In discutia cu Dan Turcu eu ma refeream la cazul - mult mai des intalnit, cand ai deja un traf dat (sau doua) si te trezesti ca sunt facute cu simt de economie [de cupru], si radiaza brum in draci. De asta am fost surprins si interesat de mentiunea ta, credeam ca este vreo solutie "simpa" de care sa nu stiu. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Martie 29, 2018 Partajează Postat Martie 29, 2018 @Mircea Crisan - o sa caut un model de carcasa mai mica ca dimensiuni si sa vad daca se potriveste cu ceea ce am eu in gand, ideea este ca trebuie sa arate si bine. @sesebe, @Shambala - cand am facut primele teste cu amplificatorul nu am avut nici un zgomot, e drept ca componentele erau asezate dupa cum se vede in pozele de mai jos, iar cablurile semnalului de intrare/iesire in amp nu treceau pe langa trafuri @Victor - o sa iau in calcul si varianta asamblarii amplificatorului Apex A40 daca tot am componentele, la momentul aparitiei schemelor pe elforum am vorbit cu @alexmm, era foarte multumit de calitatea amplificatorului, insa din cate tin minte, nici Zal200 nu suna rau, de fapt as putea zice ca asemanator cu primul amp facut de mine in regim diy dupa schema Cambridge audio 340A SE doar ca avea in plus rezerve mari de putere Link spre comentariu
hpavictor Postat Martie 29, 2018 Partajează Postat Martie 29, 2018 A , da ? Îți mulțumesc pentru părere . Dacă tu ești mulțumit de sunetul amplificatorului care " nu suna rău " , eu nu prea mai am nimic de spus , ca urmare îmi permit să mă retrag din orice discuție ce se referă la acel amplificator ... Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 29, 2018 Partajează Postat Martie 29, 2018 @turcu_dan la aranjamentul din poze vad exagerarea clasica audiofila: capacitate de filtrare mult supradimensionata. Aceasta duce la foarte timpi mici de conductie la diode si in consecinta peak-uri mari-foarte mari de current prin trafuri-diode-fire de legatura. Aceste peakuri mari de current genereaza radiatii EMC cu fundamentala pe 50Hz dar care se extend pina peste banda de unde medii, radiatii care nu mai sint filtrate de condesatorii de filtrare. Ai snubere "calibrate" pe diodele redresoare? In difuzoare ajung sa sune ca un biziit iar multa lume considera ca nu este suficienta filtrarea si atunci mai adauga condesatori. @Shambala o alta metoda de a reduce brumul generat de transformator este de a nu utiliza o capacitate foarte mare de filtrare (multe amplificatoare nu fac nazuri nici macar la 3300uF pe ramura), iar daca totusi se doreste utilizarea unui tank de filtrare de valoare foarte mare, atunci se utilizeaza intre transformator o inductanta de valoare mare pt a "intinde" peakul de current. 1 Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 29, 2018 Partajează Postat Martie 29, 2018 @turcu_dan, intotdeauna un amplif se testeaza la zgomot dupa ce l-ai bagat in carcasa, adica dupa ce l-ai ecranat. Eu inainte ascultam zgomotul amplifurilor de le construiam cu modulele asa insirate pe masa... si nu prea ma multumea, parca tot mai era nitel fashit acolo. Pe urma, dupa ce am construit si amplifuri in carcasa (OTL30, LM3886) am observat ca zgomotul a disparut complet. Evident ca poate sa existe si amplifuri care sa nu aiba zgomot neecranate, dar daca gasesti unu care are sa stii ca sint mari sanse ca dupa ce il bagi in carcasa sa nu mai ai zgomot. Asta doar daca zgomotul nu provine din interiorul amplifului. Sint placut surprins sa vad ca inca mai traieste un ZAL200 de la mine. E chiar facut de mine, adica l-ai cumparat complet, sau ti-am dat doar cablaj si l-ai plantat tu ? Ca nu mai stiu. 1 Link spre comentariu
turcu_dan Postat Martie 30, 2018 Partajează Postat Martie 30, 2018 @sesebe - probabil că am exagerat, insa este posibil sa mai scot din ei dacă sunt probleme. Nu am snubere, doar condensatori paralel pe fiecare dioda. Când an făcut primele teste știu că se auzea chiar clar, fără nici cel mai mic zgomot. @Dudikoff - mai traieste :), nu a apucat doar primele teste pentru că nu am mai avut timp de cutie. Este realizat de tine, cu piesele lipite pe cablaj curat, ca la fabrică. Doar pe cel de 100w l-am făcut eu. Ambele sunt complete dar stau la păstrare în cutii de carton până reușesc să fac carcasele. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Martie 30, 2018 Partajează Postat Martie 30, 2018 Mă puteți face să înțeleg care ar fi diferența între un amplificator diy să zicem Zal200 și un Denon pma 1500r? --ambele pot evolua cu incinte de 4ohm -ambele au distorsiuni armonice apropiate 0.01 Denon fata de 0,05 Zal, asta în condițiile în care urechia umană nu mai face diferența între distorsiuni așa mici.... Ce diferente ar mai fi ? Eu între Zal100, Zal200, Lm 3886, Schneider team 6030 nu aud diferente. Doar intre ele și un Sony STR DH500 - receiver home cinema. Muzica parca pe hommecinema se aude mai "șters". Link spre comentariu
Marian Postat Martie 30, 2018 Partajează Postat Martie 30, 2018 On 27.03.2018 at 12:21 PM, turcu_dan said: Sunt sigur că amplificatorul lui Marian suna bine, problema este alta, trebuie sa arate ca unul comercial, bine Stiu ca sunt offtopic dar asa cum e arata rau ala al meu? ( Valabil si pentru Sesebe intrebarea ). PS: Shambala daca vrei poti sterge postarea asta. Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Martie 30, 2018 Partajează Postat Martie 30, 2018 (editat) 8 hours ago, Dudikoff said: @turcu_dan, intotdeauna un amplif se testeaza la zgomot dupa ce l-ai bagat in carcasa, adica dupa ce l-ai ecranat. Eu inainte ascultam zgomotul amplifurilor de le construiam cu modulele asa insirate pe masa... si nu prea ma multumea, parca tot mai era nitel fashit acolo. Pe urma, dupa ce am construit si amplifuri in carcasa (OTL30, LM3886) am observat ca zgomotul a disparut complet. Evident ca poate sa existe si amplifuri care sa nu aiba zgomot neecranate, dar daca gasesti unu care are sa stii ca sint mari sanse ca dupa ce il bagi in carcasa sa nu mai ai zgomot. Asta doar daca zgomotul nu provine din interiorul amplifului. Sint placut surprins sa vad ca inca mai traieste un ZAL200 de la mine. E chiar facut de mine, adica l-ai cumparat complet, sau ti-am dat doar cablaj si l-ai plantat tu ? Ca nu mai stiu. La tine, din ce-mi aduc eu aminte, un amplificator "se testeaza la zgomot" dupa ce ai pus amplificatorul pe masa și transformatorul de alimentare sub pat sau prin curtea vecinului. Am glumit! Editat Martie 30, 2018 de Real Minitehnicus Link spre comentariu
sk24bpo Postat Martie 30, 2018 Partajează Postat Martie 30, 2018 Sony se aude mai sters probabil pentru ca are transformatoul mai mic. Daca nu ai un sistem audio foarte performant si o camera fara probleme acustice, iar tu sa ai o ureche antrenata care sa caute defecte, diferentele dintre amplificatoare vor fi minimale. La o baterie de condensatoare foarte mare curentul de incarcare va fi limitat natural de catre rezistenta si reactanta din amonte. Daca a aparut zgomot nou din redresare dupa ce ai adaugat condensatori, cel mai probabil este din cauza reconfigurarii traseului de masa, a star-ground-ului. Daca tot ai atatia condensatori, e pacat ca nu faci din ei o topologie CRC care sa-ti mute star-ground-ul cu semnale de cel cu curentii de incarcare. Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 30, 2018 Partajează Postat Martie 30, 2018 (editat) @ Sesebe - stiu solutia cu socul intre sau inainte de conzi , am noi discuat odata despre asta. Dar numai simpla si ieftina nu e solutia, plus ca totusi nu rezolva brumul emis de un traf cu numar mic de spire pe volt. Foarte buna si utila explicatia cu zgomotul complex produs de incarcarea conzilor [mari]. @ Marian - nu sterg nimic, chiar ma intrebam cum de nu intervii Imi permit sa raspund si eu la intrebare - WAF. Si din pacate cam este universal, pe toata planeta la fel. Pt consolare gandeste-te ca cele mai scumpe aparate din lume - cele expermentale de laborator, sunt construite efectiv cu matzele afara. Editat Martie 30, 2018 de Shambala Link spre comentariu
turcu_dan Postat Martie 30, 2018 Partajează Postat Martie 30, 2018 @marian-Nu arată rau, având în vedere că cutia e din tabla din cate vad, arată chiar bine. Știu cât e de greu sa dai gauri aliniate și să prelucrezi tabla in regim diy. Din cauza asta m-am și gândit că pentru mine ar fi mult mai ușor să fac o cutie din lemn, am eu cate fixații cum se zice așa..... Nu sunt eu in măsură să critic aspectul cutiei atâta timp cat eu inca nu am făcut încă una completă. Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 30, 2018 Partajează Postat Martie 30, 2018 @ Dan Turcu - diferentele acustice intre amplificatoare nu se pot deduce citind puterea si distorsiunile. Chiar avand mult mai multe inf. (SN, SR, DF, Imax , eventual si altele) tot nu se poate spune cum va suna fiecare, dar cel mai adesea suna diferit. Doar privind schema, stiind componentele folosite, avand oscilograme sin si square la multe frecv. si o diagrama FFT un foarte bun electronist isi poate face cat de cat o idee, si chiar si atunci pot fi mari surprize. De asta se insista atat de mult ca "amplificatoarele se asculta". Si nu doar ca se asculta, dar se asculta cu boxele tale si in camera ta (daca se poate) pt ca sunetul fiecaruia este influentat si de acesti factori. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 30, 2018 Partajează Postat Martie 30, 2018 Shambala nu-mi este cunoscut termenul WAF... Dan, carcasa nu-i prelucrata manual, am scris in mod specific pe anunt ca este comandata, este prelucrata la laser si vopsita electrostatic. Eu doar am facut proiectul si i l-am predat lui Cristinel. Mi-ar fi fost imposibil sa prelucrez manual in asemenea detalii si precizie, aspectul estetic a fost singurul motiv pentru care am apelat la Cristinel pentru carcasa prelucrata laser... PS: Daca un detaliu asa important nu a fost retinut, stau si ma intreb daca nu cumva o descriere mai scurta n-ar fi mai eficienta... in fine. Link spre comentariu
Postări Recomandate