Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Subwoofer Activ Akai SWFA-100

PETROLUL

Postări Recomandate

• Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• PETROLUL

7

• gogu1305

7

• dumitrumy

6

• PREDATOR1

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@ Petrolul;

Ce ai tu acolo reprezinta o sursa in comutatie...iar pentru repararea acesteia iti trebuie ceva experienta. Nu te juca cu ea ca face trosc si bum exact cand nu te astepti.

Ce integrat are sursa?

Editat de mac01
Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...

Va salut!

Am fost rugat de un amic sa ma uit la un subwoofer Pure Acoustics care nu se mai alimenta. Electronica din el este identica cu ce a postat initiatorul acestui thread.

Siguranta era nu doar arsa ci explodata si cei 2 tranzistori de pe partea de smps arsi (FJP13009). I-am inlocuit si am schimbat si toti condensatorii electrolitici de pe placa cu unii japonezi de calitate, low esr. Foarte multi din zona de alimentare erau devalorizati si esr-ul era in balarii. Alte componente nu par sa fie defecte, cel putin din cate ma pricep eu.

Dupa alimentarea cu inserierea unui bec cu incandescenta de 100W, s-a aprins ledul, dar bazaie foarte tare in zona controller-ului PWM (TL494) si nu face nimic cand ii dau semnal. Tensiunea de alimentare a integratului este 15.8V.

Fara bec se comporta identic.

Imi puteti spune va rog ce ar trebui sa verific in continuare?

Va multumesc!

Link spre comentariu

Va multumesc pentru raspuns.

Am verificat si rezistentele din bazele tranzistorilor si sunt bune, au 2.2 Ohm.

Am mai verificat referinta controller-ului si are 5V (pinul 14), iar pe DTC (pinul 4) am 5 mV.

Practic daca am tensiune pe cei doi condensatori de pe partea de amplificare, sursa nu este functionala?

Link spre comentariu

Update: tensiunea la bazele tranzistorilor finali: 400 mV, la bobina releului 4.5V, ar fi trebuit sa fie 12V.

Am dezlipit releul, tensiunea la bornele aferente bobinei, 12V.

Testat separat, releul este functional.

Editat de PREDATOR1
Completare
Link spre comentariu

Ne dai extemporal, nu?

Deci 494 este alimentat, referinta ok.

Contra-extemporal: cine alimenteaza TL494?

Sigur Predatorii nu au osciloscop, masoara tensiunea dreptunghiulara de zeci de kiloherti cu voltmetrul.

EDIT>> Ce inseamna osciloscop.

Alimentezi de la o sursa de laborator TL494 si trafo driver (12--18v).

Se pune sonda pe mediana traf driver unde se vede simetria comenzii. Avand 2 canale am pus a doua sonda in baza 13009 de jos (adica cel cu emitorul la masa intrare.

Se vad formele de unda, frecventa este la aceasta ATX de 28,8kHz. Altele semipunte au peste 32kHz.

ATX2.png

Am simulat un defect, am scos cond. din baza 13009 sus. Apare o asimetrie puternica.

ATX3.png

Cum nu este nimeni afara, am mai facut o masuratoare (prima data!!). Am alimentat cu aceiasi 12V si primarul iar sarcina (3,3R) am pus-o direct pe secundar pt ca nu s-ar fi dechis diodele redresoare de pe iesire. Acum intra si infasurarea de curent in actiune iar timpul de conductie se duce la maxim.

ATX4.png

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Va multumesc pentru informatii, dar din pacate nu detin osciloscop pentru a verifica corespunzator.

Am inlocuit si controllerul pwm, dar se comporta identic. Eu banuiesc ca este o problema undeva in bucla de feedback.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări