Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

implementare analog comparator pentru pauze scurte de curent

vlad2005

Postări Recomandate

Nu prea înțeleg cum arata un circuit ”watchdog”, iar dacă vă referiți la watchdog timer (WDT) cu atât mai puțin pricep de ce aș folosi așa ceva și de ce îi spuneți ”circuit”. Orice soluție bazată pe durată suferă de problema descrisă mai sus.

Iarăși nu prea înțeleg chestia cu ”supraveghere alimentare din seria MAX...”. Puteți da ceva detalii?

Editat de vlad2005
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 51
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vlad2005

22

• UDAR

5

• digix

4

• Liviu M

3

Top autori în acest subiect

Pentru documentarea implementarii unui circuit de monitorizare ( ... voltage supervisors and reset uC...etc) se poate consulta nota

http://www.st.com/content/ccc/resource/technical/document/application_note/6a/d4/19/d3/88/02/44/be/CD00059552.pdf/files/CD00059552.pdf/jcr:content/translations/en.CD00059552.pdf

Exista mai multe modele de aplicat/circuite specializate ...cand am amintit de seria MAX se poate vedea seria

https://datasheets.maximintegrated.com/en/ds/MAX6369-MAX6374.pdf .... sau TI sau chiar mai simplist www.ti.com/lit/gpn/LM809

PS: daca nu ajuta imi cer scuze .....

Link spre comentariu

Ok, am citit din acele link-uri, să văd dacă am înțeles corect.

Primul link se refera la un circuit specializat care monitorizează tensiunea și dacă aceasta aceasta este sub o anumita valoare trimite un semnal de reset catre μC. Cum eu vreau sa salvez ceva inainte de reset, nu este o idee buna sa resetez μC-ul deci ar trebui ca semnalul de reset de la STM809-812 sa îl duc în două locuri:

1 către un pin care sa genereze un ISR in care sa salvez date in eeprom

2 catre un circuit de delay si apoi din acesta catre reset.

Daca am inteles corect, atunci este o solutie solida dar cam prea elaborata pentru o aplicatie de genul celei pe care o am eu. Nu am o problema cu detectia scaderii de tensiune, delay-ul necesar salvarii datelor pot sa-l reglez cel putin grosier din valoarea condensatorului, iar faptul ca dupa salvarea datelor μC-ul se inchide fara procedura de reset nu e mare bai. Nu prea vad rostul complicatiei, dar mi-ar placea sa aud argumente pro.

Link-ul al doilea se refera la un watchdog timer specializat. Nu am nevoie de implementarea unui watchdog timer oricum ar fi ea (deocamdata).

Am citit despre el de curiozitate dar nu văd avantaje majore dacă aș decide că am nevoie de așa ceva. La un μC pot configura WDT sa opereze în diverse moduri. Dupa expirarea perioadei se poate emite un ISR în care sa fac exact ceea ce face si circuitul specializat. Deci care e castigul?

Editat de vlad2005
Link spre comentariu

Am citit rapid posturile dar nu am inteles utilitatea acestei alegeri.

Eu vad problema asa: ai porti, motoare si fotocelule pentru a vedea daca poarta e libera.

Functionarea o vad asa:

se alimenteaza (pauza lunga scurta ce-o fi)

verifica daca e ceva in poarta (fotocelula intrerupta)

daca nu, inchide poarta.

daca da, asteapta pana se elibereaza apoi inchide poarta.

De asemenea, este necesar un intrerupator pentru excluderea automatizarii si inchiderea-deschiderea manuala.

Senzorii hall nu se folosesc de obicei caci este mai probabil sa ai o problema de numarat a impulsurilor decat sa citesti un intrerupator de cap de cursa.

Link spre comentariu

Daca as folosi switch-uri de limitare de cursa atunci intr-adevar nu ar mai fi bataie de cap. Si tot ce ai spus este corect, obligatoriu fotocelule ca sa nu se inchida poarta la revenirea curentului peste ceva ce este în cadrul porții deși utilitatea lor este limitată deoarece poate să fie mașina lasată un pic mai în față și porțile să dea în mașină fără ca fotocelulele să vadă ceva. Dar este altă discuție.

Problema este că eu nu văd, la modul estetic, cum să implementez o astfel de soluție la actuatoare. O ideea aș avea. Să montez un mic magnet pe un suport fixat de poarta și doi senzori Hall fixati de stalpul portii la pozitii potrivite. Prin deschiderea portii magnetul ajunge în dreptul unui senzor și declanșează oprirea. Dar aspectul devine total inestetic. La fiecare senzor Hall trebuie sa ajung cu 3 fire, hai sa zic că doua vor fi comune (alimentarea) dar tot mi-ar trebui 4 pe fiecare poarta. Eu nu am vazut nicaieri solutii comerciale cu switch-uri de limitare la porti batante. Poate greșesc eu.

Numararea pulsurilor este mult mai eleganta si mai usor de utilizat, dar trebuie un pic de bataie de cap la implementarea software. Ma gandesc acum la implementarea unui solutii ca sa țin cât mai puțin ocupat ISR-ul având în vedere că îl folosesc pentru PIN CHANGE INTERRUPT. Mai exact, în ISR doar să incrementez counterul corespunzator pin-ului care si-a schimbat starea și în main sa verific daca s-au îndeplinit conditiile pentru oprire. În felul acesta, probabilitatea de a pierde pulsuri din cauza faptului că am prea multe verificări în ISR.

Link spre comentariu

Poate nu am urmarit cu atenție tot subiectul și spun o prostie - îmi cer scuze anticipat în acest caz - dar metoda cu numărarea pulsurilor poate crea mari probleme dacă , pe durata unei întreruperi de curent , cu µC oprit , poziția porții se schimbă , de exemplu se deschide manual . De unde revine µC ?

Link spre comentariu

Pai exact acesta este subiectul. Daca se opreste alimentarea, trebuie sa salvez in eeprom pozitia curentă, astfel incat motorul ”să știe” cât trebuie să meargă ca să revină la poziția inițială, pentru ca să nu fii nevoit sa recalibrezi din nou pozitia de start.

Link spre comentariu

Poate nu m-am făcut înțeles ... Se oprește alimentarea , salvezi poziția curentă , se oprește µC ( sau intra în SLEEP , totuna ) apoi deschizi poarta manual că trebuie să intri sau să ieși ... Nicio informație nu ajunge la µC . Deci el când se trezește pleacă de la ce avea salvat nu de la ce e în realitate .

Link spre comentariu

Exact. Si treaba asta imi trebuie pentru ca este posibil sa se opreasca alimentarea cand poarta este in miscare. La revenire, trebuie sa am posibilitatea sa readuc motoarele la pozitia inchis, ori pentru aceasta, trebuie sa stiu unde erau.

Link spre comentariu

@UDAR, vrea sa zica ca in cazul in care tu ai portile pe jumatate deschise si se ia curentul pentru o ora tu lasi portile deschise timp de o ora pana revine curentul? Sau te duci le deblochez si le inchizi manual, iar cand revine alimentarea uC crede ca poarta e inca pe jumatate deschis findca el asa a memorat pozitia.

Daca sunt motoare la 24V se rezolva usor prin citirea curentului prin motor, asa procedeaza si unele kituri cumparate de ex. Life Optimo OP2.

Editat de bandi12
Link spre comentariu

Da , dar am înțeles că ăștia nu funcționează în pauza de curent ... Ar trebui să ai fie ceva senzori cap de cursă , fie niște senzori analogici care sa reînvie când revine curentul ... nu știu ...

Link spre comentariu

Nu trebuie sa functioneze, la revenirea alimentarii se da comanda de inchidere, daca portile sunt deja inchise ( motorul este blocat ) uC detecteaza curentul de rotor blocat, declara poarta inchisa si cam atat. Singura posibilitate de greseala o sa fie daca ceva blocheaza fizic poarta si care nu este detectat de fotocelule.

Editat de bandi12
Link spre comentariu

@bandi12: daca se ia alimentarea, le închid manual decupland motoarele. Când revine curentul, motoarele se retrag la pozitia de închis (fără să fie conectate la porți) și eu doar le cuplez mecanic la loc.

Am inteles sistemul de care zici, dar într-adevăr, dacă dă de un obstacol dincolo de linia stâlpilor de la poartă ( care e monitorizată de celula) atunci poarta se oprește. Până aici ok, dar dacă declară poarta închisă atunci este o problemă.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări