Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tranzistori pentru punte H capabili sa duca circa 10A


pop_ady44

Postări Recomandate

Rog a binevoi cei priceputi, sa ma ajutati sa aleg o pereche de tranzistoare Mosfet, pentru o punte H .

 

Am gasit prin sertare ceva ce mie mi s-ar parea ok dar nu stiu care este perechea sa in canal P,

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/52856/FAIRCHILD/HUF76121P3.html.

 

Aplicatia este fara pretenti ,si in consecinta se poate face si cu relee dar ma cam necajesc ca se perleaza contactele .

 

Este un motor de stergator (12 volti)care acctioneaza un surub ,schimband pozitia la niste rame .

 

 

 

Ma gandesc la schema urmatoare cu precizarea ca voi folosi PC817 la optocuplor .

 

Prefer capsula TO220.

 

Multumesc Anticipat.

post-204152-0-74076700-1478702274_thumb.png

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • pop_ady44

    5

  • vlad2005

    2

  • modoran

    1

  • winstyle

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu am 76121P3 canal N, si caut ceva cat de cat apropiat canal P ,sa pot testa daca va merge si nu va face aceas problema ca cea cu relee. .

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu

Ce relee folosesti? Eu am folosit cu succes relee LY4 care se monteaza in soclu si nu am avut probleme cu vreunul din relee. Mai am un montaj asemanator cu asta facut acum vreo 4 ani si inca nu m-a sunat individul sa imi spuna ca i-a picat vreunul.

Ps- postasem intr-un alt topic o punte H cu IR2110 si IRF3205 functionala. Ai incercat-o? Stiu ca spusesem ca ii fac o proba sa vad cum se comporta la curenti mai mari, dar nu am avut timp. Chiar acum ma duc sa ii fac o proba. Revin cu rezultatele.

 

 

EDIT :

 

Rezultate teste :

Motor 24V cu 2 trepte

Alimentare motor 13V

Alimentare punte 13V

Frecvente - 160 Hz si 260 Hz unda patrata. La frecvente mai mari nu vroia motorul sa porneasca. Nu am insistat mai mult.

Curent pe prima treapta - 1,3 A ....

Curent pe a doua treapta - 1,9 -2 A...

Curent intre cele 2 trepte - 5,8 - 6A . Motorul nu vroia sa porneasca. La testul asta, cablajul incepuse sa dea semne de incalzire. Recomand lipirea unui fir suplimentar peste cablaj.

 

Tranzistorii se simteau calduti dupa vreun minut de test la aproape 6A . Sa zic ca aveau undeva la vreo 35"C .

 

 

 

 

 

Editat de dj_ando_83
Link spre comentariu

Sunt ceva relee de 16 A .daca e nevoie postez si cod ,dar ma supara ca ele la decuplare fac flama si termina platina incet dar sigur.

 

Cuplarea am rezolvat-o cu o intarzaiere si un al 3-lea releu (Auto de 40A pe contacte)care cupleaza motorul,decuplarea ma supara .

Link spre comentariu

Ca sa nu ai scanteie trebuie sa dai motorului o cale sa elibereze energia acumulata. Nu sunt specialist, dar aceasta este ideea. Spre exemplu poti sa legi intre bornele motorului doua diode zener antiparalel cu un voltaj de 15V (pentru motoare de 12V). Ele blocheaza în ambele sensuri la tensiune de sub 15V la capete indiferent de polaritate si curentul va trece prin bobinaj. Cand decuplezi releul, la capetele motorului apare supratensiunea (peste 15V) ceea ce duce la aparitia scanteii. Insa supratensiunea va deschide una din diode (în funcție de polaritate) si curentul se scurge prin diode, cealalta fiind pe sens. În felul acesta eliberezi energia deoarece curentul ca avea pe unde sa circule. Eventual în serie cu diodele bagi si o rezistenta pe care sa se disipe energia mai rapid.

 

Pentru punte cu mosfeti, ideea de compatibilitate se reduce în principal la tensiunea de deschide a portii, la Rdson pentru energia disipata si in final la timpii de comutare daca lucrezi cu semnale dreptunghiulare de frecvente mari. Cauta pe tme la mosfeti, selectezi parametrii doriti si gata. Apoi eventual cauti echivalenti pe siturile de specialitate sau vezi exact ce ai tu in sertar.

Editat de vlad2005
Link spre comentariu

Lucrez cu, On dreapta 3 minute Off 6 ore ,ON stanga 3 minute OFF 6 ore si ciclu se reia .

 

Am incercat sa pun condesator ca si la platina ,tine dar.... cat ?.dupa 1 an mi sa defectat si nu sa mai oprit motorul (sa lipit platina si a sarit siguranta de 10A )noroc ca nu a rupt numai limitatorul cap cursa ,si un sertar de plastic la contorsionat puternic distrugandul ,si distrugand si cea ce este in el.

 

 

 

Cineva mi-o recomandat sa pun 2 rezistente de 100kilo 16W in paralel (50 kilo)in paralel cu motorul.

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu

Ideea cu condensatorul este buna, eventual un snubber făcut cu o rezistență potrivită. Dar trebuie făcute niște calcule în funcție de inductanța bobinajului, de voltajul suportat de condensator.

Pentru stricăciunile provocate, îți trebuie un sistem de deconectare a motorului la mai puțin de 10A ca să eviți distrugerile, eventual switch-uri de limitare. Orice piesă se poate strica la un montaj, trebuie să încerci să iei măsuri ca să nu se ajungă la stricăciuni mai mari.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări