Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tranzistoare de comutatie rapida din vechile calculatoare FELIX

Postări Recomandate

Am mai multe tranzistoare recuperate de pe placi din FELIX casat. Pe capsula lor scrie CII100Q, CII101Q, CII102Q, CII104Q, CII108Q, CII216Q, etc.

Sunt in capsula metalica, piese rare in ziua de acum.

Prin masuratori pe caracteriscop si in montaj de proba (timpii de comutatie) mi-am dat seama cam cu ce ar fi echivalente. De ex. CII100Q si CII108Q (cred ca si CII101Q) ar fi un fel de 2N709 (cel mai probabil), eventual 2N2368 (sau 2N2369). CII102Q sunt echivalente cu BSX12 (sau 2N3303).

CII216Q se comporta ca 2N2222A. Cele mai interesante sunt CII104Q (pnp duble in capsula rotunda cu 6 terminale) care merg la frecventa inalta (ca 2N3304) si par sa fie copiate dupa MD5000A.

http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_md5000a.html

http://pdf.searchdatasheet.com/datasheets-1/on_semiconductor/MD5000.pdf

Cu MD5000 se pot construi amplificatoare logaritmice (termocompensate, cu AO), amplificatoare diferentiale (limitatoare FM), detectoare AM cu prag scazut, mixere echilibrate, etc.

Cu 2N3303 (CII102Q), care au Ft>450MHz si Icmax=1A, se pot face multe chestii (de ex. modulatoare de banda larga pentru diode laser)

http://datasheet.datasheetarchive.com/originals/scans/Scans-110/106.pdf

Aceste componente sunt valoroase. Daca le aveti si nu stiati ce este cu ele, sau daca le vedeti prin targuri, sa stiti ca nu sunt de aruncat. Fiind de comutatie, nu suporta tensiuni mari, dar sunt rapide si merg la etajele de intrare ale frecventmetrelor. la oscilatoare, la amplificatoarele osciloscoapelor (preamplificare), etc.

Daca cineva are lista cu echivalentele dintre CII si componentele americane, il rog sa o afiseze pe forum. Nu numai pentru tranzistoarele de mica putere, ci si pentru cele in capsula TO-3 si pentru tiristoare, chiar si pentru circuitele integrate TTL sau de alt tip. Cei care au facut service la IIRUC, ar putea sa stie cu ce erau echivalente aceste componente.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• VAX

2

• vio2007

1

Top autori în acest subiect

Nu sunt darlington, ci pnp normale. Nu stiu daca sunt doua tranzistoare pe acelasi cip, sau sunt doua cipuri separate. Este mai probabila a doua varianta. Sunt piese rare, de performanta. Pot fi utile la realizarea de amplificatoare limitatoare (cu staj diferential).

Tranzistoare darlington npn sunt CII92Q (au conexiune la ambele baze si Ft=50Mhz).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări