omidebulas Postat Noiembrie 10, 2016 Partajează Postat Noiembrie 10, 2016 Deschid acest topic pentru cei care detin boxe sansui,o sa postez si cateva scheme de filtre http://www.radiomuseum.org/r/sansui_5_way_7_speaker_system_sp_x9.html http://www.manualscenter.com/manuals/sansui/spz6-parts-catalog.html#.WCSuliR73fY Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 10, 2016 Partajează Postat Noiembrie 10, 2016 (editat) Marea majoritate a filtrelor de la Sansui-urile din acea perioada erau niste glume proaste. In ciuda parerilor unor entuziasti cum ca "suna extrem de bine, un bas de rupe", raspunsul difuzoarelor era/este incalecat in cel mai ordinar mod, uneori peste 2 octave, diful de bas este lasat liber iar suprainaltele sunt uneori simple piuitori piezo legate printr-o R serie. A face filtre serioase este foarte scump si nu stiu daca merita, incinta este in general prea mica pt woofer, basul fiind obtinut prin diametrului imens al difuzorului. Editat Noiembrie 10, 2016 de shambala Link spre comentariu
omidebulas Postat Noiembrie 12, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2016 am scos schema de la sansui sp 7000, o sa ii fac o poza si o postez Link spre comentariu
dj_bryz Postat Noiembrie 13, 2016 Partajează Postat Noiembrie 13, 2016 (editat) Sincer sunt satul de vechituri. Dupa atati ani de incercari..pot spune ca difuzoarele fullrange de generatie noua sunt geniale pentru orice aplicatie. Pentru putere mai mare eu as alege incinte pe 2 cai cu difuzoare de generatie noua(ma repet) pentru simplul fapt ca tweeterul este facut sa coboare foarte bine si nu mai are rost sa cumparam boxe din anii 80 pe trei cai sau "6". Sunt boxe superbe din 80 dar nu Sansui. Eu nu as alege Sansui. Editat Noiembrie 13, 2016 de dj_bryz Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 13, 2016 Partajează Postat Noiembrie 13, 2016 (editat) Am uitat sa spun ceva, poate important. Cel putin unele din incinte sunt inchise, ceea ce confera acel timbru aparte basului - acesta este un avantaj. Ramane din pacate problema incalecarii raspunsurilor difuzoarelor, foarte scump de rezolvat la 4 sau 5 cai. In plus, dupa parerea mea, pe muzica sinfonica, la un volum putin mai ridicat, difuzoarele de medii si inalte isi arata imediat limitele. Pt auditii la putere mica si f mica, merg relativ ok. Imi pare rau ca le critic, dar cred ca e bine ca toti cei care le viseaza sa stie la ce sa se astepte. Eu le-am vrut pe vremea cand costau fabulos si dupa incantarea din primele minute au urmat dezamagirile. Dj_bryz are dreptate, putine incinte vintage se pot compara cu incinte bine realizate, cu difuzoare moderne bune. Si acelea care pot, costa inca foarte scump. Editat Noiembrie 13, 2016 de shambala Link spre comentariu
omidebulas Postat Noiembrie 13, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 13, 2016 Pana acuma numai pareri contra , nici un detinator al acestor boxe care sa confirme realitatea? Link spre comentariu
VTP Postat Noiembrie 13, 2016 Partajează Postat Noiembrie 13, 2016 Pana acuma numai pareri contra , nici un detinator al acestor boxe care sa confirme realitatea? Realitatea este mult mai pragmatica: depinde de ce vrei de la o pereche de incinte, indiferent daca e vorba de una din anii '70 sau de una din decada a 2-a a secolului XXI !!!!!!!!!!!!!!!! Incintele asa zis vintage s-au potrivit f.bine cu genurile de muzica preponderent ascultate in acea perioada, cu echipamentele care formau sistemul de auditie, etc., dar si cu educatia melomanilor din acea perioada. De atunci pana in zilele noastre lucrurile au evoluat: s-au introdus materiale noi care au permis imbunatatirea unor caracteristici ale traductoarelor, dar, si a incintelor ( magneti din ferite speciale cu SaCo, magneti de neodim, lianti specializati, materiale compozite, etc.). S-au modificat si genurile de muzica preponderent ascultate si ca atare si cerintele celor care asculta muzica actuala. Daca acum 40 - 50 de ani, nimeni nu intelegea la ce este bun un difuzor de subwoofer de 4.000 W, sau care sa coboare sub 20 Hz - 30 Hz, azi pare o cerere indreptatita. In concluzie: depinde ce dorinte are fiecare de la o pereche de incinte vechi, dar nu le poate cere sa suporte o putere f.mare, sa redea experientele muzicii electronice, filmele pe DVD sau manelele la nivelul incintelor de azi, etc. . Idealul este ca fiecare sa stie exact ce vrea, si, sa stie ce poate sa ceara de la o pereche de incinte, noua sau veche. Filtrele: - firmele japoneze in special, stiau sa se foloseasca f.bine de caracteristicile tehnice ale traductoarelor pe care le construiau si utilizau, astfel ca sa utilizeze filtre de ord.I, filtrele cel mai greu de implementat mai ales la incinte cu mai multe cai; - filtre de ord.I sunt folosite si azi de firme cu mari pretentii si care "au facut ravagii" printre audiofilii romani, iar traductoarele lor "se incaleca" bine de tot, pe multe octave, ca si cele vechi, folosite acum 4 -5 decenii. Solutiile alese pot parea nefericite, dar conteaza rezultatul , sau, cum zicea cineva: "implementarea"! - chiar si alegerea unor pante abrupte a filtrului nu rezolva problemele din zonele in care traductoarele lucreaza impreuna; - majoritatea firmelor producatoare de incinte aleg solutii de compromis, pentruca o solutie de tip teoretic, scolastic, (tip Gravesen) nu are sanse de a fi vandabila, mai ales din motive acustice, nu numai de pret; - o incinta trebuie privita ca un intreg, nu componenta cu componenta, si, ca atare, lucrurile nu mai sunt f. simple, simplitate obtinuta prin descompunerea in elemente distincte. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 13, 2016 Partajează Postat Noiembrie 13, 2016 @dl. VTP inca o data cu tot respectul! :aplauze Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 13, 2016 Partajează Postat Noiembrie 13, 2016 (editat) Ca de obicei, VTP scrie platitudini si abureli. Fluffy, cu tot respectul dar tu ai nenumarate scule vintage la vanzare asa ca este normal sa aperi un punct de vedere care iti convine. Sigur si normal ca inginerii lor foloseau la maxim caracteristicile acustice ale difuzoarelor pt a compensa pe cat posibil economiile impuse in realizarea filtrelor, dar asta nu schimba totusi realitatea constatata. Chiar si la nivelul anilor '78-'88, costul acelor incinte ar fi crescut cu 40-50% daca ar fi folosit filtre serioase. Trebuie tinut seama ca erau incinte din clasa "consummer", destinate unui public destul de lipsit de experienta audiofila. Din pacate situatia se regaseste la foarte multi producatori de incinte din acei ani "de glorie" ai hi-fi-ului. O simpla masurare acustica a unei perechi de incinte Sansui pe 4 sau 5 cai ar confirma incalecarea raspunsului acustic. Acum, ca la o prima ascultare suna placut, sau ca unii reusesc sa pastreze aceasta senzatie ani de zile - este foarte bine pt ei. Ii scuteste de dezamagiri si mai ales cheltuirea alor [multi] bani pe alte incinte. Dar la o ascultare comparativa deficientele "sar in ochi" imediat. Editat Noiembrie 13, 2016 de shambala Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 13, 2016 Partajează Postat Noiembrie 13, 2016 Ca de obicei, VTP scrie platitudini si abureli. Fluffy, cu tot respectul dar tu ai nenumarate scule vintage la vanzare asa ca este normal sa aperi un punct de vedere care iti convine. Sigur si normal ca inginerii lor foloseau la maxim caracteristicile acustice ale difuzoarelor pt a compensa pe cat posibil economiile impuse in realizarea filtrelor, dar asta nu schimba totusi realitatea constatata. Chiar si la nivelul anilor '78-'88, costul acelor incinte ar fi crescut cu 40-50% daca ar fi folosit filtre serioase. Trebuie tinut seama ca erau incinte din clasa "consummer", destinate unui public destul de lipsit de experienta audiofila. Din pacate situatia se regaseste la foarte multi producatori de incinte din acei ani "de glorie" ai hi-fi-ului. O simpla masurare acustica a unei perechi de incinte Sansui pe 4 sau 5 cai ar confirma incalecarea raspunsului acustic. Acum, ca la o prima ascultare suna placut, sau ca unii reusesc sa pastreze aceasta senzatie ani de zile - este foarte bine pt ei. Ii scuteste de dezamagiri si mai ales cheltuirea alor [multi] bani pe alte incinte. Dar la o ascultare comparativa deficientele "sar in ochi" imediat. @shambala iti apreciez posturile strict tehnice si mi se pare corect ca aperi un punct de vedere al DIY-erilor (luand in considerare ca te ocupi si cu asa ceva). De altfel intotdeauna am apreciat electronistii care inca construiesc ceva. Hai sa nu facem comparatii legate de acest subiect care starneste atatea controverse si care este sunetul. Sunt destule forumuri unde se bate apa in piua cu experienta audiofila si alte bullshit-uri asemanatoare. Scuze de offtopic, se poate sterge postul daca deranjeaza. Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 13, 2016 Partajează Postat Noiembrie 13, 2016 (editat) Am uitat sa fac o precizare importanta. Mai exista un avantaj al filtrelor f simple din boxele acestea si din foarte multe modele vintage - faza semnalului este mult mai putin afectata de filtrele de ord.1.In anii 70-80 nu existau simulatoare, asa ca proiectantii se scuteau si de multa bataie de cap, dar acum problema este infinit mai usor rezolvabila. Editat Noiembrie 13, 2016 de shambala Link spre comentariu
omidebulas Postat Noiembrie 13, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 13, 2016 Se pare ca sunt putini care detin sansui pe acest forum, putine pareri.......si contra . Link spre comentariu
VTP Postat Noiembrie 13, 2016 Partajează Postat Noiembrie 13, 2016 Se pare ca sunt putini care detin sansui pe acest forum, putine pareri.......si contra . Lucrurile sunt f.simple: - daca asculti incintele si iti plac, poti sa le cumperi! - daca nu iti plac, e clar, cauta altceva! - daca vrei sa cumperi ceva pe baza parerilor altora, mergi pe un drum gresit! Am ascultat multe incinte Sansui, dar si alte branduri din epoca de aur hi-fi. La acea vreme incintele aveau mai multa personalitate, de unde si necesitatea de a le asculta si decide dupa gustul personal. Fiind o alegere subiectiva, nu are rost sa te iei dupa parerile altora si nu baga in seama asertiunile pseudotehnice. Orice solutie a fost si este inca un compromis: diferente de faza apar si la un difuzor de banda larga, caracteristicile de frecventa se incaleca la orice incinta cu doua sau mai multe difuzoare. Important este sa iti placa sunetul incintei, sa fii multumit de imaginea stereo pe care o creiaza cu perechea ei, indiferent de parerea unora sau a altora. Succes! Link spre comentariu
omidebulas Postat Noiembrie 17, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2016 am cumparat tweetere sansui si suna demential, au un spl mare Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 17, 2016 Partajează Postat Noiembrie 17, 2016 Si care-i legatura cu boxele Sansui? Nu conteaza ca au SPL mare decit daca le pui in boxe pt chefuri. La ascultat muzica oricum SPL-ul trebuie sa fie adus la acelasi nivel cu SPL-ul restului traductoarelor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum