Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

P-MOSFET, logiclevel

Postări Recomandate

as dori o recomandare pentru un FET canal P, neaparat THT(TO-220xx sau TO-247) , dar sa fie logiclevel..

ma intereseaza pe undeva la o tensiune de -8V 20A numai ca vreau sa aiba Rdson relativ mai mic, deci logiclevel..

recomandarea...as dori sa fie o varianta pe care sa pot sa o comand simplu nu din China :)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea

5

• UDAR

3

• sesebe

2

• Marian

1

Top autori în acest subiect

Ar fi util sa spui in ce aplicatie il folosesti. Nu e musai sa dai schema, dar sa se inteleaga cum il folosesti.Banuiesc ca e folosit ca switch. Ce Rdson ai in plan? 20... 50mohmi?

Link spre comentariu

inca nu am schema..

da, de genul 20..50mOhm

eu am gasit, singurul si unicul p-mosfet cu logiclevel mai aproape de achizitie NDP6020

s-ar putea si mai bine, dar...daca eu nu am gasit altceva...am rascolit tot TME, si nimic..pff

da, ca switch la 100Hz

Link spre comentariu

20A la 20-50mohmi se traduce in 8 la 20W disipati pe capsula in conductie. Este mult pentru un radiator pasiv.Daca insa esti limitat numai la TME, ai putine variante.Revin.

LE: Iti propun un High-side switch (N-channel :nerv ). BTS6133D la 9 lei. Disponibil la TME. Crezi ca te-ar multumi?

Versiunile THT sunt de 2-3 ori mai scumpe.

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Dacă ești limitat la TO220 și la TME , atunci SUP75P03-07 . Cam scump, după mine.

Dacă accepți SMD , oferta e ceva mai variată : AOD417 - ieftin dar cu Rdson la limită, IRF9310PBF - cam la limită cu curentul, SPD50P03L - ceva mai scump dar mai bun .

Link spre comentariu

@thunderer: am un radiator pasiv, dar e urias. practic pe el vor veni 4 "frati". are si un cooler dar nu va merge decat daca depaseste o temperatura.doar vara nici atunci nu stiu sigur. nu sunt limitat la @TME, dar imi place mult de ei pentru felul in care ajung componentele, daca vrei poti sa-mi faci si alte recomandari..de site-uri. HSsw-uri...sunt bune, dar nu in cazul de fata..

@UDAR: de unde stiai tu ca fet-urile alea sunt logiclevel, cat timp nici in DS nu specifica, decat dupa parametri ? nu pot accepta SMD-uri ca nu le pot monta pe radiator. l-am pus pe SUP75P03-07-E3 la Parcare deocamdata..

imi trebuie logiclevel, udar..

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu e musai să apară ”logic level” în denumire sau pe prima pagină a DS . Dacă tranzistorul respectiv are Rdson specificată la 5V ( sau la 4.5 mai des ) atunci e ”logic level” . Mă refer desigur la logica cu 5V , oarecum clasică .

În legătură cu radiatorul - înțeleg că se vor comuta lent acele MOSFET-uri deci pierderile în comutație nu vor conta . Rămân cele în conducție . La 10A ( bănuiesc că nu ai mai mult după limita de 20A pe care ai pus-o ) SPD50P03L va disipa în conducție cel mult vreo 2W ( am luat un Rdson de 20mΩ ținând cont de încălzire , etc ) . Lipit pe o plăcuță de cablaj de, să zicem, 30x30 mm montată vertical - este OK. Eu folosesc chestia asta pentru capsule mai mici SOT23 , SOT89 dar merge și aici . Poți eventual să lipești și două aripioare făcute tot din cablaj .

Sigur , poți să pui și radiator lipind MOSFET-ul pe o bucățică de MCPCB și aceasta pe radiator .

Sau poți să-l pui direct , fixat cu o clemă și cu izolarea radiatorului . Soluții există .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Exista radiatoare si pt SMD-uri:

29,3K/W pt D2PAK pt 2W disipati temperatura va creste cu 29,3*2=~60°C peste ambiant

22,8K/W pt D2PAK pt 2W disipati temperatura va creste cu 22.8*2=~46°C peste ambiant

La un ambiant de 40°C ai ~100°C pe tranzistor ceea ce este perfect in limitele tranzistorului (de obicei la MOSFET Tj max =175°C)

Link spre comentariu

Un alt criteriu de distingere al caracteristicii "logic level" ( sau poate tocmai principalul ) este tocmai deschiderea sa ( ca asta inseamna ), respectiv parametrul VgsTh gasibil in orice pdf, si care la mosfeti cu deschidere normala este pe la 3,5-4V, in timp ce la mosfetii cu deschidere mica ( ca din nou, asta inseamna ) este sub 2V.

Link spre comentariu

Capsulele THT nu prea mai tin pasul cu noile tehnologii. Radu i-a dat solutii bune chiar SMT.O capsula D2PAK este usor de montat pe un radiator cu o clema. Dimensiunea fiind similara unui TO220. Eu nu as ezita sa folosesc cateva SMT-uri in paralel. Scump: SUP90P06. 12mohmi la -4.5Vgs. Nu ai nevoie de 4 in paralel.@AG, nu intelesesem daca "fratii" sunt montaje identice sau mosfeti in paralel.

Link spre comentariu

la 40A vreau sa am 3-4 in paralel..

multumesc pentru ajutor.

o sa vad maine cum se comporta NDP6020 la stres, si daca stau prea fierbinti, ramane sa caut si SMT-uri

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am cateva BTS442E prin dulap, daca ceva, fac cu ele mai mult si pentru protectiile oferite de ele.

Dar vreau prima data sa vad daca nu o pacalesc cu P-FETurile alea :)

Nota: In prima faza erau 20A, acum s-a dublat...nu am vrut sa duc intentionat in eroare.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări