Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Driver letcon JBC T245

XAN77

Postări Recomandate

Această stație și aici mă refer la kitul făcut  de ”djvas” pe care l-a avut la vânzare ( nu mai găsesc topicul că postam acolo) o pot alimenta dintr-un transformator ce scoate neredresat  21v și 4A. După redresare și filtraj, în gol, am măsurat 27V  iar în sarcină cu un bec auto de 56W ar scoate 22V.  Tensiunea ar fi prea mare sau trebuie și stabilizată la 24 V cât este recomandat. Dacă îl folosesc așa risc să ard montajul? Mă gândeam să mai scot spire din transformator dar  îmi este foarte greu, acesta având tolele sudate plus că această tensiune de 21 V este una mediană, per total scoate 30V. De aceea întreb poate pot evita acest lucru.

Vă mulțumesc anticipat!

Link spre comentariu

Cred ca am zis de mai multe ori .... tensiunea maxima recomandata DC este intre 12 - 17 V cu MAXIM 19 V.  Ce este peste este riscant.  Deci trasformatorul undeva 12- 15 V AC

Editat de djvas
Link spre comentariu
Acum 1 minut, djvas a spus:

Cred ca am zis de mai multe ori .... tensiunea maxima recomandata DC este intre 12 - 17 V cu MAXIM 19 V.  Ce este peste este riscant.

OK. am înțeles. N-am încotro, ori desfac transformatorul și mai scot din spire ori caut altul.

Mulțumesc mult!

Link spre comentariu

Ce trebuie sa faci este sa masori tensiunea cand in sarcina este o rezistenta de 2,3 Ohmi, asta in cazul ca folosesti handpiece-ul original JBC.

Sa vedem ce tensiune ai in acest caz, si sa calculam putera injectata.

Sau daca preferi in alt mod ... sa masori tensiunea sub un curent debitat de 8A.

Sunt convins ca in conditiile respective tensiunea va fi clar sub 22V.

In cazul ca tensiunea nu depaseste 18,5V in conditiile respective, atunci poti sa folosesti transformatorul nemodificat.

La limita poti sa "scazi" tensiunea respectiva adaugand in serie diode in conductie, dar evident ca ele trebuie sa reziste peste 8A si eventual sa fie racite.

PS, la tensiuni intre 12 si 17V esti sigur ca nu strici nimic... si datorita conductiei exceptionale a JBC letconul este destul de sprinten.

INSA puterea maxima in acest caz va putea sa fie cu unele varfuri (cele spre 3 Ohmi) de numai 43W, adica mai slab ca la Gordak (12V x 12V : 3R3 = 43W)

La 17V in cel mai rau caz poti sa ai numai 88W.

Cea mai mare tensiune SIGURA este 18,5V, cum spuneam (18,5V x 18,5V : 2R3 = 149W)

Link spre comentariu

După cum am mai spus ori modific transformatorul, dar asta îmi va fi foarte greu că e sudat,  ori caut alt transformator care să se înscrie în parametri V/I dar și în dimensiuni, că deja am carcasa. In orice caz nu vreau să risc cu el cum e acum.

Stația este făcută ( neterminat panoul frontal) , i-am pus un alimentator de laptop  de 19V /3,4A  care nu intră in protecție la suprasarcină, este funcțională. La lipituri fine merge foarte bine, n-am ce-i reproșa, dar la ceva mai serios simt că parcă n-are vlagă și asta numai din cauza sursei, n-are curentul necesar. De asta intenționez sa-i schimb alimentarea. 

Acum 39 minute, Dxxx a spus:

Ce trebuie sa faci este sa masori tensiunea cand in sarcina este o rezistenta de 2,3 Ohmi, asta in cazul ca folosesti handpiece-ul original JBC.

Sa vedem ce tensiune ai in acest caz, si sa calculam putera injectata.

Sau daca preferi in alt mod ... sa masori tensiunea sub un curent debitat de 8A.

Sunt convins ca in conditiile respective tensiunea va fi clar sub 22V.

In cazul ca tensiunea nu depaseste 18,5V in conditiile respective, atunci poti sa folosesti transformatorul nemodificat.

La limita poti sa "scazi" tensiunea respectiva adaugand in serie diode in conductie, dar evident ca ele trebuie sa reziste peste 8A si eventual sa fie racite.

PS, la tensiuni intre 12 si 17V esti sigur ca nu strici nimic... si datorita conductiei exceptionale a JBC letconul este destul de sprinten.

INSA puterea maxima in acest caz va putea sa fie cu unele varfuri (cele spre 3 Ohmi) de numai 43W, adica mai slab ca la Gordak (12V x 12V : 3R3 = 43W)

La 17V in cel mai rau caz poti sa ai numai 88W.

Cea mai mare tensiune SIGURA este 18,5V, cum spuneam (18,5V x 18,5V : 2R3 = 149W)

Letconul este original JBC, cumpărat de aici de pe forum. 

Nu vreau să folosesc diode sau alte tertipuri pentru a scade din tensiune, mai ales că sunt limitat și de spațiu, nu mai fac alte  măsurători că oricum nu-l mai folosesc pe acesta, nu vreau să risc, mai bine îl modific  și îl aduc în parametri 12-15v și 4,5,6A cât or ieși. Să înțeleg că tensiunea nu trebuie să fie musai stabilizată?

Link spre comentariu

La mine merge perfect cu o sursa in comutație de 19V/6.3A. Sursa este de calitate mai buna. Cutia este din tabla, mai puțin partea frontala care este făcută de un prieten la imprimanta 3D.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

După ”lupte seculare care au durat mai bine de un an”, am finalizat oarecum stația de lipit folosind modulul cumpărat de la @djvas . Spun oarecum că mai am de înlocuit mufa originală a letconului cu altă mufa pentru care am optat, aceasta fiind mult mai ușor de montat decât cea originală, dar asta mai târziu în momentul când o să achiziționez alt letcon și să văd dacă optez pentru ceva inscripționare, dar aici mă mai gândesc.

Am folosit pentru alimentare un transformator pe care l-am rebobinat și scote undeva la 15V și 4,5- 5 A nu știu exact iar redresat 19V.  

A ieșit cam așa:  

https://i.postimg.cc/J4mDYyX2/20220114-151333.jpg 

https://i.postimg.cc/v85xv74n/20220114-151344.jpg

https://i.postimg.cc/MKDcCWbK/20220114-151431.jpg

https://i.postimg.cc/8zX7Ct02/20220114-151450.jpg

https://i.postimg.cc/N0WL6LYb/20220114-151534.jpg

https://i.postimg.cc/GmmBrZqP/20220114-151629.jpg

https://i.postimg.cc/cJKrtfqr/20220114-151836.jpg

Mâine, când sunt nevoit să o desfac pentru a-i pune un conector pentru standby la letcon, că am uitat, o să pun poze și cu interiorul.

Editat de woodyteo
Link spre comentariu

Ar fi interesanta o masuratoare ca in poza, dar in loc de a pune o sonda de temp. in varf cred ca ar merge si oscul sau voltmetrul pe secundarul trafului pt a vedea cat de repede raspunde alimentarea rezistentei functie de pierderea/ scaderea temp. varfului la lipire.

Hakko-vineri1.jpg

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
28 minutes ago, woodyteo said:

Mâine, când sunt nevoit să o desfac pentru a-i pune un conector pentru standby la letcon, că am uitat, o să pun poze și cu interiorul.

As fi optat pentru o alimentare de la retea cu impamantare. 

Link spre comentariu
Acum 8 minute, Mircea a spus:

As fi optat pentru o alimentare de la retea cu impamantare. 

Din păcate instalația la casă nu are împământare, drept pentru care nu pot opta pentru așa ceva.

Link spre comentariu

La Multi Ani! @woodyteo.

Felicitări pentru realizare. Îmi place cum a ieșit în cutia aceea metalica. Îți doresc cât mai multe lipituri cu stația! 

Pozele cu montajul din interior vor fi interesante. 

Un fapt amuzant; în ultima poză , cu totul întâmplător, mi-am recunoscut si fostul meu mouse roșu.:)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări