Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Akai GXC-704D


Lonerider

Postări Recomandate

Saptamana trecuta, la o plimbare prin talcioc, am gasit acest casetofon deck. L-am luat la 15 lei, pentru acometre, in ideea ca pot sa inlocuiesc la Rostov 105. Desi nu arata prea bine la exterior, mecanica blocata, nu am reusit sa deschid usita casetei, mi-a atras atentia cu notatia de pe ea. Capete GX ferita-sticla, asa ca nu am mai stat pe ganduri. Bine'nteles ca textu vanzatorului a fost clasic: "mere dom'le, ca nu demult l-am folosit..."

L-am dus acasa. l-am desfacut, sa pot elibera usita casetei pentru a vedea capetele. Desi pe internet este dat ca fiind cu trei capete http://www.hifiengine.com/manual_library/akai/gxc-704d.shtml, are doar doua, de stergere si combinat. Acum nu va zic ce a fost in el, pe langa o jumatate de plasa de insecte, gandaci, ruginit aproape complet. Da' ia sa vad daca functioneaza, ca asa mi-a zis. L-am pus in priza si apasat butonul. Sau luminat niste becuri, pe la vu-metre. Am pus o caseta si play. DA! CHIAR FUNCTIONEAZA!!!

Prioritatile s-au schimbat rapid, mai ales ca nu se potrivesc acometrele la Rostov 105, sunt ceva mai late, mai inguste si mai mari decat cele rusesti, asa ca hai la restaurat cu el. Nu va incant privirea cu pozele cand l-am desfacut, dupa ce am scos goangele din el.

 

Posted ImagePosted ImagePosted Image

Posted ImagePosted ImagePosted Image

Posted ImagePosted Image

 

Acum, aproape toata saptamana am curatit la componente, inclusiv demontat complet mecanica casetei, curatita rugina, data cu solutie stop-rugina, unse piesele in frecare, lagare, demagnetizat capetele. Aici nu am intrat cu vopsea asa ca se mai vad petele de rugina, in schimb carcasa si sasiul , dupa demontare completa si frecare cu tot felul de perii de sarma, pietre si hartie abraziva, le-am aplicat un strat de vopsea. Pe unele locuri se mai vad cariile ruginei, dar sunt la interiorul sasiului. O parte le-am asamblat, poate reusesc astazi sa-l dau gata. Nu este un aparat nu stiu cat de performant, dar, daca-l termin, o sa-mi inlocuiesc un alt deck cu clape (Optonica), la care a cedat o roata dintata si nu mai functioneaza derularea rapida.

 

Posted ImagePosted ImagePosted Image

Posted ImagePosted ImagePosted Image

Posted ImagePosted Image

Editat de Lonerider
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Lonerider

    5

  • miron1947

    2

  • doru3160

    1

  • daniels

    1

Top autori în acest subiect

Bine'nteles ca textu vanzatorului a fost clasic: "mere dom'le, ca nu demult l-am folosit..."

 

Am pus o caseta si play. DA! CHIAR FUNCTIONEAZA!!!

 

Inseamna ca n-a bagat texte vanzatorul... :rade:

Link spre comentariu

Carcasa are patina "trecerii timpului". Cam asa arata acum.

 

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

 

Din pacate nu mai functioneaza un canal. Va trebui sa verific trasee, lipituri, semireglabili switch-ul. Posibil sa fi fost corodate trasee, lipituri oxidate, iar cum l-am cufundat in apa cu detergent pentru a-l spala, sa fi cedat pe undeva. Dar ii vine randul...

Link spre comentariu

Am descoperit problema disfunctionalitatii unui canal. Probabil ca in urma curatirii, a apucat ceva mizerie (metalica banuiesc, rugina...) sub filtrul de 19KHz. Acest filtru are un condensator intr-un spatiu foarte mic (unde a intrat si mizeria), pe care, chiar daca am demontat bobina respectiva, nu am reusit sa o curat si mi-a creat o rezistenta ohmica a condensatorului respectiv. Am depistat defectul prin inlocuirea, prima data a integratelor NE545B intre ele, apoi a filtrelor de 19KHz, defectul mutandu-se odata cu schimbarea bobinelor intre ele.

Intrebarea mea: cu ce pot substitui acel subansamblu al filtrului, ca desi am demontat-o, nu cred ca ma mai ajuta vederea sa refac infasurarile bobinei, iar condensatorul sa-l montez pe verso placii.

Este vorba de piesa incercuita in imagine: Posted Image

Link spre comentariu

Desi pe internet este dat ca fiind cu trei capete http://www.hifiengine.com/manual_library/akai/gxc-704d.shtml, are doar doua, de stergere si combinat.

 

La casetofoane din cauza spatilui limitat, cele cu trei capete, combina in aceiasi carcasa doua bobinaje cu functii diferite, capul de inregistrare poate fi construit in aceiasi caracasa cu cel de stergere sau cu cel de citire.

Daca la aceasta v-ati referit cand ati scris combinat, este corect, capul in discutie ar trebuii sa aiba in acest caz, 8 terminale.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Si gata cu el. Mi-a dat de furca ceva, cu reconstructia unui filtru de 19KHz al unuia dintre canale, dar cu ajutorul unei lupe mari si multa rabdare, l-am facut. Acum este perfect functional. Preventiv, o sa caut si un set de curele.

 

Posted ImagePosted ImagePosted Image

 

Ce a fost si cum a ajuns: https://postimg.org/gallery/2kj8bv5re/

 

Si un test de sunet, cu o caseta inregistrata acu' mai bine de 20 de ani (filmat cu un aparat foto)...

 

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări