Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor problema Enel - vreau reanclansare automata!


Kostas1

Postări Recomandate

Buna ziua!

 

Ma confrunt cu urmatoarea problema:

 

Am o casa la tara la care ma duc in weekenduri si concedii. Are sistem de alarma cu paza (instiintare dispecerat prin GPRS). Toate bune si frumoase pana in vara aceasta, cand cei de la Electrica s-au decis sa schimbe contoarele in toata comuna - nimic rau in asta. Pana la acel moment, nu existau nici un fel de probleme. Insa, dupa schimbarea contoarelor, in toata comuna au aparut probleme. Sa explic: majoritatea contoarelor din sat erau tip vechi, montate in interiorul caselor, nu afara, avand schema clasica: siguranta principala afara in nisa, contor, tablou cu 2sigurante (faza+nul) pe priza si 2 sigurante (f+n) la lumina. Baietii au facut urmatoarea configuratie: cablu coaxial de la stalp la casa, contor montat afara, pe peretele exterior, echipat cu siguranta automata bipolara 25A+ o siguranta cu protectie diferentiala, de la care pleaca apoi fire catre tabloul din casa cu sigurante 2+2(priza si lumina). Dupa ce au facut aceste operari, in toata comuna a inceput sa declanseze siguranta bipolara foarte des, oamenii trebuind sa iasa din casa chiar si noaptea pentru a trage de clapeta si a o re-arma. Lucrul acesta a devenit extrem de deranjant, oamenii au inceput sa se planga la Electrica, primind acelasi raspuns sec: ''stim problema, se lucreaza la remediere". Numai ca se ''lucreaza'' la remediere de 3 luni, intre timp ''specialistii'' Electrica au spus ca au rezolvat problema si ca nu mai e cazul sa fie deranjati. Ei bine, problema persista, ce-i drept mai rar ca inainte, iar Enel nu ne da nici o explicatie. Nu e vorba de consumatori de putere, oamenii nu au gatere sau incalzire electrica, ci lemne, iar siguranta ''sare'' fara sa fie afara vijelii sau stiu eu ce ploi sau umezeala. Problema mea este ca, nefiind acolo sa re-anclansez manual acea siguranta nenorocita, instalatia de alarma trece pe baterie, care in timp se decarca , iar eu primesc telefon de la dispecerat si sunt anuntat de caderea de curent. In consecinta trebuie sa dau telefoane sa rog niste rude sa se duca la mine acasa ca sa traga de parghia aia si sa restabileasca tensiunea. As dori sa va intreb ce pot sa fac ca sa instalez un dispozitiv care sa re-anclanseze automat, fara interventia omului, si care ar fi solutia cea mai avantajoasa. Am intrebat pe cineva si mi-a zis ca ce vreau eu costa zeci de milioane, si ca e un sistem imens, computerizat, etc. Chiar nu exista o solutie simpla? Cumva este ceva in genul http://schemaelectrica.blogspot.ro/2015/04/reanclansarea-automata-rapida-rar.html ?

Va multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 49
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • The Stressmaker

    6

  • validae

    6

  • Kostas1

    6

  • dan_b11

    5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Siguranta bipolara plus o siguranta diferentiala?Nu e o singura siguranta bipolara echipata cu protectie diferentiala?Daca nu, si sunt doua,da afara siguranta bipolara nu cea cu protectie diferentiala?E vorba de circuitul dinaintea contorului ,nu?

Editat de loleksibolek
Link spre comentariu

Imi pare rau ca nu am facut poza la cutia transparenta in care sunt gazduite toate dispozitivele. Nici nu am cum sa ajung pana Sambata ca sa fac o poza. In cutia aia sint obiectele: contorul, o ''chestie'' cu LED pe care scrie Jager (probabil dispozitiv de protectie la supratensiune DPS), si o siguranta cu protectie diferentiala, adica asa ceva:http://www.elbielectric.ro/protectie/intrerupatoare-modulare-protectie-diferentiala/intrerupator-automat-diferential-20a-1pn-30ma-45ka-eaton-ckn4-201nc003-el0013162.html. Nu stiu sigur cu siguranta bipolara, posibil sa nu fie, stiu doar ca trebuie ridicata o clapa ca sa revina curentul. Acum, nu are nici o importanta ce fel de dispozitive sunt acolo, atata timp cat declanseaza des si nu am cum sa le repornesc. Pe mine ma intereseaza ce pot sa fac ca sa se re-anclanseze automat, atata tot.E clar ca fie cei de la Electrica au instalat cele mai ieftine si proaste componente, fie este ceva ce nu imi dau seama. De ce pana la schimbarea contoarelor nu s-a intamplat ca sa cada curentul in sat si dupa aceea s-a intamplat si se intampla in continuare? Supra-tensiunile nu explica fenomenul, ca prea e o coincidenta cu schimbarea contoarelor si a sistemelor de protectie. Inainte curentul nu cadea decat foarte rar, in cazul furtunilor vara sau a viscolului iarna. Atat! Daca problema era doar la mine as fi zis ca e ceva defect dar multa lume se plange de problema asta, doar ca in cazul meu nu pot restabili curentul...

Mai mult ca sigur asa ceva am la casa de la tara:http://www.electricstart.ro/images/produse/firida%20de%20distributie%20contorizare%20copy.jpg, in consecinta nu exista siguranta bipolara, clapa este de la siguranta cu protectie diferentiala.

Editat de Kostas1
Link spre comentariu

eu as face un montaj cu un arduino care monitorizeaza prezenta tensiunii la priza, un mic traf sau altceva. montajul sa fie alimentat de la o baterie care se incarca de la priza. in momentul in care sare siguranta spune unui servomotor sa se duce in pozitia care trebuie, sta 2-5-10-100 de secunde cat o fi necesar si sa revina. si iti iei un servomotor destul de puternic cat sa ridice clapeta aia.

Link spre comentariu

99,99% DPS-ul este vinovat ; cand intr-un final vor veni cei de la Electrica ,o sa anuleze aceasta protectie si vor considera problema rezolvata ; in blocul de masura nu se poate monta nimic fara stirea si acordul furnizorului de energie .

Link spre comentariu

Această problemă mi-a fost pusă de către un coleg de serviciu chiar azi.Are un BMP instalat relativ recent de CEZ, conținând vestita siguranță diferențială, care a început să declanșeze de un timp aleatoriu, chiar cu toți consumatorii deconectați.Au venit cei de la Deranjamente o dată și i-au schimbat-o, dar a început să declanșeze iar și tot aleator. I-am spus să ceară anularea protecției diferențiale și înlocuirea cu o siguranță automată simplă.Asta fiindcă noi nu avem voie ca și consumatori să intervenim în niciun fel în blocul de măsură și protecție.Dacă cei de la intervenții sunt eventual de acord cu montarea pe cheltuiala proprietarului a unui sistem de reanclanșare rapidă, e OK. Deși mă îndoiesc de asta...

Link spre comentariu

Eu nu inteleg o chestie. Daca e o piesa la care ai acces, fie si o parghie, aia nu trebuie montata intr-o cutie sigilata. De ce nu este siguranta dupa contor. Furnizorul iti da sau nu curent electric, nu iti da conditionat de anumite manevre si manipulari mecanice.

Am testat odata o siguranta din aia si nu puteam sa iau nici macar 2 mA intre faza si impamantare cat sa aprind un led. Asta era cu ani in urma, probabil ca acum sunt mult mai sensibile.

Link spre comentariu

Acea siguranță diferențială nu e acolo pentru protecția noastră, ci pentru a lor.Ca să nu se poată sustrage curent fraudulos. După acea siguranță, clientul poate să-și pună orice și oricâte protecții dorește, dar siguranțele diferențiale montate de Enel sau CEZ sunt de obicei o sursă de nervi, fiindcă declanșează fals de foarte multe ori.Eu personal nu am avut probleme niciodată cu ele, dar alți colegi au avut și le-au eliminat. Oricum am stabilit cu colegul meu o zi în care să-i verific bine toată instalația, pentru a elimina o posibilă problemă ascunsă.Dar înlocuirea siguranței din BMP va f făcută tot de cei autorizați, ce se ocupă de deranjamente.

Link spre comentariu

Pai nici pe vremuri nu puteai sa sustragi fraudulos decat daca aveai un prieten care desfacea capacul , inversa faza cu nulul si punea sigiliul renel. Sigiliile alea aveau numere unice si nu erau prea multe asa ca baietii se cunosteau intre ei si daca constatau inversarea si sigiliul intact nu ziceau nimic, faceau ca lumea si sigilau la loc. Eu stiu ca vechile contoare cu disc se invarteau daca alimentai ceva intre faza si pamant.

De aia nu ma prind, ca daca as vrea curent gratis as lua dinaintea sigurantei nu dupa contor.

Link spre comentariu

O reclamaţi ca fiind susceptibilă de dese declanşări false şi trebuie s-o înlocuie până la urmă cu una obişnuită.Se întâmplă des ca diferenţialele să facă probleme.

Link spre comentariu

De eliminat nu o sa o elimine decat daca nu mai sta cuplata deloc si nu au cu ce sa o schimbe la momentul deplasarii. In zona mea se mai practica dar depinde ce stoc au de sigurante pentru deranjamente. Cert e ca e posibil sa fie din cauza DPST-ului si acesta il anuleaza fara probleme(cel putin la mine in zona).

Link spre comentariu

"Diferentiala" este buna, a fost omologata. Necazul vine de la scurgerile de curent de la faza in pereti, plansee, etc. Mai ales pe vreme umeda apar declansarile. Se poate face o proba: se alimenteaza alarma dinaintea sigurantei si se scot ambele sigurante pe faza cand se paraseste locuinta. Daca scurgerile de curent sunt dupa sigurante, nu vor mai aparea deconectari.

Link spre comentariu

Cea mai mare problema apare la PMB echipate cu DPST.

DPST este cel care declanseaza in mare parte a timpului.

Daca este PMB doar cu diferential declansarea apare doar daca ai scurgere de curent spre pamint .

Aia apare in general la o supratensiune pe retea care se descarca prin varistoarele diverselor aparate care sint in priza in acel moment.

Mai exista si PMB echipate cu descarcatoare.

La alea este garantat efectul, sar urgent.

Rezolvarea in general este simpla , se pune un reaclansor pe diferential si gata.

 

Grig

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări