Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Brum in amplificatorul single-ended cu 6FI3P


cuza

Postări Recomandate

Buna seara,

 

Am realizat un emplificator single-ended cu 6FI3P, schema din receptorul Carmen 2, partea de redresare am facut-o cu dioda 1N4007, blocul de filtraj este cu 2 condensatori cu valoarea de 220uF/400V cu rezistenta 1K2 Ohm intre cei 2 condensatori. Transformatorul de alimentare este recuperat dintr-un radioreceptor Darclee 2, transformatorul de iesire l-am primit ca donatie de la un coleg, avand notat pe el diversi parametrii si notatia ECL82 .

 

Schema folosita este:

 

http://tinypic.com/r/t83srt/9

 

 

La filament am torsadat firele, am pus un semireglabil cu valoarea 100Ohm, nu am avut deloc brum timp de 8 luni, pana transformatorul de iesire a inceput sa preia toata tensiunea inalta, astfel ca la borna cealalta din primar aveam 3V, daca izolam carcasa transformatorului de sasiu aveam tensiunea inalta aferenta la iesirea din primar. Dupa ce am izolat tolele transformatorului de sasiu, tubul a inceput sa-si traga curent destul de mult ca incepea tensiunea anodica sa scada treptat foarte mult.

 

De aceea am gasit solutia sa limitez curentul anodic pe primar cu ajutorul unei rezistente de 4K7 Ohm/10W, amplificatorul merge, cu limitarea frecventelor joase, problema este ca am un brum de retea (50Hz) in difuzor, ce este suparator la volum mic.

 

Intrebarea este din ce cauza imi apare acel brum? sa fie doar din cauza acelei rezistente pusa de mine in serie pentru limitarea curentului anodic pentru pentoda tubului 6FI3P?? Nu inteleg ce fenomen se intampla acolo.

 

Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cuza

    2

  • romicap

    1

  • costinnn

    1

  • TON

    1

Top autori în acest subiect

....,,transformatorul de iesire a inceput sa preia toata tensiunea inalta, astfel ca la borna cealalta din primar aveam 3V, daca izolam carcasa transformatorului de sasiu aveam tensiunea inalta aferenta la iesirea din primar. Dupa ce am izolat tolele transformatorului de sasiu, tubul a inceput sa-si traga curent destul de mult ca incepea tensiunea anodica sa scada treptat foarte mult.,,

 

...........................

Schimba transformatorul de iesire pentru ca este in neregula ceea ce se intampla ! Probabil se intampla un scurtcircuit intre infasurari si tole .

Link spre comentariu

Buna seara, in cazul in care nu dispuneti de un megohmetru incercati probarea babeasca... a rezistentei de izolatie cu 220v (retea sau traf de separatie) si un bec tot la 220v( bineinteles avang grija ca becul sa nu traga mai mult curent decat suporta conductorul din bobinaj) .Mai sigur veti fi daca inseriati si un ampermetru cu becul...pt situatia in care strapungerea fiind departe de capatul bobinajului si becul nu se aprinde vizibil. Nu sunt un profesionist...insa electrician fiind, m-am lovit de multe ori de problema in care infasurarile unei pompe de apa de la strung sa dea ok pe multimetru...insa alimentata la tensiunea nominala si anume 380 de v sa-mi actioneze siguranta..Probabil este izolatie strapunsa, conturnare...si la un curent f mic ..cu multimetrul arata ok.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări