Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Supercondensatorul - concept ce va revolutiona piata bateriilor li-ion ?

T.Sorin

Postări Recomandate

Am dat peste acest video :https://www.youtube.com/watch?v=eJ1OztoGprU

s-ar putea asadar ca supercondensatoarele sa fie o solutie la actualele probleme reprezentate de pierderile de energie prin incarcare , densitatea energiei stocate, si gradul de descarcare in timp , alaturi de durata de viata .Ce este un supercondensator ?Ne raspunde Wikipedia aici : https://ro.wikipedia.org/wiki/SupercondensatorDe asemenea curentii mari de incarcare pe care ii suporta ar face astfel posibila incarcarea simtitor mai rapida si totodata reprezinta o alta directie a progresului , fie ca ne raportam la industria auto nepoluanta (masini electrice ) ori a telefoniei , poate intr-o zi ne vom putea incarca telefonul in 30 s si sa ne ajuta o zi intreaga , sau de ce nu macar 5 ore , si apoi iar o incarcare de 30 s .Fiind pasionat de jucariile RC , in special de aeromodele , probabil cei in asentimentul meu , se plang si ei de timpul mic in care o jucarie poate sta in aer , tocmai din pricina faptului ca bateria nu poate stoca suficienta energie , raportata la greutatea sa , pentru a alimenta o perioda mai lunga de timp sistemele de propulsie.Voi ce parere aveti de supercondesatoare ?

Link spre comentariu

Densitatea de energie la supercapacitor/ultracapacitor este mai mica la LI-Io. S-ar putea sa apara ceva pe baza de grafen. Supercapacitorii se folosesc ca sirezerva la accelerare sau pentru recuperarea energie la franare. chinezii au facut si ceva autobuze cu supercapacitoare.

Link spre comentariu

Mașina din articolul de pe wiki nu s-a construit niciodată. Supercondensatoare se găsesc, are la tme, costă de sari din bașcheți. Dacă un capacitor precum cele din blițuri cu capacitate pe măsură ar fi putut alimenta un telefon și ar fi fost viabil economic, dispăreau demult acumulatorii.

Link spre comentariu

Dacă un capacitor precum cele din blițuri cu capacitate pe măsură ar fi putut alimenta un telefon și ar fi fost viabil economic, dispăreau demult acumulatorii.

Nu-i timpul trecut , inca se studiaza avantajele si dezavantajele acestei tehnologii .Un pic de optimism nu stica. Fiecare lucru gaseste un domeniu de aplicabilitate , fie ca vorbim de bateriile : Li-ion ,Li-S , NiMh , supercapacitori.

Link spre comentariu

poate intr-o zi ne vom putea incarca telefonul in 30 s si sa ne ajuta o zi intreaga , sau de ce nu macar 5 ore , si apoi iar o incarcare de 30 s .

Vad mereu repetata prostia asta cu incarcatul telefonului in 30 de sec sau 5 minute chiar si la televizor sau pe site-uri respectabile.

Hai sa luam un exemplu:

Un acumulator de telefon normal are in medie cam 2000mA si se incarca rapid cam intr-o ora. Ignoram pierderile si zicem ca avem un curent mediu de incarcare de 2A.

Un acumulator din asta "special" sa zicem ca are aceeasi capacitate dar se incarca in 30s inseamna ca avem un curent mediu de incarcare de 120 ori mai mare adica 240A.

Cam asa o sa arate cablurile de alimentare http://www.depozitudescule.ro/data_files/product_photos/1486/cablu-pentru-sudura-sectiune-35mm_large.jpg

Editat de lrai
Link spre comentariu

Supercondensatoarele au totusi o limitare legata de natura lor campul electric extrem de intens la nivelul dielectricului, asta cauzeaza fenomenul de tunelare si se autodescarca relativ repede caa1/3 in 24h.

Sunt o solutie pentru sistemele fotovoltaice, dar cele cu grafene, celelalte au densitati de stocare a energiei mici cele mai mari vazute de mine au 3 ah la 5v, dar sunt foarte scumpe.

le dorim cu totii dar efoarte probabil sa nu le mai apucam, trebuie o solutie urgenta, gen minitreactor nuclear capsulat, asta sepoate utiliza impreuna cu suprecondensatoarele actuale.

,

Mai este o solutie cumparatul unul loc unde se poate face microohdro, asta o aplic eu caci alta nu am gasit, merge impreuna cu fotovoltaicele.

Editat de cavit
Link spre comentariu

Vad mereu repetata prostia asta cu incarcatul telefonului in 30 de sec sau 5 minute chiar si la televizor sau pe site-uri respectabile.

Si eu vad zilnic oameni care au uitat sa mai fie optimisti .Mie nu mi se par asa groase cablurile :https://www.youtube.com/watch?v=pdEWw1LOO2I

Supercondensatoarele au totusi o limitare legata de natura lor campul electric extrem deintens la nivelul dielectricului, asa cauzeaza fenomenul de tunelare si seautodescaraca relativ repede caa1/3 in 24h.

Sunt o solutie pentru sistemele fotovoltaice, dar cele cu grafene, celelalte au densitati de stocare a energiei mici cele mai mari vazute de mine au 3 ah la 5v, dar sunt foarte scumpe.

La asa ceva va referiti ?https://www.youtube.com/watch?v=d5cOebnCvXo

Link spre comentariu

Supercapacitorii sunt mai degraba acumulatori decat condensatoare (de fapt sunt jonctiuni semiconductoare). Un element are tensiune mica, sub 3 V, si rezistenta interna (ESR) mult mai mare decat condensatoarele, aproape ca la acumulatori. Caracteristica de incarcare si cea de descarcare sunt mult mai proaste decat la acumulatori, trebuie circuite suplimentare speciale pentru mentinerea tensiunii pe sarcina in timpul descarcarii si a curentului constant in timpul incarcarii. Avantajul principal este numarul mult mai mare de cicluri de incarcare-descarcare. La aceeasi capacitate energetica au volum si greutate mult mai mare decat a acumulatorilor, iar pretul este extrem de mare. Incarcarea si descarcarea pot fi mult mai rapide decat la acumulatori, daca suporta curenti mari si au racire buna. O statie pentru incarcarea in 5 minute a unui supercapacitor auto de 100 kWh ar trebui sa fie o centrala de 1,5 MW.

Cu 20 de ani in urma supercapacitorii erau la moda, se foloseau si in PC-uri. In prezent domeniul lor de utilizare este foarte restrans. Am si eu prin sertare cateva noi, dar inca n-am avut vre-o nevoie pentru ele.

Link spre comentariu

Sorin, nu stiu ce e in acel clip, dar Irai are dreptate. Ca sa incarci rapid, ai nevoie de curenti mari care trebuie sa treac prin fire groase. Compara cu un aparat de susura: la electrod ai nevoie de curenti mari (supercondensatorul), deci firele de legatura sunt groase.Eu mai intreb ceva, cum arata curba de deacarcare a unui astfel de supercondensator?

Link spre comentariu

Curba de descarcare a unui banc de 48v : http://www.ppmpower.co.uk/images/discharge.jpgSi aici regasim 2 grafice cu aferentele curbe de descarcare incarcare si cateva formule : https://www.garmanage.com/atelier/index.cgi?path=public/Energy_storage/Supercapacitors/Properties/Time/Cste_power_charge

Avantajul principal este numarul mult mai mare de cicluri de incarcare-descarcare.

Ar fi interesanta aplicabilitatea acestor componente in cadrul sistemelor de back-up pentru penele de curent , daca ar fi sa ne raportam la avantajul amintit mai sus , referitor la numarul mare de cicluri : incarcare - descarcare.Cat despre condensatorii ( supercondensatorii ) ce ni s-a precizat mai sus ca sunt mai degraba acumulatori , cu graphene ( pana la urma si home made ) ce parere aveti ?https://www.youtube.com/watch?v=aO4qIGo6x_Y

Editat de T.Sorin
Link spre comentariu

Supercapacitorii sunt de doua feluri: unele umede ca electroliticii sunt si polarizate si functioneaza pe baza unor straturi dublu polarizate monomoleculare sunt cele care se gasesc azi de cumparat sunt la tensiuni mici 3-5v.

Astea se autodescarca mai lent dar sunt mai pretentioase nu suporta curenti foarte mari si temperaturi ridicate au un numar destul de limitat de cicluri caa 30 000 dupa care esr incepe sa creasca. dureaza pana la 10 ani ciclate de cateva ori pe zi

Supercapacitoare uscate pe baza de filmuri monoatomice legati intre ei covalent gen grapheni sau cu manunchiuri de nanotuburi dar sunt si alte structuri similare candidate.

Astea sunt la tensiuni mai mari pana la 3 kv suparta un numar mare de cicluri si au o durata de viata de zeci de ani, dar se autodescarca relativ rapid prin efect de tunelare deocamdata nu sunt de cumparat.

Problema cu incarcarea rapida este ca electronicele nu pot furniza curentii necesari nici pentru capabilitatea de descarcare nu poate fi valorificata deoarece invertoarele nu pot debita asemenea puteri, nu putem valorifica macar capabilitatea descarcare a unui acumulator cu plumb sa nu mai vorbim de Lifepo4.

Eu le vad alta intrebuintare practica sa asiste acumulatori pentru a fi incarcati cu junk energy deoarce acestia nu pot prelua puterea atunci cand ea este disponibila precum si asistarea la descarcare pentru varfuri de putere.

Un exemplu practic acumulatorul din sistemul meu pv de acasa poate furniza un varf de putere de 100 kw 1 minut dar nu pot beneficia de ei din cauza electronicelor, ar necesita un invertor chair mai greu decat acumulatorul in sine.

La un UPS cu operare 10 min invertorul este aproape cat acumulatorul de greu.

De folosinta reala sunt cele uscate cu graphene sau similare dar noi nu le vom prinde, cuplate cu un minireactor nuclear portabil ar putea furniza varfurile de putere necesare, nefiind nevoie de o capacitate foarte mare deoarece energie este generata in mod continuu. sunt folosite pe robotii spatiali echipati cu sursa de energie nucleara, vedeti ca mai nou tendinta in robotica spatiala este de se renunta la panourile solare, reactorul nuclear si supercapacitorul ofera mai multa energie la o greutate mai scazuta.

Sonda spatiala pentru explorarea lui Pluto este echipat cu un astfel de sistem care a dovedit eficienta fiabilitate si durata mare de viata.

Spun unii ca genereza putere putina 200w dar, 24din 24 insemna 6,4 kwh pe zi energie pe care multi din noi nu ne-o permitem vine 192 kwh pe luna electric plus 1 Mwh termic deci caldura bonus, si functioneaza oriunde asta e intradevar o chestie fezabila care se poate produce in serie.

Link spre comentariu

Si eu vad zilnic oameni care au uitat sa mai fie optimisti .

Mie nu mi se par asa groase cablurile :https://www.youtube.com/watch?v=pdEWw1LOO2I

Tocmai ce ziceam :38 si e CNN nu TARAF TV !

Adevarul e ca fac un serviciu public, despart prostii de banii lor. Imi aduce aminte de bancul cu ardeleanu' moldoveanu' si oasele de peste care stimuleaza inteligenta.

Link spre comentariu

Si eu vad zilnic oameni care au uitat sa mai fie optimisti .

Mie nu mi se par asa groase cablurile :

La 240A, ca sa ai o cadere de tensiune de aproximativ 0,25V (alimentand cu 5V)... iti trebuie un cablu de 1m cu sectiunea cuprului de 33mm2. Asta iti da un diametru al cuprului de aproximativ 6.5mm, adica un diametru peste izolatie de probabil 9-10mm. Pune 2 cabluri impreuna si mira-te iar.

Optimismul sau pesimismul nu au nimic de a face cu tehnica, calculele insa da!

In rest, si eu sper la baterii care se incarca instant. Dar, la data curenta, nu imi este ceva absolut necesar. Daca se realizeaza, bine, daca nu, atunci asta e!

LE: Store-dot sunt pe piata de mai bine de 2 ani. Tehnologia lor ar fi trebuit sa dovedeasca ceva pana acuma, voi ce ziceti?!

NB: In functie de starea de "sanatate" a unui acumulator, el se poate incarca mai repede sau mai lent.

Editat de thunderer
Link spre comentariu

E o prostie...cum a spus si Dl. Irai mai sus, ar trebui sa umblii la tine cu un incarcator gigantic ca sa incarci acumulatorul in 30 s, pretul incarcatorului+ pretul supercapacitorului ar depasi cu mult pretul telefonului/tabletei-poate doar sa ai un supercapacitor care sa stocheze tensiunea de 230V, incarcatorul ar fi o punte redresoare imensa, iar de la bornele supercapacitorului incarcat cu 230V sa ai o sursa in comutatie care sa alimenteze telefonul-parca vad: "un sibian(~K.J.) s-a electrocutat mortal cu telefonul".

Link spre comentariu

La 240A, ca sa ai o cadere de tensiune de aproximativ 0,25V (alimentand cu 5V)... iti trebuie un cablu de 1m cu sectiunea cuprului de 33mm2. Asta iti da un diametru al cuprului de aproximativ 6.5mm, adica un diametru peste izolatie de probabil 9-10mm. Pune 2 cabluri impreuna si mira-te iar.

La 240A so 0,25V cadere de tensiune pe cablul ala gros de 2 degete sau cat e se disipa 60 W!. Daca mai puinem si randamentul incarcatorului cred ca ajungem la 200 - 300 W putere disipata. Si toate astea pentru ce, sa incarcam cu 10 W un telefon ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări