Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

intrebare, tl082 in loc de lm358


Florian Ciobanu

Postări Recomandate

folosesc destul de des lm358 in special in amplificatoare pentru sunturi , intrebarea mea este daca pot folosi tl082 stiind ca are intrari j-fet in locul lui, conform DS nu ar fi nici-o problema, voi ce parere aveti?, oricum se termina rezerva de lm358 si cum tl082 am destule parca le-as cam folosi, nu se pune problema de alimentare ca e diferentiala sau nu

Editat de Florian Ciobanu
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Florian Ciobanu

    5

  • UDAR

    3

  • lrai

    2

  • djvas

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Intrările unui amplificator operațional ( oricare dintre ele ) trebuie să aibă potențialul între niște limite referitoare la tensiunile de alimentare . Intervalul dintre aceste limite se numește domeniul de mod comun .

Unele AO pot include în acest domeniu una sau ambele tensiuni de alimentare .

De exemplu la LM358 este permis ca intrările să aibă un potențial egal cu Vcc- ( care este GND de obicei ) . Acest lucru face ca acest OA să fie bun exact pentru ce spunea OP - amplificator de șunt.

La TL06x,07x,08x și la altele similare intrările nu pot ”coborî” până la Vcc- în schimb pot urca până la Vcc+ . Aceste AO se pot folosi ca amplificatoare de șunt doar dacă sunt alimentate diferențial față de masa la care este raportat șuntul .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Eu aş pune un circuit dedicat pentru şunturi ca să am încredere că măsurătoarea e corectă. Aşa, doar să vezi că merge şi că indică ceva... poţi pune multe.

Link spre comentariu

Schema e corectă , cu două mențiuni :

1. Indică doar cu o polaritate - la un încărcător sau o sursă nu contează asta

2. Necesită alimentare diferențială . Nu știu ce ”voltmetru” folosește el acolo dar modulele care se găsesc pe eBay pot fi alimentate de la același +12V cu operaționalul deci ai nevoie doar de +/- 12V nu și de 9V .

 

Atenție însă modulele acelea trebuie modificate ( prin eliminarea unei/unor rezistențe ) pentru a avea o gamă de intrare corespunzătoare . Mai departe se reglează din P1.

De asemenea la cele care au doar două fire trebuie făcută separarea intrării de alimentare .

 

 

Oooops! Am scris dar n-am apăsat ”Post” !

Link spre comentariu

pe mine ma intereseaza doar partea de amplificator de sunt, la ce vreau sa folosesc am alimentare diferentiala, voltmetrul va fi unu cu pic16f876 sau cu ATmega8, dupa cum am spus mai sus TL0xx am multe si de aceea am cerut parerea voastra

Link spre comentariu

Păi e greu de dat cu părerea despre ceva ipotetic , dar dacă masa șuntului e comună cu masa alimentării diferențiale și cu masa voltmetrului cu µC - adică exact ca în schema pe care ai postat-o - atunci e OK.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări