Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Driver letcon JBC T245

XAN77

Postări Recomandate

@bentanioan După cum probabil ai văzut în clipurile mele, la temperaturile presetate afi;ate ]n partea de sus nu am acele semne ca la tine gen "<". Asta înseamnă că memoria eeprom fiind neprogramată de fapt nu ai valoarea de 10 grade acolo sus ci ceva muult mai mult. Setează una din treptele de sus, oricare din ele, prin incrementare, cât să se dea peste cap să o ia de la 0 fără semne ciudate afișate. Și testezi letconul pe acea temperatură, În mod sigur va fi ok și va trebui să faci la fel șila celelalte trepte de sus. Acum controlerul vede sigur o temperatură de multe sute dar afișează bălării pentru că interpretează caracterele ca ASCII.

Link spre comentariu

You can easily replace it with anything covering the parameters... BUT NOT FROM ALIEXPRESS.

BS "original"

I have tried once a Mosfet  from them, that had a maximum of 3,2 miliohms in DS... but measuring real ones they averaged about 8-9 miliohms ... so how can you believe any parameter, including Vds?? or thermal props?

(on the same rig I measured Mosfets from TME rated maximum 5,6 miliohms and the result was an average of 5,4 miliohms, as should, if I remember correctly they were AO's).

Buy only from a trusted source, when it comes to silicone...

Il sfatuiesc sa nu ia de pe Ali... ca sunt contrafacuti.

Link spre comentariu

Textul in engleza cred ca e postat la misto sau din lipsa de timp de a scrie un mesaj cu cuvintele tale.

Evident ca Rdson din foaia de catalog e chestie de obtinut in anumite conditii. Nu ceva garantat orice ai face tu in schema.

Ca te "asteptai" la 3.2 si in realitate ai obtinut 9 mohmi, e bine de verificat cum faci comanda mosfetului.

Mosfetul ala de 5 mohmi o fi avut alta capacitate de poarta, desigur mai mica decat a aluia de 3 mohmi, ceea ce poate schimba multe in comportamentul schemei. 

NB: Sustin afirmatia ca piesele trebuie achizitionate numai din surse sigure si cunoscute. Eu nu cumpar niciodata de pe eBay, Ali, etc. Dar explicatia in engleza nu e pertinenta. Opinia mea.

Link spre comentariu

Da, depinde și cum este măsurat acel RDS ON, dar în principiu trebui cumpărate doar componente originale din surse sigure. 

Știu cazuri concrete de probleme generate de componente "originale" de la ciainezi. Pt detalii doar pt PM dacă vrea cineva. 

Link spre comentariu

Postez si eu schema si pcb-ul folosite de mine. Am incercat montajul si functioneaza dar trebuie sa-l pun in carcasa si sa-l incerc cu sursa lui. Tranzistorul folosit de mine este cel din schema si nu se simte cald (la deget).

In proteus.7z

pcb.jpg

Editat de bentanioan
Link spre comentariu

Dxxx.La valorile de miliohm atat de mici cati de pe forum pot avea scule care sa masoare real si,mai ales,exact valorile?Observatia cu sursa de cumparare e pertinenta.Am vazut de curand un clip rusesc cu CI-uri contrafacute.Iau chinezii

un produs ieftin si sterg inscriptia.Reinscriptioneaza cu mini instalatii cu laser!

Bentanioan.La cate variante sunt aici pe topic cred ca ar trebui sa specifici despre care e vorba.Cred ca ar ajuta pe cei care mai arunca cate un ochi pe aici...

Link spre comentariu

Este varianta CC cu Nokia5110 , soft de la pag. 13. Am simplificat placa la un singur canal ca sa fie mai usor de inteles si realizat.

Editat de bentanioan
Link spre comentariu

Vad ca insistati si trebuie sa cam o iau in off-topic.

Pe scurt Mosfetul a fost pus SIGUR in conductie ( in DS avea precizat Rds si la Vgs de -5V si de -10V la 15A... asta inseamna ca i-am dat -12V, era canal P)cu o rezistenta de putere in drena . Am masurat tensiunea Vds si am calculat Rds. Curentul de masura din ce imi amintesc era pe la 3A.

Tinand cont ca Vgs era peste valoarea de catalog si ca Id era sub cel de catalog, asteptarea era sa obtin valori un pic sub specificatia DS, ceea ce s-a si intamplat la componenta TME. Evident ca rezultatul a fost aiurea pentru cativa tranzistori chinezesti, ca sa exclud ca sa fi nimerit eu exact unul defect...

Masuratoare deci/evident in curent continuu... ce elucubratii aveti cu capacitatea portii? cum adica "verificat cum faci comanda mosfetului". Credea cineva ca am testat comportare dinamica? sau intr-o statie de lipit? am precizat clar Rds.

Atractia era din faptul ca la TME cel de 3,2mO costa de cateva ori mai mult decat cei de 5mO / in timp ce varianta chineza era de cateva ori mai ieftina (adica am fost lacom).

Treaba este ca la TME ceva de 8-9mO costa cam la fel cat componenta chineza, si in realitate avea acelas Rds... DAR TOTI PARAMETRII (inclusiv dinamici) erau sigur respectati de varianta TME.

CONCLUZIE: am ramas la varianta de 5mO care era acoperitoare. Sa merg la 3mO merita pentru randament si minimizare a disipatiei cum curentul comandat depasea 10A.

Variante de 8mO nu intrau in discutie, asa ca mosfetii chinezesti nu mergeau.

PS

Intre timp am schimbat PM cu Mircea si sper ca am lamurit ca discutam de lucruri diferite.

Eu am probat PE BANCUL DE PROBA, in curent continuu, un singur parametru, adica Rds si am avut certitudinea ca componenta chinezeasca era grosolan contrafacuta si nu era utilizabila in aplicatia mea.

Deci achizitiile de tipul asta eu nu le recomand.

Daca insa discutam de 2 componente sigur bune si relativ echivalente, desigur ca in mod dinamic pot sa existe deosebirile pe care Mircea le-a amintit, sa constati ca unul din Mosfeti ajunge la deschidere completa si celalalt nu. Asta  pentru ca unul are capacitatea pe poarta prea mare raportat la driverul portii si frecventa de lucru.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Cu respect adresez urmatoarea intrebare/rugaminte : ce modificari (softare si/sau hardware) ar trebui facute ca statia de la pag.13, cu display de Nokia, sa poata fi folosita cu un ciocan Pensol Iron SL-10 ? Va multumesc anticipat !

Link spre comentariu

Fratello.Varfurile JBC sunt diferite de Pensol.La ce ai cred ca ar merge,daca nu ma insel,schema de la Hakko/Gordak,cu ajustari.Sunt statii Gordak ieftine sau,probabil,cel mai bine o statie lipit de la Dxxx.Poti sa-l contactezi sa te consilieze.

Link spre comentariu

@fratello Merge și pensolul, vei conecta extern termocupla în serie cu rezistența și dpdv hardware vor fi asemănătoare, va fi comandat ca și jbc, cu pauză pe timpul citirii temperaturii. Singura problemă va fi la parametrii PID pentru că viteza de încălzire a celor 2 tipuri de letcon este foarte diferită. Poți încerca și ne zici ce overshut ai, respectiv ce oscilație în jurul temperaturii țintă.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări