Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

circuit auto 12v

xcit

Postări Recomandate

• Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• xcit

31

• validae

14

• costi_b

7

• Marian

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Atunci cel mai bine e să rogi pe cineva care se pricepe să-ți facă asta, altfel riști să arzi ceva prin instalația mașinii.N-ai vrea să-ți ia foc mașina pentru niște mofturi de leduri....

Link spre comentariu

am mai facut, sa lipesc stiu, nu asta e problema, daca mi se da exact ce imi trebuie il fac, problema e ca nu stiu sa calculez si sa fac o schema, dar sa lipesc piesele stiu. N-am ce sa stric la masina daca schema e buna si face ce trebuie.

Mi-a facut mai demult un baiat de aici de pe forum o schema de alarma pt casa, am facut-o in 2008 si functioneaza si in ziua de azi, si chiar daca pare un mister, n-am dat foc la casa

Editat de xcit
Link spre comentariu

Poți folosi, de exemplu, o diodă recuperată din surse PC (MBR2045), sunt voluminoase dar au cădere mică de tensiune, mai ales la curentul mic care aici.

Găsești diode Schottky în alimentatoare de tensiune mică (încărcătoare de telefon) ca redresoare în secundar.

Link spre comentariu

aha, am asa ceva prin casa, dar daca nu le recunosc....mai bine cumpar maine stiu sigur ca e ce trebuie. Daca are scrisul sters, eu nu-mi dau seama care e. Multumesc mult pt ajutor, oricum cred ca nu mai rezisti nici tu mult si ma trimiti la culcare, validae a cedat si il inteleg :)

am gasit una SB3100, e buna sau ramane pe maine?

Editat de xcit
Link spre comentariu

am incercat cu ea, dar la fel se intampla, cu comanda de 12v merge, cu 1,2 abia se inroseste putin filamentul la bec numai daca tin comanda pusa, daca dau doar impuls nu se misca nimic

am incercat sa dau comanda dupa dioda direct pe condensator, cu 1,2 se aprinde mai tare decat pe dioda. Am scazut consumul, am pus un bec care suge doar 10mA si se aprinde bine, dar sta foarte putin, sub 1 sec

Editat de xcit
Link spre comentariu

Salut. Asta e schema pe care o vrei.

T1 poate fi orice NPN (2N2222, BC546 sînt unele extrem de uzuale), T2 orice PNP (2N3907, BC556), M1 orice MOSFET. Montajul consumă vreo 12mA în plus faţă de ledul ăla de la Viper şi doar pe perioada pulsurilor de la ledul din uşă. Pentru un consum şi mai mic poţi mări R1 şi R2 de 1k la 10k sau chiar 100k.

Rezistenţa de 0.01 ohmi e pusă doar pentru a vedea consumul montajului în funcţionare.

Cum funcţionează: pulsurile de la ledul din uşă deschid T1, care deschide la rîndul lui T2 şi încarcă condensatorul din poarta MOSFET-ului. Între pulsuri, condensatorul se descarcă prin rezistenţa de 1M, dar tensiunea din poartă e păstrată peste pragul de deschidere suficient timp cît să-i permită condensatorului să fie reîncărcat de următorul puls.

R7 limitează curentul prin baza lui T1, altfel ţi s-ar stinge ledul din uşă.

R1 forţează T2 să stea blocat, R2 îl deschide.

R3 limitează curentul de încărcare al condensatorului.

C1 împreună cu R1 formează baza de timp.

R5 e ledul de la Viper.

Link spre comentariu

Salut, pai atunci pun direct de 100k rezistentele alea R1 si R2, afecteaza cu ceva? Ledul va da impulsuri cand masina e incuiata, deci de aia vreau sa am consum cat mai mic. Multumesc, ma duc sa cumpar piese

Link spre comentariu

Bun, am revenit, am facut schema ta ratza, aveam prin casa piese, la primul test a functionat perfect, i-am dat comanda cu o baterie de 1,2 descarcata si pac, s-a aprins becul...consumul este acelasi ca al becului, nu se modifica deloc. Este suficient un puls de 1,2V ca becul sa se aprinda si sa stea aprins 12 sec, nu ma deranjeaza ca dupa descuiere mai da cateva clipiri viperul. Am montat-o si pe masina si functioneaza brici, am masurat si acolo consumul in stare de functionare si este 0, ma rog cat consuma viperul 9-10 mAh, tot atat e si cu montajul. In concluzie ai facut un coleg fericit. Am tras tot montajul intrun tub termocontractabil(sper ca am zis bine), totul izolat, merge brici. Inca o data va multumesc la toti care v-ati batut capul cu prostiile mele si pt rabdarea de care ati dat dovada. Sa fiti sanatosi. La multi ani!

Link spre comentariu

Plezneala neplezneala, uite ca a iesit, nu o mai desfac pentru un moft de 10 sec...pana ma asez pe scaun si pun contactul se stinge. E perfecta. Inca o data, sa nu fiu inteles gresit, va multumesc la toti...si apropos, m-am uitat sa vad cine mi-a facut schema de la alarma in 2008, tot tu ai fost :)) e bine de stiut. Daca ai facut-o si pe aia la plezneala...esti tare, nu vreau sa ma gandesc cum e sa gandesti si ce pui acolo :)))) faci nava spatiala cred

c1 ala este de 10uF ca asa am gasit, sunt convins ca daca aveam de 4,7 se stingea mai repede...dar acum asta e

Editat de xcit
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări