Florian Ciobanu Postat Noiembrie 14, 2016 Partajează Postat Noiembrie 14, 2016 (editat) folosesc destul de des lm358 in special in amplificatoare pentru sunturi , intrebarea mea este daca pot folosi tl082 stiind ca are intrari j-fet in locul lui, conform DS nu ar fi nici-o problema, voi ce parere aveti?, oricum se termina rezerva de lm358 si cum tl082 am destule parca le-as cam folosi, nu se pune problema de alimentare ca e diferentiala sau nu Editat Noiembrie 14, 2016 de Florian Ciobanu Link spre comentariu
lrai Postat Noiembrie 14, 2016 Partajează Postat Noiembrie 14, 2016 La 358 input-ul include Vcc- la tl082 input-ul include Vcc+. 358 merge pentru sunturi low-side iar tl082 pentru sunturi high-side. Link spre comentariu
djvas Postat Noiembrie 14, 2016 Partajează Postat Noiembrie 14, 2016 Cum adica input-ul include Vcc- respectiv Vcc+ ? Poti detalia ce ai spus mai sus ? Link spre comentariu
Florian Ciobanu Postat Noiembrie 14, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 14, 2016 Și pe mine mă interesează treaba asta Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 14, 2016 Partajează Postat Noiembrie 14, 2016 (editat) Intrările unui amplificator operațional ( oricare dintre ele ) trebuie să aibă potențialul între niște limite referitoare la tensiunile de alimentare . Intervalul dintre aceste limite se numește domeniul de mod comun . Unele AO pot include în acest domeniu una sau ambele tensiuni de alimentare . De exemplu la LM358 este permis ca intrările să aibă un potențial egal cu Vcc- ( care este GND de obicei ) . Acest lucru face ca acest OA să fie bun exact pentru ce spunea OP - amplificator de șunt. La TL06x,07x,08x și la altele similare intrările nu pot ”coborî” până la Vcc- în schimb pot urca până la Vcc+ . Aceste AO se pot folosi ca amplificatoare de șunt doar dacă sunt alimentate diferențial față de masa la care este raportat șuntul . Editat Noiembrie 14, 2016 de UDAR Link spre comentariu
lrai Postat Noiembrie 14, 2016 Partajează Postat Noiembrie 14, 2016 Dacă suntul este pe ramura pozitivă poți folosi tl082 fără alimentare diferențială direct din tensiunea pe care o masori. Îți mai trebuie un mosfet si 2 rezistori. http://electronicdesign.com/site-files/electronicdesign.com/files/uploads/2015/12/0316_CTE_Maxim_F2.gif Link spre comentariu
Florian Ciobanu Postat Noiembrie 16, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2016 ce parere aveti despre ampermetrul asta? Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 16, 2016 Partajează Postat Noiembrie 16, 2016 Eu aş pune un circuit dedicat pentru şunturi ca să am încredere că măsurătoarea e corectă. Aşa, doar să vezi că merge şi că indică ceva... poţi pune multe. Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 16, 2016 Partajează Postat Noiembrie 16, 2016 Schema e corectă , cu două mențiuni : 1. Indică doar cu o polaritate - la un încărcător sau o sursă nu contează asta 2. Necesită alimentare diferențială . Nu știu ce ”voltmetru” folosește el acolo dar modulele care se găsesc pe eBay pot fi alimentate de la același +12V cu operaționalul deci ai nevoie doar de +/- 12V nu și de 9V . Atenție însă modulele acelea trebuie modificate ( prin eliminarea unei/unor rezistențe ) pentru a avea o gamă de intrare corespunzătoare . Mai departe se reglează din P1. De asemenea la cele care au doar două fire trebuie făcută separarea intrării de alimentare . Oooops! Am scris dar n-am apăsat ”Post” ! Link spre comentariu
Florian Ciobanu Postat Noiembrie 16, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2016 pe mine ma intereseaza doar partea de amplificator de sunt, la ce vreau sa folosesc am alimentare diferentiala, voltmetrul va fi unu cu pic16f876 sau cu ATmega8, dupa cum am spus mai sus TL0xx am multe si de aceea am cerut parerea voastra Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 16, 2016 Partajează Postat Noiembrie 16, 2016 Păi e greu de dat cu părerea despre ceva ipotetic , dar dacă masa șuntului e comună cu masa alimentării diferențiale și cu masa voltmetrului cu µC - adică exact ca în schema pe care ai postat-o - atunci e OK. Link spre comentariu
Florian Ciobanu Postat Noiembrie 16, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2016 exact asa va fi, ca in imagine Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum