Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MOC3061 - despre Zero Voltage Crossing

vlad2005

Postări Recomandate

Salutare!

Aș dori o lămurire despre facilitatea de zero voltage crossing la acest optcupler (sau altele asemanatoare)

Mai exact, la ce se refera acest lucru? Din ce inteleg eu, acest IC nu conduce între pinii 4-6 daca aplic tensiune de deschidere pe pinii 1-3 dar momentul aplicarii se nimereste când faza este diferita de zero ”asteptând” momentul trecerii prin zero.Întreb pentru ca am vazut idei de dimmere folosind microcontroler si optocupler+triac. Microcontrolerul e folosit pentru a comanda optocuplerul care comanda la randul sau triacul.

Daca optocuplerul are detectie de zerocrossing (asa cum o inteleg eu), atunci inseamna ca nu se poate folosi PWM în mod simplificat deoarece nu ar fi sincronizat cu trecerea prin zero a fazei si atunci s-ar da comanda pe optocupler fara ca acesta sa comande la randul sau triacul deoarece semnalul pica la intamplare in faza si practic nu se obtine efectul dorit.

In aceste conditii, ar trebui sa detectez trecerea prin zero care sa fie folosita de microcontroler pentru a comanda optocuplerul exact la momentul potrivit, un fel de PWM sincronizat cu faza.

E corect ce zic?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vlad2005

2

• UDAR

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Este corect ce spui . Un astfel de optocuplor se comandă în ”curent continuu” , adică tu aplici comanda pe LED la un moment oarecare și , imediat după trecerea prin zero , se aprinde triacul . Lucrurile se repetă pentru fiecare semialternanță care găsește LED-ul activ . La ultima , LED-ul se poate stinge înainte de terminarea ei .

Ai dreptate și la concluzii . Nu poți folosi acest optocuplor pentru comanda în fază - nu e corect termenul de PWM în acest caz, PWM înseamnă că modulăm lărgimea impulsului, amplitudinea rămânând constantă - ceea ce nu e cazul aici .

Și da , trebuie să detectezi trecerea prin zero și să o transmiți µC - eventual tot cu un optocuplor simplu .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări