Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

recomandare amplificator sh

Vizitator catalin1111

Postări Recomandate

Și efectul de ecranare al unei carcase metalice? 

Ideea este ca orice soluție are și avantaje dar și dezavantaje, important este sa le știi și sa le poți combate, iar la o carcasa home-made, sa fie și aspectuoase în sensul dorit. 

Link spre comentariu

Si asta este adevarat  :)

Solutia poate fi evitarea montarii aparatelor tip turn; ampliful cu carcasa din lemn poate fi instalat alaturi (si distantat cu 10-20 cm, pt a elimina pb lipsei ecranajului)

Totusi, cel mai mare generator de camp este traful din ampliful final, iar in extremis poate fi ecranat doar el.

Asa ca pb e mai putin ce camp radiat primeste ampliful final si mai mult ce radiaza el. Functie de tipul trafului si ecranarea sa se poate monta pe una sau alta din axe (in carcasa de lemn).

Link spre comentariu

Ecranarea poate fi realizată cu tabla galvanizata din care se făceau scocurile? Întreb pentru că cunosc o persoana care se pricepe in a modela acest tip de tabla.

Link spre comentariu

Da, orice tabla feroasa e buna. Ideal ar fi cu tabla de tola de transformator (in catreva straturi), dar diferenta mare este intre ecranat /ne-ecranat si mult mai putin intre tipurile de table [feroase] din care este facut ecranul.

Daca traful este f bun ecranul poate sa nu fie necesar (vezi R-core-urile).

Link spre comentariu

Trafurile pe care le am sunt toroidale Talema. Ok, știu ce am de făcut acum. Mulțumesc pentru indicații. 

Editat de turcu_dan
Link spre comentariu

In general toroidalele radiaza cel mai puternic, pt ca merg cu N mic. Totusi depinde f mult de calitatea miezului; trebuie facute teste.

Este posbil ca 5cm mai intr-o parte sa rezolve un brum pe care un ecran sa nu o poata face complet.

Link spre comentariu

Ok. Rămâne de văzut și încercat după ce aranjez piesele in carcasă. Deocamdată am Zal100, Zal200 complete (module amplificare, redresare, trafuri toroidale) dar și cablajele + piesele de la Apex A40. Merita incercat și amplificatorul Apex? Ca și performante care ar fi mai bun?

Editat de turcu_dan
Link spre comentariu
On 28/03/2018 at 9:11 AM, turcu_dan said:

Ecranarea poate fi realizată cu tabla galvanizata din care se făceau scocurile? Întreb pentru că cunosc o persoana care se pricepe in a modela acest tip de tabla.

Poti folosi carcase de surse de calculator.

Cele vechi erau facute cu simt de raspundere.

Link spre comentariu

Acum abia mi-am dat seama ce ai vrut sa spui cu persoana care stie sa modeleze tabla galvanizata.

Vezi ca trafurile nu se ecraneaza inchizandu-le in vreo cusca Faraday. Se bandijoneaza circular pt ecranare in plan orizontal si se pun 2 capace sus si jos pt ecranarea in plan vertical (pt eventualele aparate de sub el sau de deasupra sa). Atentie sa nu creezi o spira in scurtcircuit.

O solutie foarte buna de ecranare a prezentat Misa acum cativa ani - daca vrei ceva de top.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Pe mine ma interesa ecranarea nu a trafului, pt ca zgomotul trafului se rezolva mai simplu altfel, ci ecranarea pt paraziti externi generati de alte echipamente si aparate din casa sau vecini. De exemplu ecranarea pt parazitii generati de motoarele electrice cu perii, de intrerupatoare la aprinderea si stingerea luminii....etc.

Link spre comentariu
La 3/29/2018 la 10:04, turcu_dan a spus:

Ok. Rămâne de văzut și încercat după ce aranjez piesele in carcasă. Deocamdată am Zal100, Zal200 complete (module amplificare, redresare, trafuri toroidale) dar și cablajele + piesele de la Apex A40. Merita incercat și amplificatorul Apex? Ca și performante care ar fi mai bun?

Amplificatorul Apex A40 este cu mult peste așa zisa concurență  așa că merita să iei legătura cu @alex mm pentru detalii despre Apex  A40 ...

Audiții plăcute !

Mod. edit - impunsaturile se sterg. Va rog sa va abtineti.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Zona de semnal mic este mult mai usor de ecranat separat daca se simte nevoia. Totusi eu am inteles ca se discuta despre amplifuri DIY exclusiv tip final de putere, unde semnalul "mic"  are deja 1-2V.  Chiar si asa, se pot folosi cabluri ecranate bune, cu terminale f scurte,  minimizand riscul captarii de paraziti. Pot. de volum se poate inchide intr-o cutie de tabla.

Posibil sa ramana necesara o impamantare.

Cum se rezolva mai simplu campul radiat de traf ?

Link spre comentariu

Pai nu cred ca vei primi vreodata un raspuns decent pe aceasta sectiune , deoarece electrotehnica este o alta disciplina , la Politehnica .

Daca esti un user studios , poti invata ecuatiile lui Maxwell , in acest fel vei afla rasunsurile singur !

Bogdan , sper ca stii de gluma !

Link spre comentariu

Ecuatiile campului emg se invata inca din liceu (in forma simplificata).

Intrebarea era pt Sesebe pt ca el a scris asta  ("pt ca zgomotul trafului se rezolva mai simplu altfel,")

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări