Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Blit foto cu LED-uri

bogdan666

Postări Recomandate

• Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

5

• bogdan666

4

• Dxxx

3

• cipri_mury

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dacă e o întrebare, atunci lipsește semnul întrebării, dar răspunsul e da, se poate.Dar nu va ajunge prea ușor la performanța unui flash Xenon. Comanda lui ca Slave este lucrul cel mai ușor din toată treaba...

Dacă e o constatare, sunt de acord cu ea, cu aceleași rezerve ca și mai sus.Trebuie ca ledul/ledurile să dea maximul de putere pentru un timp foarte scurt, de ordinul milisecundelor.Practic s-ar putea face asta încărcând un condensator de capacitate mare cu o tensiune limitată și descărcându-l direct în led.Cred că o sursă ci limitare de curent ar putea fi prea lentă ca și răspuns, dar poate mă înșel...

Cu leduri se pot face surse de iluminare pentru filmări pe timp de noapte, sau pentru compensarea continuă a luminii ambiante.Profesioniștii folosesc tot blițul clasic.

Link spre comentariu

Problema este functionarea in impuls.

Un tub cu descarcare rezista la energii imense in impuls, iar fotografierea se face (uzual) cu timpi de milisecunde - deci potrivire perfecta.

Ledurile de putere rezista insa foarte prost la impulsuri mari, uzual si un curent de 150% poate fi prea mare, iar unul dublu fata de normal nu este uzual suportat.

Sa nu se faca confuzia cu ledurile de mica putere (cele de 20-30mA) care pot rezista la impulsuri relativ mari, asta le face sa poata fi multiplexate... dar puteri de cateva zeci de miliwatti cresc in impuls la cateva sute de miliwatti - total insuficient pentru blitz.

Asa ca leduri de putere merg foarte bine/foarte economic pentru filmare (deci, luminare continua) dar nu sunt "o afacere" ca blitz.

Desigur ca pentru filmare nu merg "prostioare" cu banda chinezeasca de 2 bani - trebuie ceva cu temperatura de culoare aleasa de cineva priceput (este cu totul altul efectul vizual dar si balansarea culorilor cu leduri de 3000K versus 5000K) / in plus trebuie neaparat ceva cu CRI superior pentru a pastra realismul culorilor.

Link spre comentariu

:aut: deci ma reintorc la blitul clasic pe care nu prea il inteleg cum functioneaza, multumesc pentru lamuriri. Am sa caut ceva scheme penru blit clasic folosit ca slave, daca aveti ceva scheme folositoare nu ezitati sa impartasiti, va mtumesc

Link spre comentariu

La blitz-ul clasic cu tub de descărcare în Xenon, un convertor ridică tensiunea joasă a unei baterii sau acumulator la o tensiune de circa 300Vc.c. ce încarcă un condensator. Tensiunea se aplică direct la bornele lămpii Xenon, dar aceasta nu se amorsează decât cu ajutorul unui impuls de înaltă tensiune (circa 10kV) aplicat pe un al treilea electrod.Acest impuls se obține printr-un transformator de impuls, de foarte mici dimensiuni, fiindcă amorsarea cere curenți infimi, dar tensiune înaltă. La blitz-urile de ultimă generație, puterea descărcării este strict controlată, fiind în concordanță cu distanța dintre aparat și subiectul fotografiat.

Pentru a transforma un blitz clasic simplu într-unul Slave, se găsesc scheme simple și ușor de realizat.https://www.google.ro/search?q=flash+slave+trigger+schematic&client=opera&hs=GCp&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjRt8z_z6LQAhWKWBoKHZ5UCroQ7AkIJw&biw=1366&bih=658

Link spre comentariu

Am un blit ai vechi defect, si tocmai acolo m-am scarpinat in cap cand am vazut ca bornele de la lampa sunt conectate direct la condensator, din pacate acel blit are 3 contacte care se conectau la aparat, daca doriti sa aruncati un ochi peste poze am un topic deschis aici

Link spre comentariu

Conectarea tubului este normala, nimic de speriat.

Insa tipul de componente din pozele de pe threadul respectiv arata ca ceva de acum peste 30 ani, deci nu stiu daca merita eforturi. Daca sunt incertitudini si la cum trebuia sa functioneze (daca ar fi functionat) eu zic ca este o cauza pierduta.

Asta pentru ca nu va fi usor sa-l repari.

Daca totusi reusesti repararea atunci un dispozitiv mai vechi tinde sa fie mult mai fiabil, deci merita ...

Link spre comentariu

Acel blitz era accesoriu la aparatele instant Polaroid (scoteau poza la minut). Are control al puterii impulsului luminos, deci probabil între două dintre ploturi e nevoie de o anumită rezistență, iar între alte două se face contact pentru a declanșa blitzul, atunci când condensatorul e complet încărcat.Încărcarea unui astfel de blitz dura cam 10 secunde cu baterii alcaline, semnalizarea sfârșitului încărcării era făcut prin aprinderea unei lămpi portocalii cu neon.

Link spre comentariu

Se găsesc pe la unele laboratoare foto moderne aparate de fotografiat de unică folosință.Poate dacă-i rogi frumos îți vor da unul folosit la un preț mic, îi poți recupera blitz-ul ușor.Are o singură baterie tip R6 (AA). Am și acum vreo două din astea, le folosesc să-i sperii pe colegi, când umblă pe la tablouri electrice....

Poți demonta montajul din acel Polartronic, apoi folosești din el doar componentele de bază (Lampa Xenon, condensatorul de stocare, invertorul și traful de impuls.Dar trebuie să urmărești atent schema blitzului când defrișezi placa, să nu demontezi componente esențiale, e nevoie de o anumită experiență pentru asta.Se găsesc scheme diverse de blitzuri pe net, ai de unde să înveți. Dacă vrei să-l folosești direct la rețea, poți elimina convertorul ridicător de tensiune, schema devine foarte simplă. Pun o schemă fotografiată din cartea regretatului GD. Oprescu ,,Caleidoscop tehnic,,. Valorile din schemă corespund unui tub rusesc IFK120, pentru alte lămpi de putere mai mică, trebuie redusă valoarea condensatorului electrolitic la circa 80uF/350Vc.c. și mărită rezistența de 200 Ohmi la circa 500 Ohmi, la aceeași putere, fiindcă se încălzește din cauza curentului ridicat în momentul încărcării condensatorului.Atenție la pericolul de electrocutare, utilizarea blitzului se face doar după deconectarea de la rețea, montajul din imagine e conectat direct la rețea !

Recomand utilizarea unui blitz cu invertor (pe baterii) fiindcă nu e periculos, dar trebuie oricum să știi că atingerea accidentală a bornelor condensatorului de stocare încărcat provoacă un șoc foarte dureros, nu mortal (fiind curent continuu) dar foarte neplăcut....

post-179973-0-37122200-1478963174_thumb.jpg

Link spre comentariu

Da, acelea sunt scheme de flash cu invertor, alimentate de baterii sau acumulatori. Cea de-a doua schemă, cu un tranzistor, era cel mai des folosită în aparatele foto ,,de unică folosință,, tip Kodak.

Link spre comentariu

Se poate realiza un blit foto cu leduri,ma gandeam la 1-2 leduri de 10W

Se poate, mai rămâne să produceti restul de 119.980 W( o sută nouăsprezece mii nouă sute optzeci waţi) cu altceva, pana la nivelul de iluminare pe care îl produce un blitz cu xenon, ca ăsta de mai jos: :d

https://www.olx.ro/oferta/blitz-rusesc-norma-fil-16-blit-rusesc-in-stare-perfecta-de-functionare-ID76lyC.html

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări