Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tranzistor puscat pe placa de baza

dan_b11

Postări Recomandate

Am verificat contactele in soclu, si am gasit intr-adevar peste pin ul 112 este putin topit plasticul peste contact si din cate am gasit, tot pe net, pin-ul este VDD. Acuma incerc sa curat acel plastic topit fara sa stric prea mult lamela contactului si apoi incerc din nou, sa vedem ce iese.

LE: desi din cate am verificat VDD este comun pe placuta de rami deci daca ar fi fost ar fi trebuit sa mearga daca era numai aia, zic eu.

Editat de dan_b11
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dan_b11

13

• sesebe

8

• Florinel TV

2

• pop_ady44

1

Top autori în acest subiect

Tensiunile pe tranzistoare le-ai verificat? Compara si cu celalalt tranzistor.

La tranzistor trebuie sa ai in drena (aripioara mare) 5V (poate 12V dar nu cred) iar in Sursa (cu pinii in jos - pinul din dreapta) o tensiune intre 1,8V si 2,5V.

In Poarta tensiunea este variabila si este cu 1,2V ->3V mai mare decit in sursa fara placuta de memorie in soclu.

Standard pt DD2 tensiunea trebuie sa fie de 1.8V si trebuie sa o gasesti in sursa tranzistorului. (peste 1,8V inseamna overvoltage pt overclock de obicei)

NU PUNE ALTA memorie pina nu stii sigur ca stabilizatorul lucreaza bine, risti sa arzi si alte piese nu numai memoria.

Link spre comentariu

Nu am acum posibilitatea sa o alimentez sa verific, cred ca numai pe maine(oricum o sa fac asta inainte de orice altceva si revin cu rezultatele), dar nu are importanta ca tranzistoarele nu sunt la fel? cel schimbat este MTP3055 iar cel de langa la care nu am umblat este 20N03L?

Memorie oricum am una de 'test' de 256 Mb pe care o sa o folosesc pana(si mai ales daca) o sa mearga. Mi-ar place daca as rezolva, pentru as putea sa-i pun 2 Gb rami in loc de 1 Gb.

Link spre comentariu

Tensiunea din Drena (intrarea de alimentare) si tensiunea din Sursa (iesirea stabilizatorului) trebuie sa fie identice.

Va fi diferita tensiunea din Poarta din cauza tranzistorilor diferiti si a consumului diferit, una cu memoria care mergea si cealalta fara memorie.

Link spre comentariu

Am masurat(de cel putin trei ori) tensiunile pe placa si am urmatoarele:

Pentru mtp 3055, in drena 3,36V, in sursa 2,68V, in poarta 7,1V

Pentru 20N30L: in drena 2,68V, in sursa 2,68, in poarta 11,9V

Chestia e ca acum(dupa ce i-am curatat acel pin vdd din slot de plastic topit) merge si cu un modul ram pus in slotul cu problema. Deci problema pare a fi rezolvata.

Dar tot nu inteleg de ce nu a mers doar modulul ram are nu stiu cati pin vdd care sunt conectati intre ei pe placuta. E posibil ca alimentarea de pe placa sa se faca doar printr-un singur pin care sa fi fost chiar cel acoperit cu plastic? Cred ca asta ar fi singura explicatie logica.

Editat de dan_b11
Link spre comentariu

Foarte ciudate valorile tensiunilor!

Deci de alimentat se alimenteaza din 3,3V iar poarta este alimentata din 12V cu o rezistenta si un 431 la masa

Totusi este mult prea mare tensiunea din sursa - iesirea stabilizatorului 2,68V. Ar fi trebuit sa fie de 1,8V si in caz de supravoltare sa urce pina la maxim 2,5V - in nici un caz pina la 2,68V.

Eu iti recomand sa continui reparatia pt ca nu ai terminat.

Din valorile masurate rezulta:

Nu sint doua stabilizatoare in paralel ci inseriate, unul se alimenteaza din 3,3V si are la iesire 2,68V si al doilea se alimenteaza din iesirea primului cu 2,68V in drena si are iesirea pe sursa - in cazul de fata tot 2,68V. Controlul lui pe poarta este defect.

Avind in vedere tensiunea f mare din poarta, este normal ca tranzistorul sa aiba cadere de tensiune aproape ZERO pt ca este saturat.

Circuitul de comanda din poarta este defect.

Cauta pe placa si identifica cum este comandat in poarta, posibil tot un 431, si corecteaza problema pt ca nu au sa reziste mult memoriile cu alimentare asa de mare

Link spre comentariu

La DDR1 nu ar trebui sa fie 2.5 V tensiunea?

Am mai masurat si tensiunile pe 431 si cei doi tranzistori, unul pe care scrie 572, Q19, se vede in prima poza langa sloturi, si mai este unul care nu apare in poze. Masurate pe placa mi s-au parut ok(nu la tensiuni ma refer), Oricum atasez valorile masurate. Daca crezi ca mai trebuie verificat,o sa incerc sa mai verific ce ai zis mai sus.

Multumesc

DOC_20161110093249.pdf

Editat de dan_b11
Link spre comentariu

Da, scuze, credeam ca este cu DDR2.

Chiar si asa tensiunea este putin cam mare...

Intre sursa la mtp 3055 si drena la 20N30L nu este scurt? Nu sint legate impreuna? 20N30L este la saturatie si nu mi se pare normal.

Link spre comentariu

Cand am verificat prima data 20n30l nu avea scurt intre drena si sursa, iar intre drena si poarta avea comportament de dioda(parca, nu mai retin dar scurt nu era intre nicio combinatie de pini la 20n30l ).

Eventual o sa mai verific si asta, spre seara cand ajung acasa.

Link spre comentariu

Poate 20N30L e in scurt drena-sursa, dar fara semne vizibile.

Daca era scurt D-S iar bucla de reglaj ar fi functionat corect, atunci ar fi avut o tensiune de poarta foarte mica pt ca bucla ar fi incercat sa micsoreze tensiunea de iesire incercind sa comande reducerea curentului prin tranzistor.

In cazul nostru tensiunea din Poarta este 11,9V la o alimentare din 12V, deci bucla de reglaj este defecta/intrerupta iar tranzistorul este comandat la saturatie.

Link spre comentariu

mtp ul si 20n03l au sursa legata comun. 20n03l este comandat in poarta(din cate mi-am dat eu seama) de la un S72(initial am crezut ca este 572).tensiunile pe acesta sunt in pdf ul de mai sus(zero atat in drena cat si in poarta, vorbesc de S72). Poarta lui S72 este alimentata din colectorul unui T04(si tensiunile astea sunt in PDF, cel cu 0,77 in baza). Am verificat rezistentele de pe langa ele dar toate corespund cu ce scrie pe ele.

LE: drena lui 20n03l vine de la pin ul 1 al lui AT9173, iar drena lui mtp 3055 de la pin-ul 8 al lui At9173 adica 3,3 V

Editat de dan_b11
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări