Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pompă de aer acvariu

trasorv

Postări Recomandate

• Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• trasorv

6

• morocanosul

4

• Barbu Andrei

3

• marius75

2

Top autori în acest subiect

http://www.acvaristica.com/pics/articole/schita_filtru1.jpg

Asa era schema exacta pe care am urmat-o.

Mai sus m-a corectat smartphone-ul...Tare in gura e ala care l-a facut...E smart de il iau dracii.

Am vrut sa spun ca pompa mea are un tamburus in cap din care poti regla debitul de apa si inclusiv zgomotul. In general, astea submersibile sunt foarte silentioase in comparatie cu pompa de aer. La astea se misca o paleta si impinge apa, aerul il ia printr-un orificiu, tot reglabil. Pompele de aer au o membrana care se misca si cu 2 supape de sens.

se vede la poza din postul 9. Ala gri e tamburusul.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Toate pompele de aer sunt galagioase pe timp de noapte. ( bazaitul compresorului este prezent si la firmele de lux , Eheim , JBL, etc)

Am ascultat pompe de 200 de lei si tot fac galagie... noaptea nu e ca ziua. :rade:

Eu am una mai ieftina, n-am mai folosit-o de vreo 5 ani, o tin pentru cazuri de forta majora.

Varianta optima pentru oxigenarea apei este sa directionati returul filtrului de apa (extern sau intern) in asa fel incat sa faca un val de cativa mm, este suficient pentru un bazin populat moderat. Mai mare atentie trebuie sa acordati peliculei care se formeaza la suprafata apei si impiedica schimbul de gaze intre apa din bazin si aerul din camera. Un surface skimmer este foarte indicat. Sunt doua modele, unul care are propriul motor si propriul sistem de filtrare si un model care se monteaza pe turul filtrelor externe (am varianta a doua).

Trebuia sa dai detalii despre ce fel de bazin urmaresti sa faci. Acvaristica este impartita in mai multe categorii. Oxigenarea apei cu o pompa de aer este indicata doar pentru bazine cu ciclide ori de apa sarata. Intr-un bazin plantat se foloseste CO2 (plantele consuma CO2 si elimina O2).

Eu folosesc butelie CO2 de 10 litri. :)

Cum se face oxigenarea la mine in bazin...doua filmulete mai vechi (de acum 2-3 ani)... in primul film, protagonista Utricularia graminifolia, cea mai pretentioasa planta pentru gazon...in cel de-al doilea, staurogine repens si blyxa japonica...

https://youtu.be/wrruW6hsfNk

https://youtu.be/jEZT7B1zOKE

Editat de marius75
Link spre comentariu

Pompele simple si ieftine au suficienta presiune, dar debit mic. Uneori sunt cate doua sau cate patru actionate simultan. Se pot pune iesirile in paralel si se obtine debit suficient pentru un acvariu mai mare.

Link spre comentariu

... (100 litri) dar nu știu ce pompă de aer să folosesc pentru recircularea apei prin filtrul extern făcut de mine. Vreau o pompă cu o singura ieșire de aer dar să fie puternică și desigur silențioasă, să nu o aud noaptea...

Deci, să mă calce trenul dacă înțeleg ce vrei ...

Vrei o pompă de AER, adică una de-asta: https://www.google.ro/search?q=pompa+aer&espv=2&biw=1600&bih=775&site=webhp&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiEkobv-cDQAhXGKCwKHRYMBI0QsAQIHw#tbm=isch&q=pompa+de+aer+acvariu

Sau vrei o pompă de apă: https://www.google.ro/search?q=pompa+aer&espv=2&biw=1600&bih=775&site=webhp&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiEkobv-cDQAhXGKCwKHRYMBI0QsAQIHw#tbm=isch&q=pompa+de+apa+acvariu

Nu de alta, dar nu e totuna ...

Sunt acvarist (latent) de pe la mijocul anilor '80 dar n-am habar ce vrei defapt.

A încercat și morocănosul să te ajute, dar ai fost ... morocănos cu el .... Nu era treaba lui, normal, d(o)ar încerca să te ajute! Așa că, iartă-l!

Dacă vrei să filtrezi apa din acvariu, cea mai bună soluție este cea recomandată anterior de colegi, adică un filtru extern. Și din perspectiva spațiului, 100l nu e prea mult și ar fi păcat să ocupi 5-10% din spațiu cu un filtru intern! Ceva de genul: https://www.google.ro/search?q=filtru+acvariu+extern&espv=2&biw=1600&bih=775&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi3kcWdh8HQAhWCnRoKHXFrDQIQ_AUIBigB

Dacă vrei doar să aerezi apa din acvariu, atunci poți folosi o pompă de aer cu o piatră sau perdea de aer, Gogu le știe și pe astea.

Este adevărat că până pe la mijocul anilor 90 foloseam pompa de aer cu un burete pentru filtrarea mecanică a apei, dar metoda este departe de posibilitățile actuale! Este OK pentru buget mic, dar total inestetică!

Spor!

Link spre comentariu

Apropo de acvarii, mi-am amintit inventia mea de cand eram mic, ma rog, ingeniozitatea... Va prezint un filmulet de-al meu care a ajuns celebru. A aparut si pe romania tv la vremea aceea... Ceva de genul "cele mai bizare utilizari ale telefoanelor mobile" :rade:

Dar eu sunt mandru de mine si de faptul ca am gasit singur o rezolvare unei probleme care ma framanta atunci.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Fanel - interesanta aplicatie a telefonului. Dar depinde si de speciile care le avem prin acvarii. Nu mor ei de foame cat stam noi plecati la munca 8-10 ore. Un peste sanatos poate sta si o saptamana nemancat.

@Morocanosul - pentru filtrare. Dejectiile pestilor, mancarea si alte "deseuri" elimina amoniac in urma descompunerii. In filtre, se formeaza niste bacterii care se hranesc cu acest amoniac si il descompun. Cu cat mai poros este materialul de filtrare, cu atat se formeaza mai multe bacterii. Apa din acvariu, trecand prin filtru, "hraneste" aceste bacterii. Asta nu inseamna ca nu mai facem schimburile de apa de 25-30% .

Link spre comentariu

Asta-i nimic,pe langa ce am "reusit" eu sa fac...era anul 1977>78,si pe atunci faceam experimente cu rezistente puse intr-o epubreta,nisip si pt etansare niste...smoala ! :freaza: Pana am reusit sa construiesc un....termostat..senzorul de temp. era ceva care se foloseau in etajele finale cu AC 180>181, cam 62 Ohmi ,nu mai stiu, dar pana una alta am bagat un ..fierbator de cafea.. :qetrwe .si neavand protectie mi-a incalzit acvariul de au murit aprape toti pestii! :jytuiyu Acum suntem in alt...secol ! Pestii sunt ...aceeasi ! :da

Link spre comentariu

am avut și eu filtre antrenate de pompe de aer, atît interne cît și externe, precum și filtre externe cascadă sau canistre externe ce se pun sub acvariu. Există un tip de filtru ce doream să-mi fac dar nu a fost să fie, pînă m-am lăsat de acvaristică, filtrul sump. Acesta e un acvariu mai mic, amplasat sub acvariu, deci se maschează ușor în dulapul suport al acvariului, de unde apa se ridică în acvariu cu o pompă submersibilă de apă. Aducerea apei din acvariu în sump se face cu un sistem simplu de prea-plin, erau poze pe forumurile de profil. Avantajul sumpului era că bazinul său fiind de fapt un acvariu, e ieftin, lucrează neetanș, față de o canistră și se schimbă/curăță ușor mediile filtrante.

Link spre comentariu

Eu,nu reusesc sa inteleg,de ce ai nevoie de ..pompa... si NOAPTEA??

Ca si tine, si pestii respira noaptea. :limb:

Serios vorbind, facut cu raspundere, sistemul de filtrare al unui acvariu e un microsistem in sine - bacterii care transforma azotul(amoniacul) - toxic in nitrit si apoi in nitrat - mai putin toxic. Procesului de transformare a azotului i se spune "ciclul azotului" si acvariul in care "functioneaza" cum trebuie se cheama "ciclat".

Bacteriile astea se "creaza" in prima luna de functionare a acvariului si trebuie "pastrate in viata", asa ca au nevoie permanenta de apa proaspata. Parca mai mult de doua ore e indicat sa nu opresti filtrul.

Editat de Liviu M
Link spre comentariu

Bacteriile astea se "creaza" in prima luna de functionare a acvariului si trebuie "pastrate in viata", asa ca au nevoie permanenta de apa proaspata. Parca mai mult de doua ore e indicat sa nu opresti filtrul.

Asa citisem si eu...cateva ore daca e oprit filtrul, mor bacteriile, doar ca de-a lungul timpului am avut parte de cateva pene de curent serioase care au contra-zis asta. Cateva pene de curent de 24 de ore si una de 36 de ore. Nu mi s-a deciclat bazinul (testele de nitriti pe 0, nitratii 20ppm, repetate la cateva zile).

O deciclare ar fi insemnat o crestere a valorilor pe ambele teste. Doua filtre externe in care am pe langa mediile de filtrare mecanica (bureti) si cate 1 l de Eheim substrat pro...dupa parerea mea cel mai bun mediu de filtrare biologica. Bacteriile din ciclul azotului sunt printre cele mai vechi bacterii de pe planeta si se pare ca sunt destul de rezistente...spre fericirea noastra...

Editat de marius75
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări