Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce dealurile din Ardeal sunt nemuncite si imburuienate ca pe timpul lui Mihai Viteazul ?

Postări Recomandate

Am fost cu sotia la operatie (de cancer) la un spital din Cluj, in anul 2011. Nu vazusem Clujul pana atunci, spre rusinea mea. Sunt multe orase in care nu am pus piciorul. pentru ca nu am avut ocazia. M-am vanturat mult prin sud, de la Timisoara pana la Constanta, am fost la Iasi, la Tg. Mures si Oradea, Tg. Jiu. si alte cateva orase mici.

Mai mult s-a plimbat fiul meu, pe la numeroasele concursuri de info la care a participat.

In strainatate am fost la Moscova si St. Petersburg (excursie prin BTT in vara anului 1974), in Cehoslovacia (Praga si Karlovy Vary), tot prin BTT (anul 1975) si dupa lovilutie in Franta.

Am mers cu trenul prin Defileul Jiului si am ajuns in Transilvania. De la inceput m-a surpris faptul ca pe dealurile de acolo nu erau decat buruieni. Este adevarat ca unele aveau pante abrupte si nu se pretau sa cultivi cereale, dar pentru pomicultura (meri, pruni, peri, etc) erau ideale. Ar fi trebuit ca Transilvania sa fie un mare exportator de fructe si de sucuri naturale, de compoturi si dulceturi. Si unde sunt livezi merge si apicultura. Nici cartofi nu cultiva oamenii aia, ii cumpara de la ungurii din Covasna si de la taranii din zona Brasov (sper sa nu gresesc). Preturile la mancare te baga in boala, de asta spagile la medicii din Cluj sunt mai mici ca in Oltenia, pentru ca lumea nu are bani nici de mancare si raman putini bani pentru spagi. La o operatie de cancer se dadeau 800-1000 lei, iar in sud fara 1500 lei nici nu te bagau in seama.

Ulterior, cand am fost cu sotia la control, am vazut ca era la fel, balarii si forme de relief. Priveam prin fereastra vagonului si imi imaginam cum s-a batut Mihai Viteazul cu ungurii pe acele dealuri.

La intoartere, aproape de intrarea in munti (mai aproape de Oltenia), am vazut o parcela cultivata cu porumb langa casa padurarului.

Care e treaba de nu se cultiva pamantul in zona aia ? E de la fudulie ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Ulterior, cand am fost cu sotia la control, am vazut ca era la fel, balarii si forme de relief. Priveam prin fereastra vagonului si imi imaginam cum s-a batut Mihai Viteazul cu ungurii pe acele dealuri.

Probabil daca mai treci pe acolo peste vreo 500 de ani , o sa gasesti alte forme de relief , asta daca intre timp nu va fi un cutremur de 8-9 . Chiar si balariile cred ca vor fi altele .

Link spre comentariu

Vă spun eu ce se întâmplă în transilvania(şi nu numai) ...pământurile(munţii,dealurile,pădurile) au fost ”retrocedate” (sper că ştiţi cu-i??!)

Noii proprietari vor să vândă(nu-i interesează ce creşte pe terenul lor) ...bineînţeles la preţul terenurilor din occident...şi mai au de aşteptat până vor găsi clientul!

Pădurile s-au vândut primele...

Editat de elmar
Link spre comentariu

cine sa le cultive, si mai ales De ce ? cine mai este Taran ? adica serios...cat de Taran sa fi sa traiesti o viata departe de civilizatie, ca sa lucrezi la pamant ? daca ar fi o firma care sa se ocupe de agricultura la alt nivel...dar nu stiu cine are bani sa investeasca in agricultura ? sunt care au ? apoi aia nu investesc in agriculturi.

tot regimul trecut, partea asta de tara a cam tinut tot. cu tot riscul poluarii...si-acum sa tina romania de dulceturi ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Si in Oltenia sunt dealuri. Pe dealuri sunt (erau pe vremea plumbuitului) plantatii cu pomi fructiferi si vii (mai mult particulare). Pe pantele nu foarte periculoase, unde se putea lucra cu tractorul, se cultivau si cereala (porumb).

Cei care au calatorit mult prin Ardeal, cu masina (eu am vazut doar din tren), sa ne spuna care este situatia reala, cat la suta din pamant este nemuncit.

Link spre comentariu

Si in Oltenia sunt dealuri. Pe dealuri sunt (erau pe vremea plumbuitului) plantatii cu pomi fructiferi si vii (mai mult particulare). Pe pantele nu foarte periculoase, unde se putea lucra cu tractorul, se cultivau si cereala (porumb).

Cei care au calatorit mult prin Ardeal, cu masina (eu am vazut doar din tren), sa ne spuna care este situatia reala, cat la suta din pamant este nemuncit.

Doriti o informare ca la carte asupra situatiei existente, evident de la voluntari, sau oameni bineintentionati (oameni de bine)?

De ce sa cultivi, sa muncesti, un pamant, ca nebunul sau ca un fanatic, daca aceasta activitate nu iti asigura minima subzistenta?

Cum poti explica sau justifica actiunile tale, copiilor si membrilor familiei tale, daca nu le poti asigura un minimum de venit pentru o existenta decenta, sau in trend cu prezentul?

Doar de dragul de a fi ,,traditionalist"!

Au avut loc mai multe revolutii pe scara evolutiei umane, si nu este cazul sa le repetam!

Vezi simplele exemple referitoare, de la evolutia omului de la culegator la cultivator, de la vanator la crescator de animale!

Oamenii au dreptul la evolutie si la bunastare!

Chiar daca unora nu le convine acest lucru!

Ramane de discutat!

Sa aveti o zi buna!

Link spre comentariu

Concluzia ar fi ca ,,oltenii sunt mai gospodari decat ardelenii,,?

Am trait s-o aud si pe asta!

Da...am o stima pt ei..de nu iti poti imagina. Am avut ocazia sa ajung pe acolo si dupa ce m-am intors acasa, am fost si mai mandru ca sunt ardelean.

Nu vreau sa inceapa o polemica intre ardeleni, moldoveni, si olteni, nu are sens..fiecare cu stilul lor de viata..dar ce e clar, ardelenii nu stau cu mana intinsa la nimeni, nu avem atatia asistati sociali ca in celelalte zone..iar pe astia din est sau sud, nu i-a tinut nimeni sa nu se dezvolte...

Link spre comentariu

Da...am o stima pt ei..de nu iti poti imagina. Am avut ocazia sa ajung pe acolo si dupa ce m-am intors acasa, am fost si mai mandru ca sunt ardelean.

Nu vreau sa inceapa o polemica intre ardeleni, moldoveni, si olteni, nu are sens..fiecare cu stilul lor de viata..dar ce e clar, ardelenii nu stau cu mana intinsa la nimeni, nu avem atatia asistati sociali ca in celelalte zone..iar pe astia din est sau sud, nu i-a tinut nimeni sa nu se dezvolte...

Pai, tot ce ati scris indeamna la polemica!....Se pare ca nu ati descoperit dvs. oltenii adevarati...cu siguranta v-ati fi schimbat impresia!

Despre ardeleni....numai de bine!....asta ca sa nu intretin polemica!

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări