Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atentionare baterie consumata

Vizitator vasia

Postări Recomandate

Vizitator vasia

Salutare.Cum pot sa fac un circuit cu PIc16F877 care sa determine daca un acumulator de 9V sau 12V este aproape descarcat?Am un echipament care este alimentat de la acumulator, iar atunci cand acumulatorul este aproape descarcat vreau sa-mi semnaleze asta un microcontroler.Daca mai este vre-un topic cu acest subiect va rog sa ma scuzati.Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• XAN77

1

• Abram Burel

1

Top autori în acest subiect

In principiu, folosesti unul din pinii care pot fi configurati ca intrari analogice catre convertorul A/D din PIC, cu un divizor de tensiune corespunzator (ai maxim 5V pe pinul d ela PIC) si eventuale protectii (daca tensiunea de 12V poate sa fie "perturbata" de te miri ce fenomene, cum ar fi cazul unei instalatii auto).

Apoi, trebuie sa studiezi caracteristica tensiune functie de starea de incarcare pentru tipul de baterie utilizata.

In program, masori din cand in cand tensiunea pe pinul dedicat, compari cu pragul corespunzator gradului de descarcare dorit si...

Desi nu este cu PIC-ul tau, ca exemplu poti sa vezi aici:

http://abramburel.hobby-site.com/portal ... &Itemid=27

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator senoctar

Ai mai reusit sa faci montajul ?As avea si eu 2 intrebari ..Din cate stiu convertorul A/D are nevoie de un voltaj referinta, care poate fi configurat sa fie chiar VDD. Asta ar inseamna ca fara alimentare printr-un regulator de tensiune scade voltajul de referinta odata cu voltajul pe pinul A/D iar conversia ar fi totdeauna 0xFF (daca nu se pun rezistente) ?Eu folosesc un PIC fara convertor A/D, are doar comparator. Daca am nevoie doar de un singur prag (incarcat/descarcat) pot folosi comparatorul, ca sa nu pun si un convertor A/D extern ?

Link spre comentariu

poti folosi si un comparator fara PIC :smt003 , daca in urma detectiei de prag atins (baterie descarcata etc) trebuiesc ceva semnalizari deosebite ce implica prezenta unui MCU, da, daca nu, nu vad rostul unui pic pentru a detecta o anumita tensiune cand se poate pune f bine un comparator si o referinta de tensiune cu un zener sau un TL431 si cum multe comparatoare sunt duble se poate implementa simplu un detector cu fereastra, astfel se semnalizeaza si o tensiune prea mare (chestie nesanatoasa la o baterie auto)

Link spre comentariu
Vizitator senoctar

Intradevar nu ar fi nevoie de PIC pentru un prag simplu.Insa ce imi trebuie mie e invers, am deja un montaj mai complicat controlat de un PIC, si ar fi frumos daca pic-ul ar putea anunta starea bateriei. Din nou si asa , daca am nevoie doar de un LED sa se aprinda cand bateria e aproape consumata se poate face fara a implica PIC-ul.Insa eu am nevoie de PIC sa faca anumite lucruri in functie de baterie.Inca nu am incercat ceva, am sa ma duc sa-mi iau un redresor si incep testele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări