Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Statie de lipit digitala

peace

Postări Recomandate

Pentru cei mai priceputi ca mine ( eu nu ma laud ca as fi priceput deoarece consider ca mai am de invat multe, dar ma uit in datasheet-ul componentelor) am facut si testul cu sarcina de 10ohmi, nu ca nu as fi avut ce face.

Intradevar peste 25 de volti intra in limitare.

Dar cu sarcina de 10ohmi la 30v nu am reusit sa il ard, asa cum sustin unii, a intrat doar in limitare dar nu sa ars.

Si clipul cu testul

https://youtu.be/s0G4i8JuSTo

Interesant test, este normal ca atunci cand faci scurt sa intre in limitare dar nimeni nu face doar teste de scurt ci doreste ca IC-ul sa debiteze 5V/0.5A adica testul este valabil daca rezistorul IL LIPESTI de CI iar apoi urci tensiunea de exemplu la doar 20V si il lasi in functionare doar 1 minut apoi la cat vrei tu dar nu la scurturi accidentale ci ca sa vedem cum functioneaza la 20-30 V Uintrare. :rade:

Editat de Dan57
Link spre comentariu

Rezistenta dupa cum se vede este pe iesirea de 5V si masa, nu este scurt pe iesire.

Dar in fine nu vreau sa ma mai contrazic pe tema asta, cine a avut ceva de inteles, a inteles.

Eu am terminat discutia pe tema asta.

Link spre comentariu

Ai dreptate, nu trebuie sa discutam contradictoriu dar trebuie sa intelegem macar cateva notiuni simple si sa stim ce citim intr-un datasheet.

La 7805 citim urmatoarele curent de iesire intre 5mA si 1A tensiunea de intrare intre 8V si 20V iar puterea maxima debitata pe CI mai mica de 15W.

Acum sa vedem schema pe care ai spus ca ai facut experimentul, 30V intrare curent in functie de CONSUMATOR adica rezistorul de 10 ohmi. La iesire avem 5V iar pe restul integratului "cade" restul dintre 30V-5V, adica 25V. Un calcul simplu arata ca jonctiunea tranzistorului serie (q17) ar trebui sa reziste la 2,5A, adica 62,5W, dar sa nu uitam si de cei 5V,10 ohmi care mai incarca jonctiunea cu 2,5W.

Din nefericire datele de catalog arata ca CI-ul nu suporta decat MAXIM 15W (probabil cu radiator infinit).

Poate am gresit undeva, te rog sa ma corectezi. :bataie

post-188554-0-45530500-1483622893_thumb.jpg

Editat de Dan57
Link spre comentariu

Este corect ceea ce spui, dar si eu am spus ca dupa ce trece de 25V CI intra in limitare, corect functioneaza pana la 24V dupa cum se vede si din ultimul clip.

Oricum eu am facut acest test pentru a demosnstra ca nu se arde asa usor 7805 adica la 21V cum au spus unii colegi ca au patit si au ars display-ul si Atmega.

In ideea asta am facut testul si la 30V nu sa ne contrazicem. Oricum pana in 24V functioneaza in parametri, nici nu am spus sa se alimenteze cu mai mult. A fost doar un test extrem.

Link spre comentariu

Este corect ceea ce spui, dar si eu am spus ca dupa ce trece de 25V CI intra in limitare, corect functioneaza pana la 24V dupa cum se vede si din ultimul clip.

Oricum eu am facut acest test pentru a demosnstra ca nu se arde asa usor 7805 adica la 21V cum au spus unii colegi ca au patit si au ars display-ul si Atmega.

In ideea asta am facut testul si la 30V nu sa ne contrazicem. Oricum pana in 24V functioneaza in parametri, nici nu am spus sa se alimenteze cu mai mult. A fost doar un test extrem.

Domnule @peace eu asta am patit.

Mi-am mai bagat nasul prin aparatura electronica construita de diferite firme...celebre sau nu.Nu am intalnit niciodata,in nicio aplicatie,ca cineva sa faca 5V cu 7805 din 24V.

Posibil ca proiectantii acelor aparate sa nu fi stiut acest lucru.

Eu tare as fi curios sa vad o statie de lipit,facuta de dvs.dupa schema prazentata aici si sa mearga la 24V.

In postul 84 ati scris:

Eu deobicei daca gasesc un proiect intai verific corctitudinea cablajului cu schema si abia dupa acest lucru ma apuc de executia ei.

Aveti perfecta dreptate.Numai ca in pozele cu cablajul facut chiar de dvs.sunt aceste greseli(vedeti postul 20),va cam contraziceti domnule peace.

Prima gresala(cea cu pinul 3 ai lui 7660 la masa)am gasit-o cand plantam piesele pe cablaj.Cealalta gresala(cu condensatorul de 220uF)am descoperit-o cand am alimentat prima data montajul,cand a cedat 7805,au intrat 24V pe bara de 5V si condensatorul a pocnit(pentru ca era practic pus invers).

Tot din postul 84:

Totusi pentru cei care vor totul mura in gura fara sa isi proiecteze propriul cablaj (nu stiu de ce s-au mai apucat de electronica) si refuza sa isi puna mintea la contributie.....

Sincer am incercat sa proiectez ceva cablaje,cu diverse programe,dar nu am reusit sa fac mare lucru...Nici nu m-am chinuit foarte mult deoarece majoritatea proiectelor gasite pe net dau si cablajul in diferite formate.

Recunosc:nu am abilitatile dvs.

Tot din postul 84:

Acum dupa ce va-ti pus mintea la contributie, vin si va pun o intrebare:

Este functional Proiectul?

Da,dupa ce mi-am pus mintea la contributie,proiectul este perfect functional(dar nu la 24V....)

Tot....84:

Referitor la mesajul CONECTARE CIOCAN, v-am spus si in postul #82 ca nu are nicio o legatura cu initializarea (daca ati fi citit cu atentie acolo ati fi sesizat). Acel mesaj nu va apare probabil datorita operationalului pe care la-ti folosit (daca este la aceiasi calitate ca 7805 pe care la-ti folosit si s-a ars, atunci este de inteles). Ca sa intelegeti, in soft este scris, ca la o temperatura mai mare de 500C sa apara mesajul CONECTARE CIOCAN, atunci cand pe intrarea operationalului nu se afla termocupla, pe iesirea lui ar trebui sa aiba tensiunea echivalenta temperaturii de 500C. Totusi acest lucru nu afecteaza performantele statiei. Puteti sa setati statia la 500C si vedeti daca va apare acel mesaj.

Referitor la calitatea operationalului:

Am probat 6buc. 741.Am reusit sa gasesc un S741(made in Japan) pe niste placi vechi,provenite din AMC-uri industrale.Cu el am obtinut o diferenta de temperatura de +/- 0,6 grdC.

7805 provin tot din recuperari...din aparatura veche,dar bune.Posibil ca in zilele noastre sa se faca componente mai bune ca atunci.....Am o indoiala...

Cu stima,

Florin.

Editat de florinmarinoiu
Link spre comentariu

@florinmarinoiu asa este in postul 20 este cablajul gresit pentru ca abia dupa ce am facut cablajele am constatat erorile pe care le-am corectat ulterior si care sunt in lucru acum cu corectiile facute.

Am realizat si testul la 24V pentru a nu mai exista dubii.

Dupa cum se observa si din clip nu sa intamplat nimic nici cu display-ul, nici cu atmega, nici cu 7805

7805 fara radiator avea undeva la 30 grade iar cand radiatorul este montat aproape ca nu se sesizeaza vreo crestere a temperaturii.

Asa cum am spus si mai sus eu lucrez cu o astfel de statie de cateva luni la 24v si inca functioneaza.

Nu mi-as fi permis sa scot ceva la vanzare fara sa testez in prealabil, ca ulterior sa am feedback-uri negative.

Chiar intre Craciun si anul nou am vandut o statie, pe care proprietarul o alimenteaza cu 24V si lucreaza cu ea toata ziua la un service auto si este foarte multumit de ea, pentru ca o mai poate utiliza si in interiorul autoturismului alimentata la 12V. si mai am exemple si cu alimentare 24V de la panouri solare etc.

Si clipul cu testul statiei la 24V

https://youtu.be/8mLSDPY_E08

Editat de peace
Link spre comentariu

Buna dimineata.

@peace

Dioda de 9V1 o aveti montata?

Chiar aseara am facut din nou un test cu statia alimentata la 24V.Am monitorizat tensiunea de 5V si dupa 4-5 minute a ajuns la 5,3V.Stabilizatorul nu s-a incalzit foarte tare,se putea tine mana pe el.Nu am folosit radiator.Am pus alt stabilizator si acelasi lucru...Cred ca imi scapa mie ceva.

Link spre comentariu

24-5=19V cadere pe 7805.Un display gurmand + microcontroller consuma max 50mA.Putere disipata pe 7805 cam 1W. Fara radiator spuneti?

Fara radiator....

Montajul consuma 39mA.

Editat de florinmarinoiu
Link spre comentariu

Doar pentru clarificarea capabilitatilor 7805.

L7805CV, fabricant de ST in CHN (dupa inscriptie). Cumparat probabil de la FutureElectronics.

Alimentat in final la 36.6V (dupa cum se vede in poza atasata). Asta imi era limita la sursa.

7805 montat pe radiator de sursa ATX, cu 330nF intre intrare si masa, si 100nF intre iesire si masa - dupa cum se sugereaza in foaia de catalog (figura 4). Vmaxim absolut, dupa cum zice in tabelul 1, este 35V pentru 7805.

Dar sa vedem cum se comporta cu o sarcina de 116ohm (cam 40mA) in paralel cu 470nF (era lipit deja acolo):

1. Vin= 7.83V, Vout=5.015V

2. Vin=30.01V, Vout=5.013V

3. Vin=35.13V, Vout=5.002V (lasat 5 minute)

4. Vin=36.63V, Vout=4.997V (lasat 5 minute) - n-a crapat.

NB: Nu consider ca asta e un regim de lucru acceptabil, orice Vin peste 30V este deja ABUZ si componenta are "dreptul" sa-mi plesneasca in fata. Voiam doar sa arat ca nu e regula ca 7805 crapa dupa 20 si ceva de volti.

Folositi mereu piese originale, costa prea mult timpul pierdut si insatisfactia unui montaj care creeaza probleme.

NB2: Florine, atitudinea ta catre Peace este nejustificata. Bravo tie ca esti capabil sa depanezi un montaj problematic (oricare ar fi motivele), dar apreaciaza munca neplatita a lui Peace, precum si bunavointa lui sa iti dea gratuit un proiect.

Posted Image

Link spre comentariu

Acum este destul de clar.Posibil sa gresesc eu ceva...Oricum nu mai insist sa alimentez stabilizatorul cu 24V.Voi pune o sursa de 12V intre 24V si stabilizatorul de 5V,va fi Ok.Statia de lipit va fi stationara si nu ma deranjeaza acest lucru.

Am lucrat cateva ore cu aceasta statie de lipit si functioneaza super bine.

Va multumesc domnule @peace pentru proiect si pentru timpul acordat.

Cu stima,

Florin.

Editat de florinmarinoiu
Link spre comentariu

Total dezamăgit. Am verificat și paraverificat piese, cablaj, display. Procesorul nou și băgat în FUSEDOCTOR. Încărcat cu soft și părăsit. Tensiune de 5 v, 7660-ul îmi da și pozitiv și negativ. Alimentat montajul și la 12 și la 19. Tot degeaba. Am făcut și modificările cu pinul 3 de la 7660 și cond. 220u, am sunat traseele. L-am verificat și cu lupa. Am fuse asa cum spune colegul mai sus. și FUSEDOCTOR tot la 1 mh +64 îl aduce la resetare. La alimentare îmi apare un rand de cuburi pe partea de sus și dacă cresc contrastul se aprinde și rândul doi. Am alimentat montajul și cu, și fără leton. Am letconului cu mâner albastru, care mai și funcționează. Ma las păgubaș . Ma mulțumesc cu stația WOLF care o am de doi ani, și tot stație este.

Link spre comentariu

Daca cablajul are corectiile facute, inseamna ca aveti probleme la programarea mcu. Ati setat fusebit cum i-a setat colegul @florinmarinoiu?Cu siguranta gresiti undeva la programare.Puneti eventual niste poze cu ce ati realizat poate imi dau seama unde greseti.

Editat de peace
Link spre comentariu

statia am construit-o si eu , functioeaza perfect dupa corectiile prezentate in topic.

cum spunea si Rosmarin imbunatatiri au loc sa fie aduse,dar ea functioneaza foarte bine asa.

pt shakalu ,daca display-ul afiseaza asa suspecteaza display ars.

in imagine este un display ars de mine din "prea multa atentie"

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări