Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandari cabluri de boxe

Vizitator

Postări Recomandate

Eu as vrea sa stiu, pentru ca nu stiu, care este beneficiul cablarii bi-wiring, dar mi-e frica sa intreb cand vad ca pasiuni se dezlantuie pe aici. Pe net zice ca s-ar intampla cate ceva sesizabil, producatorul a pus 4 conectori pe boxa, dar n-am gasit nici o marturie reala, asa cu mana pe inima.

La biwiring nu prea se simte mare diferenta. Unii zic ca se semte - altii ca nu se simte, oricum este foarte mica daca exista si nu prea se merita deranjul IN SCHMB le biamping diferenta este enorma si boxele care au conectori pt "biwiring" de fapt acei conectori sint mai mult pt biamping (conexiunile interne in boxa sint identice in cele doua cazuri).

Parerea mea, pt ca nu vreau sa mai am si alte polemici pe tema asta, este ca nu se merita sa faci biwiring in schimb daca poti face biamping (numar dublu de canale de amplificare - pt stereo 2 statii stereo) iti recomand cu caldura sa faci.

La biamping cu crossover activ si statii dedicate pt woofer si pt medii-inalte ai sa simti diferenta foarte mare. In plus comportamentul final este si o dinamica marita, e ca si cum ai avea un singur amplificator de 4 ori puterea celor doua folosite pt bass si medii inalte.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 78
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

16

• Shambala

5

• Mircea

5

• daniels

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Claudiu, dear, faci o grava confuzie intre bi-wiring si bi-amp.

Sesebe, conectorii pe boxa au table intre ei, pe aceeasi culoare, iar in carte iti da si poza cum sa conectezi bi-wiring. Nu se poate face bi-amp cu boxele mele, insa am vazut Onkyo cu 4 conectori separati in aceeasi boxa, marcati front si front-hi, respectiv left.

Nu ma intereseaza acum bi-amp cu toate ca si aici sunt definitii confuze, am vazut ca poate fi amplificare pentru fiecare difuzor (driver) sau poate fi conexia unui speaker intre bornele rosii de iesire ale amplificatorului, dupa cum e chiar desenat pe unele carcase.

Revenind la bi-wiring, nici eu nu cred ca merita deranjul, am vazut (pe net) cu patru conductoare in acelasi cablu sau cu doua cabluri bifilare separate cu ceva distanta intre ele. Banuiesc ca si lungimile trebuie sa fie egale. Totusi de ce s-a mai obosit producatorul sa-si incarce costurile cu inca doua borne legate de celelalte ? Probabil ca pentru lungimi mai mari ale cablurilor se simte diferenta.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

"La biamping cu crossover activ si statii dedicate pt woofer si pt medii-inalte ai sa simti diferenta foarte mare."

Boxele industriale care au conexiune pt biamp-ing nu mai necesita crossover inaintea amplificatoarelor.

Poate exprimarea s-a dorit o referire la o constructie DIY sau ceva sonorizare pro.

Editat de shambala
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Da, efectul pelicular se manifesta si in domeniul frecventelor audio. Deasemenea si mai important este efectul de proximitate care la baza este o particularitate a efectului pelicular. Lucrurile nu sunt deloc asa simple cum se presupune gresit aici. Pe de alta parte 95% din producatorii audiofili de cabluri sunt tepari.

Sunt curios care at fi cei 95% producători tepari si cei 5% producători corecți.Am salvat ce ai scris ,să postez asta si pe alt forum ....unde sunt multi audiofili .Aștept ceva nume de producători de cabluri. Editat de viobio
Link spre comentariu

"La biamping cu crossover activ si statii dedicate pt woofer si pt medii-inalte ai sa simti diferenta foarte mare."

Boxele industriale care au conexiune pt biamp-ing nu mai necesita crossover inaintea amplificatoarelor.

Poate exprimarea s-a dorit o referire la o constructie DIY sau ceva sonorizare pro.

Aici te cam inseli.

E adevarat ca pot merge bine merci si fara crossover inaintea amplificatoarelor pt ca au si crossoverul dinaintea difuzoarelor dar in acest caz piezi tot avantajul la biamping.

Era explicat undeva pe net foarte clar si intuitiv, daca am sa gasesc am sa pun link-ul.

Am gasit: http://sound.whsites.net/bi-amp.htm

Foarte instructiva prezentarea si explica si care-i treaba cu Bi-Wiring.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
cocochannel, on 03 Dec 2016 - 06:04 AM, said:cocochannel, on 03 Dec 2016 - 06:04 AM, said:

Al luat niste cabluri HDMI si am vazut ca aveau sageti directionale pe mufe. Putin intrigat am citit fitzuica care zicea ca toate metalele trase sunt directionale la fel ca si toate cablurile audio si daca le pui in sensul care trebuie, de la sursa la receptor, sunetul e mai pur. Hopa zic, p-asta n-o stiam, dar e plauzibila.

Dar in audio curentul nu-i alternativ? Sau imi scapa mie ceva? Mey, fizica asta-i mereu surprinzatoare.

Editat de Kreator
Link spre comentariu

Azi o sa-mi produc cablul audiofil (doua bucati) cu zero costuri. Mai serios de atat nu se poate.

Chiar am vazut pe amazon unul cu sufa de shield, dar din pacate nu scrie cum o leaga si e destul de piparat.

Pun lincul doar pentru poza, absolut informativ, n-am incercat si nu recomand vanzatorul.

https://www.amazon.ca/Speaker-GearIT-Meters-Theater-Outdoor/dp/B01N04XJ74/ref=sr_1_12?ie=UTF8&qid=1480963117&sr=8-12&keywords=12+gauge+speaker+cables

Cablurile din tape adeziv de cupru or sa mai astepte.

Asta ca am racait si celalalt "speaker cable" si m-a enervat ca e tot aluminiu spoit.

Dar in audio curentul nu-i alternativ? Sau imi scapa mie ceva? Mey, fizica asta-i mereu surprinzatoare.

Da, dar intr-un sens difuzorul se misca in fata iar in celalalt in spate si de multe ori miscarea in spate e atenuata cu vatelina ca nu toate boxele au porturi si linii. Probabil ca au luat un caz mai general, eu nu vreau sa fiu toma necredinciosu, poate oamenii sunt cinstiti.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Va rog frumos sa-mi spuneti care cabluri sunt mai bune pentru boxe si de ce ?Trebuie sa fie cat mai groase gen AVG 12, trebuie sa fie ecranate, trebuie sa fie torsadate ? Sunt o gramada de intrebari si pe net fiecare e cu ideea lui.La magazin poti cumpara fire pentru boxe, care sunt litate, cuprate pe exterior, dar din aluminiu.Sunt pe net si cu 200 de lire sterline 2 metri, dar nu vreau din categoria asta. Nu am gasit pe nicaieri referinte despre cabluri industriale, de cupru litzat si stanat folosite in audio. Face Sn ceva la semnalul audio ?Alta chestie ar fi ca daca acel cablu e ecranat nu zice nimeni unde sa conectezi ecranul, banuiesc ca la masa, dar care capat ? Daca e cineva asa de bun sa ma lamureasca ii doresc multa sanatate.

Prietene,in lumea audiofila este un clișeu care este servit non-stop "dacă nu ai sistem rezolout " nu o să observi în veci diferențe de sunet dacă schimbi cablurile ,de orice fel.Nu ne-ai spus ce amplificator si ce incinte ai ,dacă ele nu valorează minim 20...40000 de europeni nu o să auzi diferențe, asta din partea unuia care se învârte în lumea asta audiofila, care a făcut destule aparate pentru audiofili ,mai "normali" sau mai extremiști.Am si eu n scule si îmi place să mă joc doar cu cablurile care transporta semnal între pick-up si preu (cam 100 de perechi) ,pentru incinte am cam 15 perechi de cabluri de la Cu pentru instalație electrica pînă la CuAuAg ,să fie ele ale dracu dacă am auzit vre-o diferența între ele,ma refer la cablurile pentru incinte,ureche educata am ,de auzit bine aud ,stiu cum trebuie sa sune marea majoritate a instrumentelor ca mai fac si înregistrări ,mixaje,master,totusi nu am auzit diferențe ,probabil nu am "sistem rezolout"Uitasem ceva fooooarte important "cablurile trebuie să se potrivească în sistem " adică o treaba total empirică . Editat de viobio
Link spre comentariu

Pentru ca s-a deschis un alt subiect, pe amplificatorul meu doua canale sunt configurabile din meniu, iesirile adica, in 4 feluri. Unul din feluri e marcat bi-amp. Daca conectez 2 boxe identice cu cele de front si setez bi-am din meniu, voi avea acelasi semnal in boxe, doar puterea se va dubla. Daca selectez surroud, probabil ca semnalul va fi filtrat sau procesat in asa fel incat sa fie diferit de cel de front. Chestia cu amplificatoare separate si boxe diferite e pentru profesionisti, sau mai vezi pe la concerte unde stau boxele claie.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Coco,din ce scrii pe aici,observ ca ai un AVR ,astea au etaje finale minimaliste,adica performante modeste,nu vei auzi nici o diferență dacă folosești cabluri scumpe,nu crezi ? Să-ți explice cititorii în scheme de ce ?!

Link spre comentariu

Cred ca nici google nu stie ce e aia "rezolout", din context inteleg ca ar fi un sistem de inalta definitie. E clar ca eu nu ma joc cu atatia euroi si am oprit sony-ul ala amarat de care am mai scris ca trebuia setat prima data altfel auzindu-se foarte incet. Recunosc ca toata cutia, plina de gadgeturi, un adevarat calculator, costa noua mai putin decat renumitele module amplificatoare de pe forum (fara radiatoare desigur), dar se aude atat de bine si pe gustul meu incat nu-mi vine a crede. Basul e profund nu busit, inaltele detaliate si fine, nu te pleznesc metalic peste urechi. Neasteptat, chiar si pentru mine care intentionam sa-l returnez.

Tocmai pentru ca se aude asa de misto vreau sa storc tot ce se poate din el, sa mai completez cu timpul cu ceva boxe, ca are 7 canale separate si sa leg toate sursele la el.

Deocamdata folosesc un player LG, suna foarte bine cd-urile pe el.

Cum sunt foarte incepator in domeniu incerc sa invat si descoper lucruri noi tot timpul.

Link spre comentariu

Aici te cam inseli.

E adevarat ca pot merge bine merci si fara crossover inaintea amplificatoarelor pt ca au si crossoverul dinaintea difuzoarelor dar in acest caz piezi tot avantajul la biamping.

Nu am spus decat ca functioneaza si fara, tocmai pt ca raman filtrele pasive din boxe.

Ca se pierde cea mai mare parte din avantajul solutiei cross-ampuri-difuri, este altceva si nu ii intereseaza pe producatorii de boxe :84

Editat de shambala
Link spre comentariu

Viobio, nu stiu ce intelegi prin performante modeste. Din ce am constatat nivelul meu de auditie e max 2x10W. La asta potul de volum nu depaseste niciodata 25 din 75 si asta cand sunt singur acasa. Am vazut ca aici nimeni nu accepta mai putin de 300W pe canal, dar ma intereseaza mai mult calitatea decat cantitatea in etapa asta, poate dupa ce o sa fiu consacrat DjClaudio o sa ma intereseze alte aspecte.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Cred ca nici google nu stie ce e aia "rezolout", din context inteleg ca ar fi un sistem de inalta definitie. E clar ca eu nu ma joc cu atatia euroi si am oprit sony-ul ala amarat de care am mai scris ca trebuia setat prima data altfel auzindu-se foarte incet. Recunosc ca toata cutia, plina de gadgeturi, un adevarat calculator, costa noua mai putin decat renumitele module amplificatoare de pe forum (fara radiatoare desigur), dar se aude atat de bine si pe gustul meu incat nu-mi vine a crede. Basul e profund nu busit, inaltele detaliate si fine, nu te pleznesc metalic peste urechi. Neasteptat, chiar si pentru mine care intentionam sa-l returnez.Tocmai pentru ca se aude asa de misto vreau sa storc tot ce se poate din el, sa mai completez cu timpul cu ceva boxe, ca are 7 canale separate si sa leg toate sursele la el.Deocamdata folosesc un player LG, suna foarte bine cd-urile pe el. Cum sunt foarte incepator in domeniu incerc sa invat si descoper lucruri noi tot timpul.

Părerea mea,ca sfat nu poate fi ,nu-ți bate capul,pune fire de Cu ,cît mai scurte posibil.Cînd cumperi cablu ,ca să vezi că este Cu (de puritate nu am habar) cere la magazin ceva de tăiat și uita-te la litelele care formează conductorul să aibe pe diametrul lor culoarea arămie/rosiatica,daca firul este spre alb sau chiar alb ,spui mulțumesc și mai cauți în altă parte.Cablul Cordial sau Vortex (Italia)este foarte bun.Cei care au mai scris pe aici sunt oameni cu pasiuni audiofile ,care au investit în aparatura,timp si ceva bani ,au încercat/incearca să ducă pasiunea cît mai sus ,adică să aibe un sunet cît mai bun.Cu un AVR nu o să intri niciodată în această liga ,nici măcar în divizia județeană. Editat de viobio
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări