Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie incinte acustice

zaitzus

Postări Recomandate

@zaitzus tu ai facut sau macar ai vazut la cineva cum se facea o boxa ?!?

sa urmaresti constructia de la inceput pina la finalizarea COMPLETA a filtrelor ?!?

In citi ani iti propui sa finalizezi boxa? Mai putin de 10ani?

Link spre comentariu

Difuzoarele Monacor specificate pot face un set bun pentru incinta.

Un amendament: la DT300 a atasezi ghidul de unda special produs pentru el si care-l transforma in varianta profesionala PCT 300.

Frecventele de taiere: 300 Hz ( 500 Hz) si 3.000 Hz.

O incinta in trepte, cu asezarea traductoarelor pe "zero delay plane" este de preferat si constructiv si ca rezultat acustic, fata de varianta indicata ( parerea mea!)

Filtre Butterworth, ord.II departate, cu tuning acustic in final.

SUCCES!

Link spre comentariu

Singurul sfat bun ramane alegerea unui proiect complet documentat si urmarea sa fara absolut nici o modificare (pt ca nu detii inca cunostintele necesare intelegerii si calcularii vreuneia).

Nu cred ca forumul iti va oferi consultanta completa si detaliata pt proiectarea si constructia incintelor.

Difuzoarele alese sunt ok, in sensul ca pot functiona impreuna in 3 cai.

Link spre comentariu

Va multumesc. Avand girul domnului VTP pentru cele 3 drivere, voi purcede incet incet la achizitia difuzoarelor, intre timp ma apuc de citit. Am mare incredere in experienta domniei sale,eram un mucos cand ii citeam articolele din tehnium. De grabit nu ma grabesc, in paralel se deruleaza si restaurarea amplificatorului, una peate alta va fi un proiect ce se va masura in luni de zile.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Mi-au ajuns MONACOR SP-10/250PRO, constructie solida, grele.

Intre timp am tot rasfoit net-ul si am cautat sa ascult tot felul d incinte.

referitor la incinte am ascultat magnat monitor supreme 2002 si heco victa prime 702, cele din urma mi-au parut mai echilibrate ( app, le-a mai ascultat cineva, daca da ce parere aveti ?)

Acum, as avea 2 intrebari:

1. cat de viabila ar fi urmatoarea solutie pentru a evita filtrele in incinta: http://www.picpaste.com/79c1ae553d7598f7e80d85b842714bc1-J9r53Nsx.gif

avand in vedere ca singur, am slabe sanse sa construiesc filtrele ( dpdv calitate sunet ar fi mai ok? ), Imi imaginez ca ar fi si mai usor de reglat din potentiometrii frecventele de taiere.

2. lasand la o parte finisajele viitoarelor incinte, indiferent de solutia finala ( filtre pasive sau varianta de la pct. 1), acestea s-ar clasa peste heco victa prime 702 avand in vedere difuzoarele alese?

Ma gandesc la faptul ca spl-ul acela de 91 db al lui HECO este un varf max. si nu este pe toata plaja de frecvente redate, pe de alta parte doar cele 3 difuzoare alese de mine aproape ca se apropie de pretul incintelr HECO asta fara eventuale filtre, finisaj material pt cutii

Editat de zaitzus
Link spre comentariu

SPL-ul dat este o medie pe intreaga banda de raspuns a fiecarui dif. Pt o idee clara, arunca o privire pe graficul de raspuns din pdf-ul fiecarui difuzor.

Utilizarea de cross activ permite multe reglaje (te inveti dupa un timp) dar implica cate un amplificator pt fiecare difuzor. Adica pt 3 cai => 3 amplifuri stereo. Pt simplificare se poate folosi un sub activ, care are in el si sectiunea de cross activ si ampliful. Acum depinde si cati bani vrei sa bagi in joaca asta, s-ar putea sa iesi mult mai ieftin cumparand 2 incinte SH foarte bune...

Link spre comentariu

De regula filtrele active se pun inainte de preamplificatoare. Oricum ce ai tu acolo, nu e deloc pentru incepatori. Sa te joci cu 8 potentiometre de volum pentru a liniariza raspunsul e deja munca grea

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Referitor la constructia incintelor audio , influenteaza in mod negativ sunetul daca incinta este imbinata pe langa diversi adezivi si cu elemente de prindere din metal ?

Asta pentru o mai buna rigidizare .

Link spre comentariu

Daca te referi la holtzsuruburi - nu, desi audiofilii prefera imbinarile fara metal deloc (pt a nu infuenta deloc magnetii difuzoarelor) dar diferente masurabile sunt imposibil de facut. Asa, este mult mai importanta pozitia de montare a filtrelor in boxe.

Exceptie fac incintele construite din inele unde utilizare unor tije metalice filetate este inevitabila.

Daca te referi la coltare metalice, este ferm recomandat sa fie evitate, pt ca nu vor face niciodata corp comun cu placile si vor vibra pe frecvente diferite (suprapunandu-se vibratia lor proprie peste cea a peretilor incintei).

Link spre comentariu

Ericsoanele pt mobila sunt de 2 feluri - de tip holtzsurub, care se infileteaza in material, si de tip surub mecanic care se strang intr-o piulita cilindrica sau lamelara. Utilizarea acestora din urma este cu totul exclusa din cauza golurilor din jurul lor.

Ericsoanele tip holtzsurub mi se par cam groase, uneori mai crapa materialul pe langa ele.

Link spre comentariu

Cum spune proverbul :Din pomana , poamana faci :::, sa dau un pont pe care l-am primit de la un tamplar, referitor la imbinarea placilor din pal , Mdf sau alte materiale specifice.

Ptr cei care nu au presa de strangere ......... La fiecare imbinare se unge cu solutie ptr lipire ( aracet , etc ) , se prinde si se strande in ericsoane , se lasa la intarit minim 24 H , dupa care ericsoanele se extrag , se mareste gaura si se introduc cuie de lemn(cepuri randalinate ) prin batere, unse la fel ci solutie de lipt . Cuiele se bat cu 1,2 mm mai jos decat suprafata respectiva , apoi dupa uscare gaurile se umple cu chit apoi se finiseaza . Imbinerea este foarte solida , iar in incinta nu avem metal . Ptr o rigidizare si mai buna la interior se lipesc la colturi coltare de lemn ( esenta tare ) . Ptr etanseitate , la interior la toate imbinarile se pensuleaza aracet din belsug . Acea incinta nu mai are moarte .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări