radue Postat Mai 19, 2007 Partajează Postat Mai 19, 2007 Subbasul este sub 60 Hz. Peste, pana la 160 Hz este basul, peste deja incepe mid-basul.Adica 55 Hz este considerat a fi subbas ( evident nu sinusoidala in sine :smt003 ) si si frecventele de 16 Hz ar putea fi considerate subbas, dar din moment ce nu sunt eprcepute de 95 % dintre omameni, nu sunt considerate subbas. Pragul minim al subbasului este de 30, chiar 35 Hz.Acum sa nu-mi zici ca zona de 40-60 Hz este bas...ca nu este asa. Link spre comentariu
Vizitator Bassmann Postat Mai 19, 2007 Partajează Postat Mai 19, 2007 Subbasul este sub 60 Hz. Peste, pana la 160 Hz este basul, peste deja incepe mid-basul.Adica 55 Hz este considerat a fi subbas ( evident nu sinusoidala in sine :smt003 ) si si frecventele de 16 Hz ar putea fi considerate subbas, dar din moment ce nu sunt eprcepute de 95 % dintre omameni, nu sunt considerate subbas. Pragul minim al subbasului este de 30, chiar 35 Hz.Acum sa nu-mi zici ca zona de 40-60 Hz este bas...ca nu este asa.am sa ma mai documentez.ce ma pricep spun pe forum, ce nu stiu cer parerimerci Link spre comentariu
Vizitator Bassmann Postat Mai 20, 2007 Partajează Postat Mai 20, 2007 priviti acest clip si haide-ti sa comentam pe marginea lui. din start va zic ca cea mai joasa nota vibreaza la ~23 Hz evident, iti trebuie si niste scule bune ca sa-ti redea frecventa asta Va urez o duminica placuta!! Link spre comentariu
FIXVID Postat Mai 20, 2007 Partajează Postat Mai 20, 2007 nu cred ca acel combo atinge nici 40-50hz liniar; ar trebui facuta o inregistrare direct de la ghitara ca sa poti vedea cum ti se descurca boxele la freq f joase :rock: in legatura cu midbasul, subbasul, etc.. nu sunt niste elemente standardizate; au luat nastere doar pt a delimita mai usor unele intervale de frecventa mai uzuale Link spre comentariu
Extrem Postat Mai 20, 2007 Partajează Postat Mai 20, 2007 Cel mai ,,ascultat'' bass este intre 60 hz si 80 hz , sub sau peste aceste valori am constatat ca apar mofturi. Link spre comentariu
Vizitator Bassmann Postat Mai 20, 2007 Partajează Postat Mai 20, 2007 Cel mai ,,ascultat'' bass este intre 60 hz si 80 hz , sub sau peste aceste valori am constatat ca apar mofturi.cel mai ascultat bas e intre 40 pana la 150 Hz, pt ca asa au majoritatea melodiilor care se respecta.DAR in functie de basist, de chitara lui bas si de melodia pe care o canta, basul poate varia de la 30.5 Hz pana la 392.0 Hz si mai sus. daca se canta basul pe la 200-300 de Hz el tot bas e , numai ca frecventele nu mai sunt joase, ci medii joase sau medii inalte.aici am atasat o inregistrare cu basul de la 42.1 pana la 329.6 Hz Link spre comentariu
Vizitator donpetru Postat Mai 20, 2007 Partajează Postat Mai 20, 2007 Cel mai ,,ascultat'' bass este intre 60 hz si 80 hzSa fim seriosi cu astfel de afirmatii care denota lipsa de studiu...si...putin practicism. Subbasul este sub 60 Hz. Peste, pana la 160 Hz este basul, peste deja incepe mid-basul. .... Acum sa nu-mi zici ca zona de 40-60 Hz este bas...ca nu este asa. radue, afirmatia ta nu este universal valabila ci este imbibata cu putina pseudostiinta. Reproducerea frecventelor joase de anumite difuzoare nu imparte spectrul de joasa frecventa in asazisul "subbass" si "bass". Asta e o conceptie creata de ascultatori mai putin priceputi in tehnica sonorizarilor. O astfel de departajare se poate face doar in urma unei clasificarii ale sistemelor de reproducere a sunetului dar nici atunci nu este corect din punct de vedere ingineresc. Mai ramane totusi sa raspundem la o intrebare: difuzoarele de banda larga pentru ce sunt : "de subbass" sau "bass" sau de "medii", sau s-ar putea de "inalte" ? :smt005 . P.S. Spectrul de audio frecventa este unul complex de unde si faptul ca NU se poate face afirmatia "Ascultam acum o ora 40Hz pe un subwoofer iar ieri am incercat un 100Hz pe un fullrange, vai ce misto era!!!" :smt003 Propozitia asta am auzit-o acum cativa ani la un "mic maestru" in sonorizarii, care mai trecea pe la magazin, mai facea o boxa dupa ureche etc. Totusi, sa nu va plafonati si voi cu astfel de afirmatii, unele avand o astfel de tenta in acest topic. NUMAI BINE Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 20, 2007 Partajează Postat Mai 20, 2007 radue se referea la intervale de frecventa, fie ca e redata dintr-un difuzor profi, dintr-o chinezarie sau de mine insumi cand cant din frunza.Si eu cred ca statistic, cea mai multa energie din bas e in intervalul ala 60-100Hz. Link spre comentariu
radue Postat Mai 20, 2007 Partajează Postat Mai 20, 2007 Sharky stie la ce am refeream.@donpetru la un difuzor de banda larga ii zice simplu difuzor de banda largaIn muzica comerciala ( peste 90% ), ca sa stie si restul lumii ( ma gandesc ca tu sti, sper... ) pragul cel mai jos in care se pune cea mai mare parte a energiei este situata intre 70 si 90 Hz. Adica in zona de bas.Vreau sa-mi zici de ce.Daca tu ai profesionalism cum pretinzi vei sti sa imi raspunzi la intrebare :yawinkle: Link spre comentariu
adircf Postat Mai 20, 2007 Partajează Postat Mai 20, 2007 da, are profesionalism :smt005 . El face nunti cu 144 db aici Link spre comentariu
Vizitator Bassmann Postat Mai 20, 2007 Partajează Postat Mai 20, 2007 Sharky stie la ce am refeream.In muzica comerciala ( peste 90% ), ca sa stie si restul lumii ( ma gandesc ca tu sti, sper... ) pragul cel mai jos in care se pune cea mai mare parte a energiei este situata intre 70 si 90 Hz. Adica in zona de bas.Vreau sa-mi zici de ce.am sa raspund eu. e foarte simplu.pt ca oamenii de azi nu mai asculta muzica cu armonii si acorduri, ci cu mult "bass" sa duduie ferestrele. referitor la ce ai zis tu cu pragul 70-90 Hz, la frecventele astea wooferele se "zbat" puternic si fac sa simti in piept si in cap o mare buhaiala. de aceea nestiutorii cand ii doare capul si zdrangane vitrina zis "mama ce bass".de ce e comerciala muzica asta? pt iese mult mult aer pe tubul de bas reflex al subwooferului ;) Link spre comentariu
radue Postat Mai 20, 2007 Partajează Postat Mai 20, 2007 Raspunsul este 50% gresit.Astept raspunsul lui donpetru si dupa aceea o sa va spun si de ce.Muzica rock ( indiferent de subgenul, fie ca este alternativ, balada etc ) este foarte comprimata in ziua de azi, tocmai din motivele enumerate de bassman mai sus, indiferent ca este trupa cu renume sau trupa de la coltul strazii.In legatura cu postul lui donpetru de pe acel forum ( nu am citit totul, daor postul ui ) sunt curios de unde scoate el 144 dB din sistemul de care zicea.@bassman vreau sa iti spun ca inregistrarea care ai dat-o tu are o fundamentala de 40 hz, si dupa aceea ( fundamentala ramanand aceeasi ) apar tonurile armonice ( 80 Hz, 120 Hz, 200 Hz etc pana pe la vre-o 1000 Hz ), care sunt cu cel putin 6 dB peste fundamentala. V-as pune o poza cu cum arata "graficul" piesei, dar nu prea pot sa filmez o parte din ecran. Luati si voi un program de editari de sunet care este capabil de analiza frecventelor, dati play si vizionati. Link spre comentariu
Sandu_alex_999 Postat Mai 20, 2007 Partajează Postat Mai 20, 2007 Un mic "test" luat de la un tip nebun dupa subbass :smt005 :smt005Habar nu am de la ce frecventa pleaca si pana in cati hz coboara , dar in fine :weedman: Link spre comentariu
radue Postat Mai 20, 2007 Partajează Postat Mai 20, 2007 Nu l-am ascultat, dar daca e mp3 te asigur ca sun 40 Hz nu ai frecventele cum trebuie...pt ca mp3-ul reda bine intre 40 si 16000 Hz, in afara acestui interval nu este garantat nimic...Totusi, cand ati pus intrebrea topicului, la ce bas va referiti ?LE: Am ascultat piesa, uite si cuma rata analiza in frecventa ( barele alea de la frecvente raman constante pe toata durata melodiei, in acel interval ). Link spre comentariu
CBI Postat Mai 21, 2007 Partajează Postat Mai 21, 2007 Eu cred ca maj. melodiilor comerciale nu contin frecv sub ~50hz tocmai pt ca sunt destinate pietei comerciale.Cred ca sunt limitate special din studio pt a nu forta anumite categorii de incinte,care oricum nu reproduc chiar corect,multi asculta tare ,putand apare diverse pb ,chiar si la amplif.,plus ca pe multi ii deranjeaza subbasul(asa zisa uruiala) iar la presiuni mari mai si dauneaza pe durata indelungata.Basul teapan,strans sau cum i-o mai zice se afla intradevar cum a zis si Radu dar sa mai extindem putin pana pe la 50hz chiar daca intram in domeniul subbasului.Pt mine ce este peste 80hz incepe sa devina midbas.Iar enegia basului este concentrata in dom. 50-80hz pt ca acest domeniu este mai placut,nu este la limita dif.,este distins mai cu usurinta de ureche decat sub ~40hz iar tobele si chitarile chiar in acest domeniu reproduc zona joaselor.Restul sunt sunete sintetizate,cat de reusite sau nu se obs. imediat. In legatura cu mp3-ul cred ca limitarea aceea in 40-16k se datoreaza ratei mici de biti,respectiv sub 160/128kbs,iar asa zisele armonici,distorsiuni se datoreaza comprimarii/taierii dinamicii/varfurilor din muzica si nu neaparat limitarea spectrului ,care exista si ea intradevar dar nu este la fel de predominanta ca celalalt fenomen.Dupa urechea mea cei 40-16khz sunt suficienti ,daca mai sunt si reprodusi liniar de niste boxe cu rezolutie si inregistrari de calitate este vis.Oricum peste 18k aud atenuat si inca sunt tanar,iar sub 40hz ma ajuta vecinul de deasupra :tonqe: fara voia mea,plus ca o sinusoidala de 20hz sau 20khz ma streseaza,iar daca exista in muzica acest lucru este f rar si oricum este atenuata de celelate frecv. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum