Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Driver letcon JBC T245

XAN77

Postări Recomandate

Ma refer la proiecte concepute de la 0 de cineva adica acelea care pot fi brevetate.Evident ca nu ma refer la letconuri ci la proiecte mult mai complexe.Cu siguranta intelegeti ce vreau sa spun iar acum scuze pentru off topic.

Link spre comentariu

Cu riscu de a părea naiv, să nu zic altfel, lansez și eu o întrebare fiind curios de eventualele răspunsuri:

Poate cineva imagina un letcon diy ? Evident cineva cu imaginație și 2 mîini dibace.

Link spre comentariu

Radeti voi de DIY...

Este evident ca DIY nu o sa iasa ceva comparabil cu un produs industrial. Cu atat mai putin cu JBC, cred ca au multe patente pentru letcoanele lor...

Totusi cu mult, foarte mult timp in urma eu mi-am facut un letcon diy.

Era in anii '70 tot ce era accesibil erau pistoalele de radioprogres si daca erai maniac (ca mine) si stateai ore intregi cu el in mana te apucau durerile...

Asa ca aveam toata motivatia.

Am luat un fir de cupru cam de 2,5mm diametru. Pe el am facut un manson de mica. Pe mica am bobinat nichelina. Ansamblul rezistentei bobinate l-am bagat intr-o mina de pix metalica tip parker, cam pe la 4-5mm diametru si l-am strans cu un surub. Mina de pix am mufat-o pe gaura din interiorul ceramicii de la o rezistenta de 10W de televizor. Maner de sticlotextolit si lemn.

Era o dracie mica si usoara, o alimentam intre 12 si 15V, curent maxim 1A din alimentatorul reglabil de laborator - variind tensiunea reglam relativ temperatura.

Mergea brici pentru picioare de integrate si alte lipituri fine.

Era o placere fata de greutatea pistolului de lipit.

Oricum procesul simplu de mai sus a durat saptamani de zile si multe incercari pana am ajuns la ce doream.

Dupa ce am dat de WellerTCP a stat abandonat si l-am gasit nu de foarte mult timp, dezafectandu-l. Cred ca daca il alimentam ar fi mers.

Link spre comentariu

Este o sondă atipică. Din documentațiile despre termocuple de pe net, cea mai apropiată de ce are JBC-ul este termocupla tip N. Asta din JBC însă are o tensiune ceva mai mică pe la 20-25 uV/grad față de 27-31uV cît are N-ul.

Tensiunea pe grad Celsius nu este aceeași la orice temperatură.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Am imaginat pînă la urmă o variantă de letcon DIY și vreau să dau șer ideii pentru cei interesați.

Un fel de demonstrație că se poate, doar ce am făcut primul test, schimbînd de cîteva ori vîrfurile și e ok.

Am folosit un letcon Gordak, chiar letconul stației la care am pus driverul și letconul JBC, letcon oricum uzat ce nu-mi mai folosea la nimic. Un astfel de letcon costă sub 20 lei o clonă și sub 30 unu cică original; contează mai puțin calitatea lui pentru cazul de față.

Cam așa arată ce are letconul nemodificat la interior :

Posted Image

Practic a trebuit să fac dintr-un cablaj mai rezistent/gros dubluplacat o copie a celui original dar cu acel decupaj frontal/central mai adînc, cum am trasat cu creionul ca să am model:

Posted Image

Și a ieșit ceva de genu ăsta:

Posted Image

Am zgîriat placa pentru a separa cele 3 contacte. Acel decupaj pentru vîrf l-am făcut cu o pilă dreptunghiulară partea mai lată, cu bomfaieru în 2 treceri partea de mijloc și într-o singură trecere partea cea mai îngustă.

O greșeală a mea, ce nu doresc s-o repete și alții, este că nu am observat că acele 2 canale diametral opuse în corpul netgru al letconului unde intră acele 2 ”urechi” ale pcb ce nu permit rotirea pcb-ului, sunt mai adînci, și pentru a fixa bine pcb și a nu permite intrarea lui mai adînc în corpul letconului la introducerea vîrfului, acele urechi ale pcb pot fi făcute pe o lungime mai mare a pcb nu 3mm ca la mine. Eu m-am luat după pcb original, apoi am văzut că intră prea în interior. Datorită cablului gros ce nu culisează ușor prin letcon, mi-a mers și așa dat fiind faptul că cablul se prinde bine de pcb vedeți în poza acea tablă prinsă de cablu.

Varianta mea, mai mult sau mai puțin bună, în mod clar perfectibilă, a constat în folosirea unor tăblițe ce pot fi cositorite și lipite pe o parte și pe alta a pcb în care vîrful să fie bine fixat și conectat. Prima dat-o ma dus gîndul la tăblițele dintr-un triplu ștecher cum se vede în poză, dar sunt prea dure pe lungimi scurte, apoi am folosit dintr-un suport de tub fluorescent, sunt mai potrivite, da pot fi și alte idei.

Posted Image

Și cam așa arată letconul:

Posted Image

Cablul letconului gordak are 5 fire, se pune un fir la pinul cel mic din capăt (+termocuplă) și cîte 2 fire la celelalte două contacte pentru a duce curentul necesar și a nu sacrifica viteza de încălzire.

A funcționat inclusiv standby-ul, nu intră el cu piulița aceea metalică a letconului în arcul meu de cupru de pe suportul diy, dar stă bine și face contact pentru standby.

Cît de rezistente vor fi în timp contactele depinde de ce materiale folosiți pentru ele și cum le lipiți.

Eu cam am 2 mîini stîngi la improvizații deastea, dar cred că am demonstrat ce mi-am propus.

Link spre comentariu

Nu de mult studiam un banc de testare pentru niste PCBuri (ca coincidenta, erau tot pentru statii de lipire).

Trebuia ca placa testata sa intre pe banc si sa faca contacte (peste 10 contacte) si ma hotarasem sa folosesc lamele elastice, eventual cu acoperire cu un strat de aur - preluate de la conectori realizati industrial.

Insa colegul si prietenul Mars mi-a dat un pont pretios: "- Cel mai bine ti se potrivesc Pogo-pins!"

https://en.wikipedia.org/wiki/Pogo_pin

Din pacate nu au geometria cea mai buna, trebuind asezati perpendicular, insa uzual au 3A nominal si fiabilitate foarte buna datorata contactului pe arc. Se pot pune mai multi in paralel, evident.

In aplicatia mea au fost perfecti, poate merge si aici cumva...

Link spre comentariu

Pentru CC se schimbă radical și softul și hardul. De altfel intenționez să fac o astfel de versiune dar se pare că la cum mă mișc și cît chef am va dura cam mult.

În esență va fi vorba de folosirea unor module chinezești ieftinuțe: LCD 5110/3310,arduino nano și adaptor 5v-3v3 pentru LCD, pe care le am șicu care am făcut pînă acum teste pe un breadboard, doar pentru comuncarea și caracterele pentru LCD:

Posted Image

Va trebui să fac un montaj pe post de shield pentru arduino nano. Mă rog, e un proiect de viitor care nefiindu-mi mie prea necesar, nu-mi crează motivația necesară :rade:

De cînd am montat letconul la stație și e operativ, nu am făcut niciun montaj, nu am folosit letconul mai mult, decît mici lipiri/dezlipiri ocazionale. E foarte practică încălzirea aia rapidă, combină avantajele pistoluui de lipit cu cele ale letconului.

Link spre comentariu

Ma rog, era ceva prea interesant ca sa nu fie poluat de off-topic...

Aici nu discutam de letcoane cu senzor PTC. Era vorba de JBC, care are senzorul inseriat cu rezistenta si este termocuplu, deci trebuie cu totul alt sistem de masurare.

In plus PWM nu are nici o ratiune la un letcon atat de steroidizat (rapid) ca JBC, oricum nu PWM tipic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări