Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Continut variabila pe LCD

peshte

Postări Recomandate

Mi-am luat recent un LCD alfhanumeric 20x4. Folosesc Proton PIC Basic pt simplitate. Daca sa zicem declar o variabila "A" ca fiind byte, si ii dau o valoare, sa zicem "2", si incerc sa o afisez pe LCD cu comanda "print a" ori "print at 0,0,a", imi va afisa corespondentul in ASCII a valorii pe care o contine "A". Eu vreau sa afiseze pur si simplu valoarea care se afla in variabile "A".Am luat helpu si l-am citit, da nu i-am dat de cap. Idei?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• peshte

2

• MirceaM

1

• Elef

1

• d2134

1

Top autori în acest subiect

Convertesti valoarea din A in BCD(trebuie sa iti iasa 3 octeti, cele 3 cifre ale numarului) dupa care fiecare cifre o aduni cu 0x30 parca(verifica la codurile ascii) si numarul obtinut il afisezi( asta o faci ca sa obtii codul ascii al cifrei) .A a fost considerat ca 1 byte.

Link spre comentariu

Sa consideram ca ai variabila A pe 1 byte, cu valoarea 0x81. Aceasta scriere cu 0x in fata vrea sa spuna ca este vorba de baza 1681, in baza 16este totuna cu10000001, in baza 2si este totuna cu129 in baza 10 (o suta doua zeci si noua).Pentru afisare pe LCD este necesar sa se intample transformarea lui A (1 byte) in 3 bytes si anume:0x31 (codul ASCII al lui 1)0x32 (codul ASCII al lui 2)0x39 (codul ASCII al lui 9)iar acesti 3 octeti sa fie trimisi, in aceasta ordine catre LCD, cu frunctia specifica pentru treaba asta (trimitere byte catre LCD).Este posibil sa nu fie nevoie de 3 bytes insa acesta este numarul maxim.Cea mai mare valoare a lui A este 0xFF, adica 11111111 in baza 2, adica 255 in baza 10 (daca este vorba de "unsigned").In acest caz cei 3 octeti vor fi: 0x32 (codul ASCII al lui 2)0x35 (codul ASCII al lui 5)0x35 (codul ASCII al lui 5)Aceste transformari trebuie neaparat sa se intample. Ca intr-un anumit limbaj scrii un "print" anumit si face cam toata treaba (deci nu sunt evidente transformarile mentionate) asta este altceva.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări