Vizitator Bugaian Alex Vitalie Postat Noiembrie 14, 2016 Partajează Postat Noiembrie 14, 2016 Bună seara, am nevoie de un curent continuu de 95V care să oscileze în triunghi de la 50Hz la 150Hz reglabil. Am un generator de impulsuri/oscilații FG-100DDS și o sursă de curent continuu de 95V DC. Ași putea să le leg în serie(paralel?) ca să generez impulsuri peste sursa de 95V? Dacă nu este posibil care ar fi o soluție să am un curent continuu sub formă de impulsuri tip triunghi sau pătrat? Mulțumesc pentru sugestii/sfaturi. Alex. Link spre comentariu
djvas Postat Noiembrie 14, 2016 Partajează Postat Noiembrie 14, 2016 Un curent continu care "sa oscileze" nu prea mai e continu ..e cam alternativ. Ar trebuie date mai multe detalii cum ar fi curentul maxim cerut si ce tip de sarcina va functiona. Cea mai simpla idee care imi vine in cap este folosirea unui amplificator audio la care conectezi acel generator de functii. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 15, 2016 Partajează Postat Noiembrie 15, 2016 Daca oscilatia are loc de la 0 numai catre o valoare pozitiva ( 95 in cazul de fata ) atunci este vorba despre curent continuu, pentru ca nu-si schimba polaritatea, deci formularea este corecta. La fel si sugestia cu un soi de amplificator comandat de generatorul ala. Link spre comentariu
Vizitator Bugaian Alex Vitalie Postat Noiembrie 18, 2016 Partajează Postat Noiembrie 18, 2016 Un curent continu care "sa oscileze" nu prea mai e continu ..e cam alternativ. Ar trebuie date mai multe detalii cum ar fi curentul maxim cerut si ce tip de sarcina va functiona. Cea mai simpla idee care imi vine in cap este folosirea unui amplificator audio la care conectezi acel generator de functii. Salut, e nevoie de un un curent continu maxim 3KW. Sursa de curent continuu o am doar trebuie sa ma asigur ca nu ard generatorul de functii. Aici > http://cp.literature.agilent.com/litweb/pdf/5990-3466EN.pdf la pagina 2 e o conectare in serie dar e alt tip de generator de functii. Cineva mi-a sugerat sa comand curentul cu tranzistor MOFSET. Dor ca nu am mai făcut si nu mi-e clar cum pot face asta. Multumesc. Link spre comentariu
one Postat Noiembrie 18, 2016 Partajează Postat Noiembrie 18, 2016 Daca nu este secret, poti sa ne spui la ce folosesti 95V triunghi 3kW ? Nu de alta dar nu as vrea sa fie clasica problema cu o solutie simpla dar cineva a ales deja o solutie complicata si cere celorlalti idei despre cum sa o implementeze. Link spre comentariu
Vizitator Bugaian Alex Vitalie Postat Noiembrie 18, 2016 Partajează Postat Noiembrie 18, 2016 Daca nu este secret, poti sa ne spui la ce folosesti 95V triunghi 3kW ? Nu de alta dar nu as vrea sa fie clasica problema cu o solutie simpla dar cineva a ales deja o solutie complicata si cere celorlalti idei despre cum sa o implementeze. Salut, da alimentez un motor 3 fazat. Alimentare la monofazat si cu banc de condensatori cu reglare a capacitantei. In gol am consum de 500W. Sub sarcina merge pina la 3Kw. Exista invertoare cu care poti ragla frecventa si tensiunea automat dar sunt cam scumpe. Mersi. Link spre comentariu
dark_angel Postat Noiembrie 19, 2016 Partajează Postat Noiembrie 19, 2016 Daca oscilatia are loc de la 0 numai catre o valoare pozitiva ( 95 in cazul de fata ) atunci este vorba despre curent continuu, pentru ca nu-si schimba polaritatea, deci formularea este corecta. La fel si sugestia cu un soi de amplificator comandat de generatorul ala. Eu stiam ca punctul de 0 este doar o conventie, adica masa/ground este un punct considerat referinta intr-un circuit si in functie de el este exprimata magnitudinea celorlalte marimi, fie ele tensiuni/curenti etc. Asadar daca as avea o sursa dubla de -+47,25V tot 95v o sa am la iesire (in cazul ipotetic de modulatie perfecta a surselor de alimentare simetrice) oare va fi alternativ sau continuu? Lasand aspectele filozofice deoparte si revenind la subiectul initiatorului recomand cu caldura utilizarea unui transformator in iesirea generatorului pentru a comanda viitorul modul cu IGBTuri sau MOSfeti sau chiar mai bine ceva optocuploare rapide cu niste surse de curent constant alimentate separat, ofera o speranta de viata mai mare generatorului din dotare (mai ales daca este vorba de unul scump, Agilent cu atat mai mult). Si in convertizoarele electronice de putere actuale exista o mica sursa in comutatie care alimenteaza separat circuitele de comanda, fata de cele de forta. Separarea nu ar fi asa greu de facut, dar ma tem ca partea de putere va avea nevoie de protectii serioase ca sa nu ii plezneasca elementele de comanda (igbt sau mos cum spuneam mai inainte) la surpasarcina sau varfuri prea mari de tensiune din autoinductie etc. In zilele noastre microcontrollere rapide sau fpga-urile pentru aplicatiile SF preiau partea aferenta comenzilor si protectiilor modulelor de putere. O idee ar fi sa privesti la schema(schemele) convertizoarelor de putere gasibile cu google sa vezi ce presupun. Uite aici o diagrama asociata unui "power train" . Partea de citire a curentului se poate face elegant cu senzori hall de la Allegro MicroSystems. Dupa cum zicea si Minculescu intr-unul din concertele sale "adunand si scazand...rock-ul n-o sa moara niciodata", asa zic si eu acum ca adunand si scazand... nu stiu cat de ieftin ar iesi un astfel de modul facut in regim DIY fata de unul nou sau second(de generatie mai noua). Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 19, 2016 Partajează Postat Noiembrie 19, 2016 Eu stiam ca punctul de 0 este doar o conventie, adica masa/ground este un punct considerat referinta intr-un circuit si in functie de el este exprimata magnitudinea celorlalte marimi, fie ele tensiuni/curenti etc. Asadar daca as avea o sursa dubla de -+47,25V tot 95v o sa am la iesire (in cazul ipotetic de modulatie perfecta a surselor de alimentare simetrice) oare va fi alternativ sau continuu? Curentul continuu se numeste asa pentru ca este acel curent care nu isi schimba polaritatea. Ca tensiunea ce il provoaca intr-un circuit, este la o valoare fixa/constanta, sau variaza intre potentialul 0 al masei si o valoare pozitiva maxima, nu schimba cu nimic caracteristica aia continua a curentului ( este valabil si invers, intre 0 si doar o valoare negativa ). Adica pe scurt fie ai doar o tensiune pozitiva fie doar una negativa, curentul tot continuu se numeste, si se poate adauga caracteristica "pulsatoriu" pentru a nu se confunda cu cel alternativ. Spre exemplu o banala baterie cu care alimentezi un led ( si stii ca ledul este o dioda, deci functioneaza cu cc ), daca decuplezi din cand in cand unul din firele de la baterie, nu inseamna ca alimentezi ledul cu CA, ci cu CC pulsatoriu de la 0 la xV, daca in schimb inversezi pe rand legaturile la baterie atunci se numeste ca alimentezi ledul in CA pentru ca inversezi polaritatea acelui curent cu fiecare inversare a firelor, si faptul ca n-o sa mearga decat in polaritatea corecta va dovedi asta foarte rapid. In exemplul tau, semnele indica fireste tensiuni continue, daca masori fata de masa ai una pozitiva si una negativa, daca masori intre capete ai una pozitiva, sau negativa functie de cum cuplezi sarcina ( sau firele multimetrului ). Presupunand o sarcina pusa intre ramuri, daca una din conexiunile ei ramane pe loc atunci fie ca cealalta este la fel legata permanent sau cu intreruperi, sarcina este alimentata tot in CC. Link spre comentariu
iop95 Postat Noiembrie 19, 2016 Partajează Postat Noiembrie 19, 2016 Semnalul de la generator trebuie introdus in referinta sursei cu eventualele scalari de rigoare. Astfel iesirea sursei va urmari semnalul generatorului. Acum depinde despre ce sursa e vorba / ce tip de control. N-am inteles totusi cum va ajuta asta la alimentarea motorului trifazat... ce capacitanta reglata.. poate ne explicati. Link spre comentariu
nel65 Postat Noiembrie 19, 2016 Partajează Postat Noiembrie 19, 2016 ,,Curentul alternativ este un curent electric a cărui direcție se schimbă periodic, spre deosebire de curentul continuu, al cărui sens este unidirecțional." https://ro.wikipedia.org/wiki/Curent_alternativ Asadar nu alternarea polaritatii defineste curentul alternativ ci alternarea sensului ,a directiei ,a sensului de avolutie.Pe tema asta mi-am furat-o si eu de smilex. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 19, 2016 Partajează Postat Noiembrie 19, 2016 ,,Curentul alternativ este un curent electric a cărui direcție se schimbă periodic, spre deosebire de curentul continuu, al cărui sens este unidirecțional." https://ro.wikipedia.org/wiki/Curent_alternativ Asadar nu alternarea polaritatii defineste curentul alternativ ci alternarea sensului ,a directiei... Unde este diferenta? Sau altfel spus ce intelegi tu prin curent unidirectional? Link spre comentariu
dark_angel Postat Noiembrie 19, 2016 Partajează Postat Noiembrie 19, 2016 (editat) Curentul continuu se numeste asa pentru ca este acel curent care nu isi schimba polaritatea. Ca tensiunea ce il provoaca intr-un circuit, este la o valoare fixa/constanta, sau variaza intre potentialul 0 al masei si o valoare pozitiva maxima, nu schimba cu nimic caracteristica aia continua a curentului ( este valabil si invers, intre 0 si doar o valoare negativa ). Adica pe scurt fie ai doar o tensiune pozitiva fie doar una negativa, curentul tot continuu se numeste, si se poate adauga caracteristica "pulsatoriu" pentru a nu se confunda cu cel alternativ. Spre exemplu o banala baterie cu care alimentezi un led ( si stii ca ledul este o dioda, deci functioneaza cu cc ), daca decuplezi din cand in cand unul din firele de la baterie, nu inseamna ca alimentezi ledul cu CA, ci cu CC pulsatoriu de la 0 la xV, daca in schimb inversezi pe rand legaturile la baterie atunci se numeste ca alimentezi ledul in CA pentru ca inversezi polaritatea acelui curent cu fiecare inversare a firelor, si faptul ca n-o sa mearga decat in polaritatea corecta va dovedi asta foarte rapid. Sa mergem pe logica ta si tinand cont de subiectul actual (gen. de semnal triunghiular) avem o sursa de 90Vcc pe care o modulam cu un semnal triunghiular de perioada cunoscuta. Ceea ce va iesi din sursa aia fie ca ii spui pulsatoriu, alternativ (corrente alternata, alternative current, wechelstrom etc.) are o anumita frecventa. Putem vorbi de frecventa unui curent continuu?? unde incadrezi acest curent pulsatoriu provenit din modularea unei surse de curent continuu? Mie imi pare ca da cu virgula. Pulsatoriu ii zicea daca avea doar o alternanta folosita din semnalul triunghiular(adica un fel de redresare): /__/__/__/ , pe verticala ai tensiune si pe orizontala timp. Revenind la subiectul cu ledul, in exemplul dat (poate neinspirat) daca sucesti bateria sau sucesti ledul acel led tot intr-o singura directie va conduce, adica iti va redresa curentul alternativ pe care i-l oferi, daca vorbim in domeniul timp. O semiperioada conduce, una e blocat, si ii putem spune pulsatoriu. Zic sa ma uit si intr-un curs de bazele electrotehnicii, poate aia au ceva sa ma luminez si eu... la pagina 95 vad ca scrie ceva de genul: "Trebuie precizat faptul ca, daca semnalele de excitatie aplicate nu au componenta continua, regimul permanent de functionare al circuitului se numeste curent alternativ nesinusoidal." "Calculul circuitelor electrice liniare sau aproximate prin elemente liniare se face de obicei pe baza descompunerii in serii Fourier a tensiunii electromotoare surselor de tensiune, a intensitatii curentilor surselor de curent, a tensiunii aplicate periodice si a aplicarii superpozitiei. Orice functie periodica f(t)=f(t+kT) care satisface conditiile Dirichlet (este marginita si are un numar finit de discontinuitati si extreme pe durata T a unei perioade) poate fi descompusa intr-o serie Fourier, adica intr-o suma infinita de sinusoide avand frecventele multiplii intregi ai frecventei de baza f=1/T a functiei. Descompunerea respectiva contine si un termen constant care reprezinta componenta continua a functiei." Asadar exista un A0 in formula, componenta continua sau cum i se mai zice "offsetul" dar daca ai si termeni in suma aia de sinusi si cosinusi..... numai curent continuu nu mai e ala. Unii ii mai spuneau prin diverse carti ondulatoriu, dar nah limba romana are avantajul acestor sinonime. Parerea mea... P.S. daca e considerata offtopic interventia mea, poti muta discutia despre alternativ vs. continuu intr-un topic nou. Editat Noiembrie 19, 2016 de dark_angel Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 19, 2016 Partajează Postat Noiembrie 19, 2016 Am folosit ledul in locul altui tip de sarcina tocmai pentru a ilustra conceptul de polaritate al curentului, dar ai inteles exact ce nu trebuie si te cramponezi pe termeni sofisticati care te impiedica sa vezi padurea de copaci. Curentul alternativ poate avea orice forma vrei, sinus, dreptunghi, triunghi, etc... important este sa existe trecerea aia prin 0 si implicit schimbarea sensului. Ori la o tensiune pulsatorie ( triunghi in cazul asta ) de la 0 la xV acea schimbare de sens nu exista, polaritatea este intotdeauna pozitiva, prin urmare curentul nu poate fi decat continuu pulsatoriu.PS: Ca sa intelegi mai bine diferenta dintre alternativ si pulsatoriu, ia un traf de retea oricare indiferent ce tensiune are in secundar, pune-i osciloscopul pe secundar si vei vedea o tensiune alternativa la 50hz, pune o punte redresoare dupa secundar si fara nici un condensator de filtrare de nici un fel, cel mult o sarcina rezistiva dupa acea punte, pune osciloscopul dupa punte si vei gasi o tensiune continua pulsatorie de 100hz. In ambele cazuri vei vedea forma sinusoidala, prima o sinusoida intreaga ( direct pe secundar ), iar la a 2-a situatie vei vedea semisinusoide pozitive. Exact asta inseamna ce tot incerc eu sa explic, diodele redreseaza tensiunea alternativa, adica o face continua, diodele fac asta, nu condensatorul de filtrare care doar o netezeste.Editare ulterioara: Sinus AC: Sinus continuu pulsatoriu: Triunghi AC: Triunghi continuu pulsatoriu: Dreptunghi AC: Dreptunghi continuu pulsatoriu: Mai simplu de atat nu se poate. Link spre comentariu
nel65 Postat Noiembrie 19, 2016 Partajează Postat Noiembrie 19, 2016 Unde este diferenta? Schimbarea repetata a sensului nu obliga si la schimbarea polaritatii. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 19, 2016 Partajează Postat Noiembrie 19, 2016 Esti de acord cu oscilogramele de mai sus puse de mine? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum