Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

circuit auto 12v

xcit

Postări Recomandate

Salut, poate cineva sa imi dea cateva sfaturi?

Am nevoie sa comand un montaj cu o tensiune de 1.2-1.3V luata de la un led intermitent(cand masina e inchisa) si sa o folosesc pt a alimenta cu 12V un consumator de 10 mAh. Este complicat de facut asa ceva? deci ledul clipoceste doar cand e masina incuiata si e singura sursa care o pot folosi....altceva cu 12v numai cand e masina incuiata, nu exista. Ledul are comanda pe plus. Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• xcit

31

• validae

14

• costi_b

7

• Marian

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Un optocuplor care să comande un tranzistor. Dar probabil că nu vrei ca alimentarea respectivului consumator să fie intermitentă, aşa cum clipeşte ledul. Atunci se complică puţin treaba, fiindcă optocuplorul va trebui să comande un monostabil sau temporizator cu LM555 sau chiar simplu, cu un tranzistor. Sunt la serviciu între două treburi, nu pot acum să-ţi fac schema, dar e uşor de făcut.

Link spre comentariu

exact, vreau ca acei 1.2v sa fie comanda montajului, iar consumatorul poate avea plus sau minus direct de la bateria masinii si comanda care vine din montaj sa fie fixa, intre 2 clipiri ale ledului sunt cam 0.5 sec, deci ceva care sa tina o temporizare de 2-3 sec e suficienta

Bine, am uitat sa va spun ca stiu cum arata o dioda, o rezistenta si un condensator, stiu sa lipesc si cam atat. Am facut cateva montaje de alarma pe vremea lui ceausescu, dar nu stiu electronica...dar daca are cineva rabdare cu mine si imi explica ce trebuie sa fac....m-as descurca, multumesc

Editat de xcit
Link spre comentariu

Ledul clipește doar un timp, sau continuu ? E vorba cumva de ledul de la alarma auto ? De fapt care e scopul montajului ?, poate există o rezolvare mai bună și altfel...

Link spre comentariu

nu am alarma, ledul clipeste atata timp cat masina e incuiata

daca aveam alarma, avea iesire negativa si era rezolvata problema

scopul montajului este sa alimentez un led viper de la vechea alarma la instalatia masinii, nu am cum sa-l leg in asa fel sa isi faca treaba doar cand masina e inchisa. Pe masina nu exista nici un plus sau minus DOAR cand masina este incuiata, singurul semnal de acest fel fiind ledul de pe usa. El e singurul care arata ca masina e incuiata

Ledul viper se alimenteaza la 12 v, pe cand ledul de pe usa are doar 1,2V...aici e dilema, ledul clipicios trebuie sa imi comande ledul viper

Editat de xcit
Link spre comentariu

Simplu, daca sarcina cere un curent asa mic si nu trebui obligatoriu sa aiba masa comuna atunci un singur tiristor comandat direct in poarta de tensiunea de pe acel led ce clipeste ( eventual cu o rezistenta inseriata in poarta ), sarcina trasa catre masa de acel tiristor, eventual printr-o rezistenta de limitare daca este cazul. Trebui insa ca ledul care clipeste sa aiba comanda pe plus ( adica minusul sau sa fie dus direct la masa ). Cu maxim 3 componente ieftine ai rezolvat problema. Ideea este ca un singur impuls de la ledul intermitent va amorsa tiristorul in poarta apoi acesta va conduce in mod continuu indiferent de comanda din poarta ( e ca si cum ai comuta un intrerupator ). Oprirea sa putandu-se face cu un intrerupator mic sau un buton ceva, care fie scurtcircuiteaza tiristorul anod-catod fie intrerupe conexiunea sa cu sarcina. Pare complicat dar este foarte simplu si ieftin.

Link spre comentariu

Să înțeleg că ledul viper poate fi alimentat și continuu câtă vreme clipește cel al mașinii, dar trebuie să se stingă când se stinge cel al mașinii ? Atunci soluția cu optocuplor și integrat 555 în configurație de monostabil e soluția.

Link spre comentariu

exact

ledul viper are un droser cu 2 fire, plus si minus care daca le punn pe baterie incepe sa licare viperul,deci droserul se alimenteaza pe direct, eu doar vreau sa-l comand sa primeasca 12v sau masa(nu conteaza), doar cand incepe sa licare ledul de pe usa al masinii

Editat de xcit
Link spre comentariu

Ai nevoie de un circuit ca ăsta. Trebuie alese componentele astfel ca temporizarea să fie de maxim o secundă, astfel că fiecare impuls primit de ledul optocuplorului va prelungi impulsul și ledul viper va fi alimentat continuu atâta timp cât ledul mașinii pâlpâie.Ledul optocuplorului poate fi legat în serie cu ledul mașinii. Cu rezistența de R1=100k și condensatorul de C1=1uF temporizarea e de o secundă. Rezistorul R2 = 10k.

post-179973-0-82958600-1480518230_thumb.gif

Link spre comentariu

multumesc, dar trebuie sa recapitulez sa vad daca am inteles bine, deci iau plusul(comanda ledului de pe usa) de 1,2V si intru cu ea in optocuplor, apoi acolo unde ai simbolizat viperul, voi avea 12V continuu, e corect? am inteles bine?

am uitat sa mai intreb ceva, in conditiile in care viperul consuma 10mAh, tot montajul cu tot cu viper cat va consuma ? Multumesc mult

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări