Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tranzistor puscat pe placa de baza


dan_b11

Postări Recomandate

Salut,

Vin si eu cu urmatoarea problema: placa de baza ECS P4M800 din care a iesit putin fum in urma adaugarii necorespunzatoare a unui modul RAM(de jumatate iesit din slot). Am gasit un tranzistor puscat( Nikos P3055LD) aflat langa mufa pentru alimentarea ventilatorului de pe procesor. De pornit porneste dar nu afiseaza nimic pe ecran(doar ceva hieroglife in coltul din dreapta jos si ceva sus). Modulul ram este functional(testat pe alt PC). Intrebarea mea este daca am vreo sansa sa mearga dupa schimbarea trazistorului respective. daca ati mai patit careva asa ceva.

Posted Image

Posted Image

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • dan_b11

    13

  • sesebe

    8

  • Florinel TV

    2

  • pop_ady44

    1

Top autori în acest subiect

Poți încerca, dacă dorești totuși să repari acea placă de bază.Dar există oricum riscul ca să mai existe și alt defect, poate chiar un traseu de cablaj întrerupt, unele plăci fiind multistratificate....

Link spre comentariu

Daca ar fi pentru mine nu as mai incerca(am inlocuitor deja la acel PC) vroiam sa-l donez unei rude care nu-l va folosi decat la ascultat muzica pe youtube si chestii de genul asta. Oricum o sa caut un tranzistor de genul ala(sa vad ce gasesc) si.... incercare moarte n-are. Oricum la mai mult decat sa schimb acel tranzistor nu cred ca pot baga avand in vedere nivelul meu de cunostinte:)

Link spre comentariu

Am schimbat tranzistorul si merge(porneste windows ul si toate cele..) dar numai daca pun placuta de rami intr-un slot.

Daca pun placuta de rami in slotul in care nu a fost bine pus initial si in urma caruia a crapat tranzistorul, nu porneste calculatorul ci doar scoate un bip lung intrerupt din cand in cand(banuiesc ca asa ar face si daca nu i-as pune rami deloc). Cred ca slotul respectiv a fost compromis. Am mai verificat ceva componente din zona sloturilor de rami, si cred ca am gasit una marcata cu 431 care este in scurt.​ Din ce am gasit pe net ar fi un regulator de tensiune (http://engineering.dartmouth.edu/courses/engs032/datasheet/lm431acz.pdf) capsula SOT-23 care masurat pe placa este scurt intre catod si referinta.

Link spre comentariu

Din ce pot sa-mi dau eu seama de pe acolo (nu pot accesa imaginile pe site-ul respectiv de la servici) acele 2 tranzistoare sint stabilizatoarele liniare pt placutele de memorie, cite unul pt fiecare placuta.

Cu tranzistorul defect probabil ca era un scurcircuit partial pe linia respectiva iar cu cel nou nu ai alimentare deloc pt o placuta din cauza ca mai sint si alte piese defecte pe linga.

Rar sa vezi un tranzistor asa gaurit si sa nu mai fie si altceva defect pe linga el.

 

Edit: masoara tensiunile pe pinii tranzistoarelor comparativ (in timpul functionarii.)

 

Edit 2: de obicei schema este simpla la un astfel de stabilizator: drena la 3.3V, poarta printr-o rezistenta la 5V si un 431 cu feedback de la iesire (sursa) este folosit ca sa reduca tensiunea din poarta in asa fel incit in sursa, care este iesirea, sa fie tensiunea necesara (probabil intre 1,8V si 2,5V depinde de tipul de memorie utilizat).

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Lamelele se pot verifica usor cu ochiul liber sau cu o lupa.

Mai nasol este daca sint topite traseie, eventual pe layer-e intermediare pt ca placa este pe minim 6 layer-e

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări