Stefan Andrei Lupu Postat Noiembrie 17, 2016 Partajează Postat Noiembrie 17, 2016 Salut! Imi place sa imi decorez casa cu lumini de Craciun si as vrea sa ii fac un senzor pentru lumina( sa se opreasca alimentarea pe timpul zilei ). ceva idei ? Eu ma gandeam la ceva cu releu pe iesirea finala, desi am auzit si de varianta cu MOS ...dar nu stiu care este mai buna, si aici ma refer la rezistenta ( am un furtun de 60m + alte 15 mici - nu stiu ce consum au) Multumesc! Scuze daca am gresit Topicul. Link spre comentariu
puriu Postat Noiembrie 17, 2016 Partajează Postat Noiembrie 17, 2016 Senzorul de lumina poate fi cu fotorezistenta sau cu fotodioda. Fotorezistenta este mai sensibila la lumina slaba. Elementul fotosensibil se indreapta spre cer. Senzorul mai trebuie sa contina un comparator cu prag reglabil si histerezis, ce comanda un releu. Releul este cea mai buna varianta. Exista relee mici care pot comanda 250 V si 10 A c.a. Link spre comentariu
Stefan Andrei Lupu Postat Noiembrie 17, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2016 Senzorul de lumina poate fi cu fotorezistenta sau cu fotodioda. Fotorezistenta este mai sensibila la lumina slaba. Elementul fotosensibil se indreapta spre cer. Senzorul mai trebuie sa contina un comparator cu prag reglabil si histerezis, ce comanda un releu. Releul este cea mai buna varianta. Exista relee mici care pot comanda 250 V si 10 A c.a. Aveti cumva si un circuit care sa ma ajute ? Multumesc! Link spre comentariu
morarul Postat Noiembrie 17, 2016 Partajează Postat Noiembrie 17, 2016 Salut! Cel mai simplu: cauta un ,,releu crepuscular"! Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Noiembrie 17, 2016 Partajează Postat Noiembrie 17, 2016 Eu am facut acest senzor care functioneaza fara probleme de un an si jumatate. Op-Amp 741 se poate inlocui cu un op-amp LMxx de ex. LM318N ( asta am folosit si eu) iar tranzisotrul ECG128 din nou cu ceva mai banal: 2N3904, 2N2222, BC337 Link spre comentariu
Stefan Andrei Lupu Postat Noiembrie 17, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2016 Multumesc pentru ajutor! O zi buna! Acum sigur rezolv problema. Link spre comentariu
puriu Postat Noiembrie 17, 2016 Partajează Postat Noiembrie 17, 2016 La comparator trebuie neaparat introdus si un histerezis, o rezistenta intre iesirea si intrarea neinversoare a operationalului. Altfel, la crepuscul, vor aparea uneori multe aprinderi si stingeri din cauza variatiei in timp a luminozitatii in jurul pragului (nori, faruri, etc.). Link spre comentariu
iuli09 Postat Noiembrie 17, 2016 Partajează Postat Noiembrie 17, 2016 Sau poti rezolva mai simplu cu o priza programabila ... Link spre comentariu
morocanosul Postat Noiembrie 17, 2016 Partajează Postat Noiembrie 17, 2016 Eu nu as lua in calcul asa ceva(priza programabila),de unde "stie" priza cand se face .."ziua" ?? Link spre comentariu
amudsen Postat Noiembrie 17, 2016 Partajează Postat Noiembrie 17, 2016 Fa un senzor de lumina cu histerezis, monteaza fotorezistenta in interiorul unui tub negru orientat in sus, o reglezi sa se aprinda noaptea. Ai bonus - cand vin renii cu sania pe horn, se sting luminile Link spre comentariu
Mircel Postat Noiembrie 17, 2016 Partajează Postat Noiembrie 17, 2016 Gata făcut: http://www.dedeman.ro/ro/intrerupatoare-crepusculare/c/1308 Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 17, 2016 Partajează Postat Noiembrie 17, 2016 Eu nu as lua in calcul asa ceva(priza programabila),de unde "stie" priza cand se face .."ziua" ?? Ii spui. E doar o lumina decorativă care poate sa se aprindă si cu 15 minute intarziere si sa se stingă cand a trecut de prima raza. Nu e safety, e decorațiune.Merg schemele alea simple dar poti iesi mai scump, mai muncit si poate mai dezamăgit decat pretul unui senzor gata facut. Desigur, daca ai plăcerea de a face , te vei simti mai bine stiind ca e realizarea ta. Link spre comentariu
Kreator Postat Noiembrie 17, 2016 Partajează Postat Noiembrie 17, 2016 Sau poate adapta o lampa de gradina din aia cu LED, Link spre comentariu
morocanosul Postat Noiembrie 17, 2016 Partajează Postat Noiembrie 17, 2016 Ii spui. E doar o lumina decorativă care poate sa se aprindă si cu 15 minute intarziere si sa se stingă cand a trecut de prima raza. Nu e safety, e decorațiune.Merg schemele alea simple dar poti iesi mai scump, mai muncit si poate mai dezamăgit decat pretul unui senzor gata facut. Desigur, daca ai plăcerea de a face , te vei simti mai bine stiind ca e realizarea ta. Rasspppuns....corect! Ma bucur ca tine cont de ora de iarna/vara(si nu invers..)! Ai incercat sa faci un montaj cu "fotocelula" dintr-o capsula de BC107/109 etc? Sper ca ai inteles ca mai era nevoie de ..ceva..!(pe langa ''plila",la propriu,si montajul auxiliar...)etc.! Muncesti putin mai mult(oare)?? ,dar @fanel are DREPTATE,ai sa vezi tu singur cum te simti ca ai realizat o lucrare cu mainile tale...! Acest lucru este valabil pentru toti cei care doar posteaza din DIVERSE motive,subiective-obiective ...>mijlocii?? Link spre comentariu
mac01 Postat Noiembrie 17, 2016 Partajează Postat Noiembrie 17, 2016 Nu merita munca. Eu am cumparat un senzor de lumina cu 30 lei. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum