enderman Postat Noiembrie 23, 2016 Partajează Postat Noiembrie 23, 2016 (editat) Dupa cum spune si titlul doresc sa fac un crossover, si anume pe 3 cai de ordin 2, imi place tipul Linkwitz-Riley ca nu se suprapun asa de mult difuzoarele in jurul frecventelor de taiere. Am masurat cum s-a putut raspunsul in frecventa al difuzoarelor si graficele de impedanta. Masuratorile nu sunt de calitate dar nu am pretentii audiofile. bass medii tweeter ITT - varianta preferata dupa sunet sau eventual tweeter Monacor DTM-104 Nu vreau sa-mi bat capul cu parametri TS ai difuzoarelor, de aceea in proiectare ma voi baza doar pe graficele de mai sus. Pe net am gasit un calculator frumos pe http://www.diyaudioandvideo.com/ care m-a ajutat sa gasesc frecventele de taiere potrivite pentru difuzoare si pentru componentele mele, cea mai critica fiind inductorul de pe joase, am prins o pereche de 3mH deci ma invart in jurul lor fiindca oricum bassul trebuie taiat jos. Prin tatonari am ajuns la 500Hz respectiv 5000Hz dar se vor modifica fiindca caut variante de calcul cat mai apropiate de realitate. Metodele finale vor fi masurarea raspunsului in frecventa a filtrului si tatonarea dupa posibilitati. Pentru modelare m-am uitat peste Xsim dar acesta nu vad sa genereze filtre, si PSD-Lite are o gramada de parametrii cu, care nu vreau sa-mi bat capul si nu stiu daca ma influenteaza valorile acelea predefinite (cum ar fi parametrii TS), sau daca ma ajuta sa le sterg. Am pus grafice la cele 2 tweeter fiindca am zis sa va cer si voua o parere, deoarece mi se pare ca anticul ITT suna mai bine, are SPL mai mare si nu are atatea schimbari de faza. Partea Interesanta a tweeterului ITT e ca la polarizare (inversa cred) genereaza si el cateva schimbari de faza. Inca nu sunt lamurit care e regula legarii in antifaza a difuzoarelor de medii si de inalte pentru filtru de tipul meu, si de ce? Astept pareri si indrumari, fiindca de laudat nu am cu ce. (cel putin pe forumul acesta). Editat Noiembrie 23, 2016 de danciusergiu84 Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 23, 2016 Partajează Postat Noiembrie 23, 2016 Ce intelegi prin program care sa-ti genereze filtrele? Vrei sa-ti faca el filtrele bazat pe masuratorile difuzoarelor? Dar el va asculta muzica? Daca tot ai facut masuratori pune si ZMA-urile si FRD-urile. Altfel nu avem decit niste poze mai mult sau mai putin frumoase. Ce difuzoare sint? Caracteristicile la bass si mid arata prea tare crescator si as crede ca-i de la microfon sau preul de microfon. Caracteristica de la bass este de la un subwoofer nu un woofer sper ca esti constient de asta (daca ai masurat bine). Cutii ai? Cum ai masurat difuzoarele si cum crezi ca poti face boxe fara paramentrii de semnal mic? Ce boxe ai mai facut? Eu banuiesc, bazindu-ma pe datele pe care le oferi si pe ceea ce ceri,ca n-ai mai facut nici o boxa practic pina acum. Xsim este super, singurul lui neajuns este ca nu tine cont de dimensiunile la front bafle (si cutie in general) si de alinierea spatiala a difuzoarelor, in rest sta foarte bine si este si foarte simplu de folosit. Mai sint si alte mici neajunsuri dar pot fi depasite. Link spre comentariu
enderman Postat Noiembrie 24, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 24, 2016 Prin generarea filtrelor ma refeream la ajutor in alegerea frecventelor de taiere, tipul ordinul filtrului... etc dar ajung la concluzia ca acestea sunt decizii umane. ZMA si FRD-uri: https://www.dropbox.com/s/lvngkimxhm1gc2c/difuzoare.zip?dl=0 Deocamdata sunt masuratori de exercitiu fiindca vreau sa invat pasi care sunt de facut in proiectare de filtre, nu au fost masurate in cutie, cred ca de aceea caracteristica e atat de crescatoare, plus sculele mele de masura amatoricesti. Se doreste o realizare fara costuri suplimentare cu ce este. Difuzoarele de joase sunt Heco de 23cm (de pe Supreme 600 mi s-a zis... sunt constient ca cel de joase are caracteristica de subwoofer, asta se doreste...), cele de medii sunt de 5 W din niste boxe 2.0 Genius vechi. Tweeterul e din boxe ITT dar nu e marcat brandul pe el, are calota din matase, oricum ceva textil neimpregnata ca si la Canton. Tweeterul Monacor l-am pus fiindca doresc eu o parere despre el in comparatie cu celalalt, fiindca desi e mai nou mi se pare ca doar la impedanta mai liniara e mai bun, care nu stiu daca ajuta cu ceva la peste ~10 KHz. Eu nu construiesc boxe, "proiectul" acesta imi da ocazia sa invat mai mult decat stiu despre partea de filtrare, si apoi sa ma intorc asupra filtrelor din boxele mele sa verific daca mai este loc si posibilitati de imbunatatiri. Voi incerca Xsim sa vad ce rezulta, daca e laudat. Multumesc. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 24, 2016 Partajează Postat Noiembrie 24, 2016 Eu nu le pot copia, nu am cont si nici nu-mi fac. Link spre comentariu
enderman Postat Noiembrie 24, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 24, 2016 Se poate da ca nu doresti cont si aplicatie si reaccesand linkul poti descarca. Sau varianta 2 https://drive.google.com/file/d/0B0lMU40aG6FYUjZmbWk1Y3RjdUk/view?usp=sharing Link spre comentariu
kmykze Postat Noiembrie 25, 2016 Partajează Postat Noiembrie 25, 2016 (editat) Salut, In link-ul de pe prima pagina iti zice clar cum sa construiesti crossoverele, chiar si cum sa alegi frecventele de taiere: "You want to pick crossover points between the two drivers. Remember that it is a base 2 logarithmic scale. For the mid/woofer crossover there are 4 octaves between 200-3.2k Hz, 200-400-800-1600-3200. 800 Hz is the middle frequency, with 2 octaves flat in either direction. For the tweeter/mid crossover, there are only 1 octaves, 2000-4000. 3k Hz is the crossover point with 1/2 octave stable in either direction. These two drivers have little overlap, and normally would not be used together." Ca sa faci crossoverele trebuie sa sti frecventele declarate de fabricant, daca masori tu si nu ai aparate bune/profi, s-ar putea sa iti iasa alte valori si sa nu le faci ok. De semenea, degeaba faci crossoverele bune daca nu faci incintele dupa parametrii difuzoarelor. S-ar putea sa nu sune bine si sa schimbi componente la crossover de iti vine rau si tot nu vei gasii sunetul ala echilibrat. Sfatul meu, cauta parametrii dati de fabricant pentru toate difuzoarele, fa incintele dupa parametrii si fa crossoverele exact ca in acel tutorial (care este unu foarte bun apropo), chiar daca este primul proiect sau doar un proiect din care sa inveti, asta nu inseamna ca trebuie sa faci la plezneala niste chestii si sa nu iti bati capul cu parametrii, pentru ca nu va iesii nimic profi. P.S. Cu alegerea ordinului nu este chiar plesneala, uite aici ceva de citit daca chiar esti interesat: http://www.linkwitzlab.com/crossovers.htm http://www.audioholics.com/loudspeaker-design/filter-crossover-types-for-loudspeakers Daca nu, fa de ordinul 2 Linkwitz-Riley sau 3 Bessel si gata. Editat Noiembrie 25, 2016 de kmykze Link spre comentariu
enderman Postat Noiembrie 25, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2016 (editat) Multumesc pentru indrumari. Pana acum am experimentat mai mult cu PSD-Lite, m-am distrat customizand filtru trece banda sa fie de ordin 1 polarizat direct, si am corectat valorile componentelor prin feedback masurand cu REW si mi-a dat asta: Binenteles pe joase nu am cum sa am SPL mare... Editat Noiembrie 25, 2016 de danciusergiu84 Link spre comentariu
Vizitator andrewboyp Postat Decembrie 12, 2016 Partajează Postat Decembrie 12, 2016 sergiu, incearca filtre active. iti recomand cu caldura asa ceva. nu trebuie sa schimbi polarizarea niciunui difuzor, trebuie doar sa adaugi module de amplificare. e putin mai complicat, dar rezultatele sunt mult peste multumitoare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum