Vizitator Sorin Nicolae Postat Noiembrie 14, 2016 Partajează Postat Noiembrie 14, 2016 (editat) Multumesc mult, cu partea asta m-am cam lamurit. Insa ca sa nu mai deschid un alt topic poate ma puteti ajuta si in urmatoarele 2 probleme: 1. conform schemei atasate, este un ventilator controlat prin pwm si on/off de un arduino mega 2560 -control pwm prin pinul 44 si on/off prin pinul 47 Intrebare: cum ar trebui modificata schema daca as vrea sa folosesc 3 ventilatoare dar sa fie controlate toate odata de pinii 44 si 47? 2. am un modul cu 4 relee solid state conform atasamentului (https://www.aliexpress.com/store/product/5v-4-Channel-SSR-G3MB-202P-Solid-State-Relay-Module-For-Arduino/1969257_32690065179.html) Intrebare: cum ar trebui conectat acest modul impreuna cu un ULN2803A Darlington Transistor pentru a comanda releele? Comanda o va da tot arduino mega 2560. Editat Noiembrie 14, 2016 de Sorin Nicolae Link spre comentariu
Ticu Postat Noiembrie 14, 2016 Partajează Postat Noiembrie 14, 2016 1. Tranzistorul din schema suporta maxim 100 mA in colector; presupun deci ca ventilatorul nu cere mai mult.Pentru 3 ventilatoare in paralel ai nevoie de 300 mA. Poti folosi un tranzistor BC 337-40 care suporta acest curent.Cele 3 fire ale ventilatoarelor legate impreuna: plusurile impreuna, minusurile impreuna si comenzile PWM impreuna. Este utila masurarea curentului pe iesirea PWM, cu un miliampermetru inseriat pe aceasta iesire, sa nu fie prea mare.2. Nu prea inteleg de ce e nevoie de Darlington. Am impresia ca intrarile modulului pot fi comandate direct de Arduino, fiindca pe placa exista tranzistoare amplificatoare care comanda foto-triacurile din relee. Placii i se da +5V si masa pe 2 borne separate, de unde consuma direct curentul necesar pentru actionarea releului. Ai putea adauga cate o rezistenta 1k intre iesirea controllerului si intrarea modulului pentru prudenta (nu am avut acest modul in mana si nu stiu curentul solicitat la intrare; nu l-am gasit nici in catalog). Este utila masurarea curentului cu un miliampermetru inseriat.Atentie ce sarcina comanzi cu releele, fiindca au cate un triac: trebuie sa fie de curent alternativ, tensiune intre 75 si 265 V si sa consume cel putin 0,1 A si cel mult 2A (doar 1 A daca este bec cu filament). Link spre comentariu
Vizitator Sorin Nicolae Postat Noiembrie 15, 2016 Partajează Postat Noiembrie 15, 2016 Multumesc, Neaparat sarcina trebuie sa fie de curent alternativ? Asa s-ar explica de ce nu mi-a functionat mie cu 1 led inseriat pe o baterie. Deocamdata mi-ar trebui doar unul din relee comandate, vreau sa pun un incalzitor de acvariu de 220V/50W dar nu stiu daca imi tine releul. Cum sa calculez? Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 15, 2016 Partajează Postat Noiembrie 15, 2016 Un LED inseriat cu o baterie?!? 2 greseli pina cum: nici un LED nu se conecteaza direct pe o sursa de tesniune cum este o baterie. orice LED ca sa se aprinda are nevoie ca tensiunea din care se alimenteaza (inseriat cu un rezistor) sa depaseasca tensiunea sa de activare care este in jurul a 1,4V-1,5V la un LED rosu si urca pina pe la ~3,3V la un LED alb (unul verde are cam 1,7V -1,8V). Nu prea inteleg la ce te referi cind te referi la curent alternativ. Link spre comentariu
Ticu Postat Noiembrie 15, 2016 Partajează Postat Noiembrie 15, 2016 (editat) "Neaparat sarcina trebuie sa fie de curent alternativ?" Da. Releele nu sunt electromagnetice, cu contact actionat de un electromagnet. Sunt SSR (solid state relay). In foaia de catalog se precizeaza ca au un foto-triac la iesire http://datasheet.octopart.com/G3MB-202PEG-4-DC20MA-Omron-datasheet-111010.pdf Deci cu contactele de iesire se inseriaza o sursa de tensiune alternativa si o sarcina care va fi alimentata in curent alternativ. Triacul se deschide la fiecare semi-alternanta a curentului atat timp cat primeste infrarosu de la un led. In plus, se precizeaza ca triacul se deschide la trecerea prin zero a tensiunii (ca sa nu produca perturbatii electromagnetice), deci nu se poate folosi in serie cu sarcina un variator de tensiune bazat pe controlul fazei. Cerintele date pentru sarcina sunt: tensiune minim 75V c.a., maxim 265V c.a. si curent intre 0,1A si 1 sau 2A functie de tipul sarcinii (filament de W care consuma mult la aprindere sau rezistiv simplu). Incalzitorul tau de 230V/50W este sarcina rezistiva si absoarbe un curent de aprox. 50/230=0,22A deci se incadreaza in conditii. Editat Noiembrie 15, 2016 de Ticu Link spre comentariu
Vizitator Sorin Nicolae Postat Noiembrie 25, 2016 Partajează Postat Noiembrie 25, 2016 Multumesc mult baieti pentru ajutor! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum