razvan_n Postat Noiembrie 19, 2016 Partajează Postat Noiembrie 19, 2016 (editat) As vrea sa modific un incarcator Canon CB-2LF (de priza, 100-240 Vca) pentru functionarea la mufa de bricheta auto. Am masurat tensiunea pe condensatorul de filtraj aflat dupa redresare (pe partea de JT, evident) si am gasit 4.8 in gol si 4.2 cand exista acumulator la incarcat. Am pus un stabilizator 7805 acolo, cu niste diode inseriate cu iesirea ca sa cobor tensiunea la 4.7 sau 4.5 V. Daca tensiunea e cam 4.6, ledul galben de incarcare se aprinde si apoi se stinge. Daca tensiunea e in jur de 4.4, ledul galben de incarcare se aprinde dar dupa cateva secunde se stinge si aprinde ledul verde (incarcare completa). Cu acelasi acumulator dar cu incarcatorul conectat la priza, ledul verde se aprinde dupa cateva minute bune (acumulatorul in cauza fiind incarcat acum cateva zile). In afara de transformator, a vazut doar doua piese care fac legatura intre partea de JT si cea de IT: un condensator si un optocuplor. Spre rusinea mea, nu stiu cum circula feedback-ul de la JT la IT prin acel optocuplor... Daca are cineva experienta cu astfel de incarcatoare, as vrea sa stiu cum as putea modifica incarcatorul ca sa-l pot folosi in masina (chiar si daca renunt complet la partea de retea, nu e singurul meu incarcator). Vad ca sunt niste limitari foarte drastice cu privire la marimea pozelor atasate, astfel ca sunt nevoit sa postez imaginile pe rand... Editat Noiembrie 19, 2016 de razvan_n Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 19, 2016 Partajează Postat Noiembrie 19, 2016 Deci ai un incarcator pentru acumulator de aparat foto, la 3,6V ( din cate vad pe gugle ), incarcatorul ofera in gol 4,8V, iar curentul este limitat probabil la cateva sute de mA. Tu ai inseriat cu tensiunea aia de 4,8V un 7805. Corect pana aici? Daca da, atunci ce naiba cauta un 7805 alimentat din 4,8V? ca nu ma prind de logica... PS: Ai scris un pomelnic care putea fi rezumat la cateva randuri... Link spre comentariu
adydep Postat Noiembrie 19, 2016 Partajează Postat Noiembrie 19, 2016 Eu înțeleg că a luat 12V(mă rog 14,2V că mai merge cu mașina aia)din priza de brichetă,i-a băgat în 7805,iar pe ieșire a înseriat o diodă(două )să reducă la 4,3.Cu tensiunea asta s-a dus pe cond. de ieșire a sursei în comutație.Ca să rezolvați ușor problema,montați sursa la loc,și cumpărați din comerț un invertor 12V/220V...simplu Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 19, 2016 Partajează Postat Noiembrie 19, 2016 Cauza comportării anormale este rezistența internă a diodelor înseriate cu LM7805 .Acolo trebuie folosit doar un stabilizator reglabil LM317 reglat să dea exact cât trebuie (4,8V) și gata. Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 19, 2016 Partajează Postat Noiembrie 19, 2016 Nu cred că se poate aborda așa problema ( prin injectarea unei tensiuni continue în secundar ) pentru că am impresia că IC-ul din secundar , controller-ul încărcării, comandă prin optocuplor SMPS-ul din primar . Nu există deci un controller exclusiv în secundar , căruia să-i dai 5V la intrare și să-i pui bateria pe ieșire . Așa îmi pare mie cel puțin a fi . Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 19, 2016 Partajează Postat Noiembrie 19, 2016 Am studiat mai bine schema după pozele de mai sus și chiar așa și este. Prin optocuplor controllerul comandă integratul din sursă. S-ar putea face o modificare ca optocuplorul să comande și un regulator DC-DC sau unul liniar gen LM317 dar va fi probabil ceva mai complicat de realizat. O rezolvare mai rapidă ar fi un invertor de mică putere 12V/230V, care nu e nici foarte scump. Adică soluția propusă de colegul Tăbăcaru. Link spre comentariu
razvan_n Postat Noiembrie 19, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 19, 2016 (editat) Va multumesc! Marea majoritate ati inteles exact ce am descris si ce vreau sa fac. De asta ma temeam si eu, ca feedback-ul din secundar (CC) influenteaza intreaga functionare a montajului... M-am uitat putin pe schema regulatorului din primar (Panasonic MIP2K2S), si din schema exemplificata acolo se vede feedback-ul prin optocuplor (PWM). Dar daca eu intrerup aceasta bucla? Fie galvanic (scot optocuplorul), fie pur si simplu ignorând-o -- daca montajul nu e conectat la retea, oricum partea primara nu functioneaza. Indiferent cum lucreaza bucla de feedback, daca tensiunea din secundar e corecta nu vad de ce ar mai conta ce se intampla in primar (care va fi scos din functie). Ca doar n-o circula feedback-ul in ambele sensuri... Mi-e greu sa cred ca incarcarea e controlata asa, si nu prin cel de-al doilea integrat (a carui fisa tehnica nu reusesc s-o gasesc... 35CSP D0D5). Varianta cu invertor o las ultima, dupa ce epuizez toate posibilitatile cu alimentarea directa de la bricheta. Editat Noiembrie 19, 2016 de razvan_n Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 19, 2016 Partajează Postat Noiembrie 19, 2016 Păi evident că ăla este controller-ul de încărcare . Doar că reglajul încărcării se poate face în două feluri : 1. Aplicând ieșirea ( secundarul ) direct pe baterie și făcând reglajul prin optocuplor , pe integratul PWM ( controller-ul de flyback ) - Eu cred că așa e făcută sau 2. Generând o tensiune continuă , eventual stabilizată , cu integratul de flyback și cu optocuplorul și aplicând această tensiune bateriei prin controllerul de încărcare . În acest caz curentul de încărcare trece prin acest integrat - lucru posibil dacă nu se încarcă la curent prea mare . În acest caz însă optocuplorul nu ar fi comandat de aici ci de la tensiunea de intrare în regulatorul de încărcare . Normal nici nu ar mai fi nevoie de optocuplor , o stabilizare simplă pe partea primară ar fi suficientă . Desigur găsirea DS pentru acest integrat sau o ridicare a schemei ar putea eluciuda misterul . Link spre comentariu
razvan_n Postat Noiembrie 19, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 19, 2016 Multumesc. In situatia (1), oprirea incarcarii (obligatorie la litiu) ar trebui sa se faca prin blocarea completa a montajului primar. Or, la incheierea incarcarii imi ramane aprins ledul verde, ceea ce inseamna ca sursa primara inca functioneaza. Eu cred ca integratul ”misterios” e strabatut de curentul de incarcare (care nu poate fi prea mare, avand in vedere ca acumulatorul folosit, Canon NB-11L, are 680 mAh la 3.6 V). Poate reuseste cineva sa-l identifice dupa imagine? Am impresia ca 35CSP este si un standard de packaging, care complica si mai mult cautarea... Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 19, 2016 Partajează Postat Noiembrie 19, 2016 Microcontrolerul asigură o tensiune suficientă pentru încărcare în prima fază, apoi scade tensiunea sursei până la un nivel la care curentul de încărcare e doar minimul necesar automenținerii.Astfel nu e nevoie să întrerupă complet funcționarea sursei și astfel are asigurată și tensiunea proprie pentru funcționare și nu e nevoit să suporte nici curentul maxim de încărcare al acumulatorului. Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 19, 2016 Partajează Postat Noiembrie 19, 2016 Eu am încercat dar pe poze e mai greu și nici vederea nu mă mai ajută chiar grozav ... Urmărește pe cablaj unde e conectată bateria . Link spre comentariu
razvan_n Postat Noiembrie 19, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 19, 2016 Plusul filtrat de C9 ajunge in IC2 (prin șocul L2) la cei trei pini lipiti impreuna. Tot din IC2 ies/intra traseele pentru baterie. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 20, 2016 Partajează Postat Noiembrie 20, 2016 Varianta cu invertor o las ultima, dupa ce epuizez toate posibilitatile cu alimentarea directa de la bricheta. Ceva imi spune ca dupa ce te vei lamuri ca nu e simplu cu strutocamila ce vrei tu sa o faci, vei reveni totusi la invertor, chiar si unul facut, simplu, fara punte H, tot o sa mearga pentru ca alimenteaza o sursa in comutatie... Link spre comentariu
razvan_n Postat Noiembrie 20, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 20, 2016 Daca tot ar fi de investit intr-un alt echipament (invertor), atunci as cumpara direct un incarcator compatibil (third-party) care se poate alimenta si de la retea, si de la masina. Am vazut ca exista si varianta cu alimentare USB. Dar tare mi-ar placea sa pot modifica acest incarcator! Probabil voi mai face o incercare, cu un LM317 asa cum sugera mai sus Vali, si daca nu merge nici asa voi abandona proiectul. Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 20, 2016 Partajează Postat Noiembrie 20, 2016 Dacă nu merge direct cu un LM317 reglat la 4,8V în partea secundară, atunci poți încerca să legi fototranzistorul optocuplorului (partea ce comanda sursa primară) între pinul (Adj) al lui LM317 și masă. Eventual înseriat cu un semireglabil de 5k, reglat astfel ca la încărcarea completă a acumulatorului, deschiderea optocuplorului să cauzeze scăderea tensiunii secundare sub 4,8V exact ca în condițiile alimentării la rețea. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum