Vizitator dxdata Postat Noiembrie 28, 2016 Partajează Postat Noiembrie 28, 2016 Va salut, poate ma lamuresc aici cu voi. Am luat cea mai simpla schema de senzor de lumina care merge ireprosabil, merge cu releu de 5-10v , adaptarea mea a constat in adaugarea unei bobine facute artizanal in locul releului (un mini electromagnet) care merge cu acelas voltaj cu care alimentez toate schema, dar aceasta adaptare nu merge de nici-un fel cu releu merge cu bobina mea nu, unde gresesc, cum as putea sa fac bobina sa mearga la acest montaj ? Sa inteleg prin adaugarea bobinei in locul releului fac un scurtcircuit dar nu se inampla la fel si cu bobina din releu ? hmm Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 28, 2016 Partajează Postat Noiembrie 28, 2016 Defineste: o bobina artizanala care merge la 9V. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 28, 2016 Partajează Postat Noiembrie 28, 2016 In primul rand nu ai aceiasi bobina. Trebuie acelasi numar de spire, aceiasi grosime a sarmei si acelasi material atat la miez cat si la sarma, acelasi diametru al bobinei si aceiasi inaltime.. Ai putea lasa exact asa montajul si sa alimentezi a doua bobina prin contactul releului daca e buna de ceva si nu iei foc. Spune ce vrei sa faci, la ce iti serveste adaptarea si pune si o poza eventual. Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 28, 2016 Partajează Postat Noiembrie 28, 2016 Schema aia simplă e departe de a ,,merge ireproșabil,, fiindcă nu are histerezis, la un anumit nivel luminos poate oscila supărător între cele două stări.Iar bobina ,,artizanală,, poate avea rezistența mult mai mică decât a releului de 9V, de acolo și problemele.Nu ai specificat însă ce ar trebui să facă acolo o bobină în loc de releu.....alimentează cum a scris fanelforum, bobina prin intermediul releului. Link spre comentariu
Ticu Postat Noiembrie 28, 2016 Partajează Postat Noiembrie 28, 2016 Daca ai un ohmetru, masoara rezistenta bobinei confectionate si compara cu rezistenta releului. Daca este mult mai mica, la aceiasi tensiune de alimentare U, prin ea trece un curent I mult mai mare (I=U/R). Se poate ca sursa sau tranzistorul sa nu poata livra acel curent mare. Si lamureste-ma, ce inseamna ca montajul sa mearga cu bobina confectionata? La releu se vede si se aude miscarea partii mobile; la bobina ce trebuie sa se intample? Link spre comentariu
Vizitator dxdata Postat Noiembrie 28, 2016 Partajează Postat Noiembrie 28, 2016 validae - montajul da variaza in functie de lumina foarte mult , insa la ce il folosesc eu imi declansaza releu respectiv de 5-10v. Varianta cu releu care actioneaza bobina separat, m-am gandit si la treaba asta , era singura care ar fi mers, dar ma gandeam ca poate gasesc ceva idei pe aici. Schema am vrut s-o folosesc sa-mi actionez un motor de putere dar micile relee care merg cu schema asta ( 5-9-10v) cred ca sunt prea mici , si cred ca o sa vad si ceva fum daca o sa le folosesc . Bobina o foloseam sa imi actioneze separat un comutator sau pot folosi un alt releu mai puternic insa de la iesirea E a transiztorului nu pot scoate mai mult de 3v U= fiind de 10v. iar la U=12v deja piesele incep sa se incalzeasca deci nu pot folosi un releu mai mare ca putere. deci concluzie schema ar fi insuficienta pentru ce am nevoie, dar ca fapt informativ continui sa ma gandesc ca tot ar merge cumva. Bobina mea 150 ohmi si de la releu 500ohmi. Sau ar merge sa comand un tiristor cu iesirea tranzistorului sa-mi trimita o tensiune mai mare cand se afla in sarcina ? Link spre comentariu
puriu Postat Noiembrie 28, 2016 Partajează Postat Noiembrie 28, 2016 Orice releu are un histerezis: diferenta dintre curentul de anclansare (mai mare) si cel de declansare (mai mic). Enuntul nu este clar (adaugarea unei bobine facute artizanal in locul releului). Bobina este adaugata sau inlocuieste? O constructie artizanala cu o bobina asemanatoare este foarte probabil sa nu functioneze daca nu are un circuit magnetic si o mecanica la fel de bune ca si cele ale releului de fabrica. P.S. Contactele releului pot comanda cu succes orice contactor de putere pentru comanda unui motor. Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 29, 2016 Partajează Postat Noiembrie 29, 2016 În locul bobinei releului poți pune un optotriac, care va comanda un triac cu un curent corespunzător motorului .Optotriacul poate fi un MOC3061 de exemplu. Link spre comentariu
Vizitator dxdata Postat Noiembrie 29, 2016 Partajează Postat Noiembrie 29, 2016 faina idea cu optotriac ,multam de idee Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 30, 2016 Partajează Postat Noiembrie 30, 2016 Cu releul tau care merge poti actiona un releul mai mare sau chiar un contactor fără probleme. Din contactor te pui pe motor. Ce motor vrei sa acționezi si ce aplicatie are? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum