Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

constructie fosa septica


Vizitator goranda jean

Postări Recomandate

Vizitator goranda jean

Daca nu am incadrat bine acest subiect aici rog un moderator sa-l mute.

Dupa cum spune si titlul topicului doresc sa construiesc o fosa septica,in sensul ca nu vreau sa cumpar una de gata din ppr,ci vreau sa o torn din beton.Suprafata propusa ar fi de 2x2 metri si o adancime de 2,5m.Problema este cum sa fac,si daca trebuie folosite tuburi de drenaj,sau las fundul nebetonat?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • blazeu

    4

  • BRANCA

    3

  • romicap

    1

  • morocanosul

    1

Top autori în acest subiect

Tuburi de drenaji? Ca sa mearga ...unde? Din cate se intelege,nu aveti canalizare...deci cea mai "viabila" solutie este ...sa o sapi cat mai adanca(3-4 m)folosesti tuburi de beton...cand se va umple ...chemi vidanjorii....! Fara gluma,continutul poate fi utilizat ca fertilizator... :da :freaza:

Editat de morocanosul
Link spre comentariu

Fosa septica va trebui sa fie izolata in sensul ca este interzisa poluarea mediului cu scurgeri sau infiltratii reziduale . Cu alte cuvinte atat fundul cat si peretii trebuie sa nu permita infiltrare din interior catre exterior . Panza freatica nu trebuie sa aiba de suferit in nici un fel !

Asa sunt legile si eu le consider bune !

Link spre comentariu
Vizitator goranda jean

Posted Image

la cele 4 tevi de dren asezate ca o furca ma refer.fosa din ppr din comert e ca un butoi cu capac care are o intrare la 110mm unde vin din casa de la baie,si are diametral opus o iesire tot de 110mm unde se conecteaza tuburile de dren care preiau numai apa,iar pe fundul fosei se depun sedimentele.

aici nu stiu eu daca o fac din beton sa-i torn atunci si fundul,si sa bag tuburi de dren?

ma gandesc ca daca betonez si fundu,si nu-i pun nici dren se umple foarte repede cu lichide...

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

In principiu vasele ar trebui sa fie etanse si sa fie golite cu vidanja, care transporta continutul undeva unde-l poate deversa in canalizare.

Asta-i teoria.

Practic, fosele nu se fac chiar etanse. Ideea e ca debitul de lichid sa fie oarecum limitat, asa incat sa se poata realiza o "filtrare".

In schita de mai sus deversarea se produce relativ aproape de suprafata incat o parte din apa e absorbita de radacinile vegetatiei si/sau se evapora;

Continutul fosei e utilizabil ca ingrasamant, dar cu 2 conditii: sa nu contina chimicale toxice, si sa stea la fermentat cel putin jumatate de an.

Prima cerinta e relativ usor de indeplinit intr-o gospodarie (fara diluanti, reactivi, solutii ce contin metale grele, etc.; detergentii folositi cu discernamant

sunt tolerabili). Pentru cea de-a doua, poate ar fi bine sa construiti 2 compartimente cu acces alternativ (cat se umple unul, celalalt se matureaza, urmand

a fi imprastiat cand compartimentul celalalt se apropie de umplere). Intre timp, mai e posibil sa trebuiasca drenat ecesul de apa, cu metodele de mai sus.

Vidanjarea e buna si ea, mai ales daca nu aveti teren pentru imprastiat materialul, sau ati construit o fosa mica, care se umple repede, insa e relativ costisitoare.

 

Eu am facut ceva (fosa mare, 2 compartimente), insa va trebui sa modific traseul conductei astfel ca sa pot alterna accesul in compartimente.

 

Parerea mea.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Initiatorul acestui topic cofunda statia de epurare cu fosa septica . Daca totusi vrea sa construiasca o statie de epurare , trebuie sa ia in calcul toate costurile , pentru ca in final va fi mai ieftin si mai sigur sa o cumpere gata facuta . Practica este cea care rastoarna orice calcul teoretic .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 3 ani mai târziu...
La 18.11.2016 la 14:08, Vizitator GOGUROMEO48 a spus:

Eu am construit o fosa septica cu 2 camere si tub de dren pe care o folosesc de 6 ani fara a fi vidanjata . Daca esti interesat iti trimit documentatia.

Mai este valabilă oferta pentru documentația de la fosa? Se poate sa mi-o trimiți, te rog?

Multumesc!

Link spre comentariu

 Ai grija la un aspect.Nu face fosa fara fund!E antilegislatie si,cei mai rau,dupa un timp colmateaza pamantul.Am vazut cred 5 fose facute asa de nici macar lichidul nu-l mai trage.

 Si o sugestie.Daca ai posibilitatea tehnica colecteaza apa de la bucatarie si baie separat.In principiu asta ar merge intr-un dren santz colector.Cat mai lung si facut ca la carte cu pietris si nisip.Asa am facut si eu la tara.

Link spre comentariu
La 07.09.2020 la 23:11, BRANCA a spus:

 

 Si o sugestie.Daca ai posibilitatea tehnica colecteaza apa de la bucatarie si baie separat.

Asta e valabil in faza de construcție a casei. La una gata făcută  si fără subsol tehnic  cum sunt majoritatea, nu prea mai ai cum face separația decât cu ceva compromisuri la aspectul general al casei. Dar dacă e posibil, e adevărat ca merita separația de evacuarilor vaselor de wc fata de restul casei.

Link spre comentariu

Eu când am făcut casa în 2010 am făcut fosa cum se face pe aici, nu am studiat prea mult, adică groapă cu pereții acoperiți cu piatră. Că apa se infiltrează printre acele pietre, reținând mizeria, sau concentrarea lichidului printr-o conductă spre un câmp de drenaj, mie unu mi se pare totuna. Să nu existe canalizare în țara asta în sute de localități, dacă nu mii, în anul 2020, mi se pare mai mult decât jenant. Foarte mulți habarniști și hoți populează primăriile noastre.

Link spre comentariu

 X_Dadu.Infiltrarea in sol determina infestarea apelor subterane.De aceea se interzice prin lege.Probleme mari apar mai ales in zonele in care exista densitate mare de locuinte.Se poate ajunge sa nu mai poata fi folosita apa din puturi.De multe ori "norocul" sunt puturile de foarte mare adancime.

 Privitor la canalizarea satelor.Ai dreptate.S-au facut tot felul de investitii tembele la tara dar stam f f prost cu aductiunile de apa si canalizarile.

Link spre comentariu

Fosa septica trebuie facuta pentru a se goli periodic cu vidanja, continutul sa fie prelucrat intr-o statie de prelucrare, nu aruncat in pamant.

Nu stiu cate puturi mai au apa potabila, din pacate putini fac analiza apei din put, multi nu realizeaza riscul la care se expun. La fel si la cei ce planteaza rosii si legume langa wc-ul din fundul curtii. Mancam bio, de la tara ...

De unde apa si canal facute de primarii, multe primarii nici nu au bani sa plateasca iluminatul public. Singura sansa ar fi sa se faca pe fonduri europene, dar aici tine de dorinta primarului de a face treaba ( din fonduri europene nu poti fura). 

 

Link spre comentariu

Se pare că tu nu știi care e îngrășământul bio la modă acum!?:rade:

Eu treceam cu mașina pe lângă un teren agricol și nu știam dece miroase așa ”frumos”!

Era de la ”îngrășământul” care venea de la stația de epurare a orașului!

Cică e ”tratat” ...și ”nu mai e periculos”! Dar, pute a rahat de la o poștă!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări