Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tiristori

Vizitator GilbertCD

Postări Recomandate

Vizitator GilbertCD

Intentionez sa renunt la un releu dintr-un montaj si m-am gandit sa fac aceasta cu un tiristor dar dupa ce am cautat ceva pe NET am reusit sa inteleg cum e cu poarta acestora merge insa tensiunea mea de alimentare este de la un acumulator de 12V 7A si din cate vad eu ramane cuplat in tensiune continua.Nu acest lucru se intampla daca schimb tensiune alternativa intre Anod si Catod.Sau nu am ales eu tiristorul bun ... Tocmai asta este intrebarea daca stie cineva un tiristor tocmai bun pentru aceasta aplicatie si sa suporte 7A in sarcina.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nelu F

2

Vizitator mister_rf

Tiristoarele normale sunt dispozitive care odata amorsate cu un impuls pe poarta ramin deschise pina la intreruperea tensiunii de alimentare sau se micsoreaza curentul parcurs sub valoarea nominala de sustinere..De aceea se folosesc in curent alternativ sau pulsatoriu, acolo unde exista treceri ale tensiunii prin zero deci exista posibilitatea de a se "stinge" la intreruperea tensiunii aplicate.Pentru curent continuu ti-ar trebui un tiristor special care se poate bloca prin aplicarea unor impulsuri electrice pe poarta de comanda...GTO=Gate Turn-off Thyristors.

Link spre comentariu
Vizitator GilbertCD

Thanks. mi-ar fi de mare ajutor un nume de acest tiristor sa pot da comanda la un magazin, si daca poti si o schemuta cat de simpla sa fiu sigur ca il folosesc corespunzator ... :)Dar triacele.Ce definitie or mai avea, tot asa ca tiristoarele.. ?

Link spre comentariu

Foloseste un MOS de putere si scapi de probleme (sper ca stii sa-l conectezi si sa-l comanzi pt ca la tiristoare si triace vad nu ai nici macar un pic din baza teoretica).Succes!Daca nu stii, intreaba.

Link spre comentariu
Vizitator GilbertCD

As prefera totusi sa merg pe tiristori insa problema e ca eu am tensiune continua consum mare as putea sa generez niste impulsuri dar ma lovesc din nou de consum si iata-ma deci intr-un cerc de confuzie. Poti sa imi explici la MOS te referi ca poate fi o rezolvare.Mai concret, la masina mea (+12V) vreau sa comand "motorasul" de la ventilatie folosind pur si simplu un potentiometru simplu ca si de casetofon. Consumul este destul de mare, undeva la 10A. Cum ar fi stat oare lucrurile daca vroiam sa fac acest lucru la electromotor ? :mrgreen:

Link spre comentariu

Poti folosi urmatoarele MOS-uri cu canal N: BUZ11, BUK455-100, IRFZ44.Intre poarta (G) si sursa (S) este bine sa montezi un zenner de 15V/ 300mW pentru protectie, eventual in paralel cu o rezistenta de 100kohmi/ 0,25W. Pt comanda (simpla) ii aplici +12V in poarta printr-o rezistenta de 10k. Sursa o legi la masa iar consumatorul intre +12V si drena (D).Daca vrei reglaj al turatiei foloseste o schema PWM (gasesti destule daca o sa cauti cu Google).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări