Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Driver letcon JBC T245

XAN77

Postări Recomandate

Acum 9 ore, bentanioan a spus:

Poate sa-mi spuna cineva ,,babeste" (pin cu pin) cum sa leg afisajul de Nokia 5110. M-am cam pierdut aici. Pe afisajul meu am urmatorii pini:

1-RST

2-CE

3-DC

4-DIN

5-CLK

6-VCC

7-BL

8-GND

Afisajul este nou,chinezesc , cativa pini stiu cum se leaga dar nu vreau sa gresesc. Multumesc anticipat.

Scuze,am gasit raspunsul pe pagina precedenta.

Cel cumparat se conecteaza 1 la 1 pe cablaj.

Link spre comentariu

La un review al unei statii JBC si pe o schema cred,am vazut ca originalul citeste curentul pe un shunt de 0.005 ohmi

Posibil astfel sa faca si o limitare a curentului maxim instantaneu sa spun asa.

Chiar si un puls scurt de alimentare a rezistentei dintr-o sursa mai capabila poate duce la depasirea temperaturii setate.

Cineva la care indicatia este stabila,poate face o proba cu un transformator sau o sursa mai potenta sa vedem daca transformatorul sau sursa are vreo influenta.

Link spre comentariu

Suntul ala de 5 miliohmi este necesar pentru ca ORICE STATIE DECENTA care merge cu JBC C245 trebuie sa masoare curentul / si deci puterea injectata.

Asta pentru a limita automat puterea maxima la cei 150W specificati, prin PWM.

(deci nu se limiteaza curentul... ca sa faci asta pur si simplu ai disipa o groaza... se lasa curentul mult mai mare pe conductie, dar se modueaza "in timp" printr-un factor de umplere corespunzator mai mic).

Am mai spus si repet: impedanta varfurilor in cazul JBC este foarte variabila.

Daca la Gordak, la Hakko si la Weller rezistenta letconului are o valoare cu o dispersie de pana in 5%, in cazul JBC dispersia este de 50%... (probabil tehnologic, dar posibil si intentionat pentru ca sa fie mai dificil de copiat/clonat statiile lor).

Din aceasta cauza nu putem sa alimentam rezistenta ca la ceilalti producatori in tensiune constanta considerand ca puterea va fi limitata si ca si curentul va fi limitat la o valoare PREDICTIBILA... asa ca trebuie fie tensiune variabila / fie trebuie modulare PWM.

Reglajul il poti face fie manual, fie automat ca statiile originale - dar in orice caz fie tii tensiune constanta PLUS PWM // fie variezi tensiunea, daca "comutatorul" statiei este de tip on/off non-pwm.

In acest topic se discuta despre o tipologie non-pwm - si va atrag atentia ca in nici un caz tensiunea de alimentare normala nu este 24V.

Am masurat bine peste 50 cartridge-uri C245 si rezistnta este imprastiata intre 2 si 3 Ohmi (variatia aia de 50%).

Faceti calculul singuri si (daca calculati corect) veti ajunge la tensiune maxima sub 20V.

Va atrag atentia ca functionarea este la curenti care depasesc uzual 7-8A, deci trebuie sa adaugati in calcul si cele cateva sute de miliOhmi ale conexiunii.

In plus pentru acuratete la astfel de valori va trebuie ceva miliOhmmetru cu clesti Kelvin (masurare cu 4 fire).

Mai faceti calculul si cam ce putere injecteaza o statie de amator care nu limiteaza puterea si alimenteaza la 24V, cand in sarcina rezistenta este de 2 Ohmi... veti ajunge pe la 300W si nu trebuie sa gandesti prea mult ca sa-ti dai seama ca asta este prea mult pentru un cartridge C245...

Din pacate nu am vazut scheme de amatori care macar sa masoare curentul, cu exceptia schemei "universale" a lui SparkiBg... dar nu poti fi sigur ca intr-adevar face limitarea puterii.

Link spre comentariu
Acum 50 minute, gabiz_ro a spus:

La un review al unei statii JBC si pe o schema cred,am vazut ca originalul citeste curentul pe un shunt de 0.005 ohmi

Posibil astfel sa faca si o limitare a curentului maxim instantaneu sa spun asa.

Chiar si un puls scurt de alimentare a rezistentei dintr-o sursa mai capabila poate duce la depasirea temperaturii setate.

Cineva la care indicatia este stabila,poate face o proba cu un transformator sau o sursa mai potenta sa vedem daca transformatorul sau sursa are vreo influenta.

Pai in filmulet folosesc o sursa in comutatie,de calitate,la 24V la 6A.

Am incercat si transformatoare la diferite tensiuni si degeaba...Gresesc eu undeva.Dar nu inteleg.Am facut totul perfect,componente masurate....tot nu reusesc sa o fac sa fie stabila.

Link spre comentariu
Acum 7 ore, florinmarinoiu a spus:

Pai in filmulet folosesc o sursa in comutatie,de calitate,la 24V la 6A.

Am incercat si transformatoare la diferite tensiuni si degeaba...Gresesc eu undeva.Dar nu inteleg.Am facut totul perfect,componente masurate....tot nu reusesc sa o fac sa fie stabila.

Nu am reținut dacă folosești mâner original sau nu. Acest comportament l-am avut când nu aveam mânerul și făceam probe cu fire cu crocodili. De fapt aveam acest comportament cu anumiți crocodili, adică niște chinezării. Când am pus crocodili provenind de la TME diferența a fost foarte mare. Dar până să-mi dau seama că era de la crocodili am tot jonglat cu parametrii PID și nu înțelegeam ce naiba se întâmplă. Deci poate fi asta sau...ai 6022 de la magazin serios sau de pe aliexpress? Bineînțeles mai poți încerca să jonglezi cu parametrii PID. La altceva nu mă pot gândi ...deocamdată.

Referitor la controlul curentului/puterii, cred că m-am mai exprimat, eu cred că este o falsă problemă, dar nu exclud că e posibil să greșesc. Este elegant să măsori curentul și să-l dozezi controlat și m-am convins că este chiar obligatoriu dacă ai avea o sursă capabilă de mai multă putere decât suportă cartușul. Dar eu zic că nu se întâmplă nimic cu cartușul JBC dacă stația este alimentată cu o sursă în comutație de laptop care sigur are limitare de putere și care oricum nu asigură puterea necesară rezistenței vârfului, dar e suficientă cât să beneficiem de calitatea cartușelor JBC, adică este destul de rapid și cu 19V/4,5A(sursa cu care am făcut eu teste). Cei ce aveți astfel de temeri, respectiv că datorită impedanței prea mici ar trage un curent mult mai mare și dăunător astfel cartușului, de ce ignorați faptul că sursa de alimentare ar putea fi una SMPS cu UC3845 care are nativ limitare de putere ? Sau greșesc eu crezând că cartușul ar fi protejat de o astfel de sursă ?

Link spre comentariu

Nu am facut referire la protejarea cartusului.

Nu mai stiu,parca ai spus undeva cat e durata pusului de alimentare,nu este o diferenta intre a alimenta la aceeasi drata din doua surse diferite?

In cazul cu 19V si 4.5A poate functiona relativ OK ca in cazul lui x_dadu dar cu una de 24V si 6A poate nu fiind mult mai rapida incalzirea.

Nici pe surse nu te poti baza 100% una de 19V 4.5A poate atat duce ea alta tot de aceeasi parametrii poate tine si la 5A sau 5.5A si iar apar diferente.

Link spre comentariu

Nu vad ce relevanta are cat poate scoate sursa, cat mai multi amperi, cu atat mai bine.  Protectia cartusului ar trebui sa o faca implementarea controllerului, nu sursa de alimentare.

La doar 19V presupun ca JBC245 merge la performante mai slabe.

Link spre comentariu

Transformatorul stației originale JBC, versiunea simplă doar cu letcon, este de 150W. Deci nu cred că este o problemă cu surse de 24V și 6A. Problema poate apărea dacă sursa poate debita de la 8A în sus, bineînțeles păstrând și tensiunea la 24. Între o sursă de 24/4 rspectiv 24/6, pe același PWM, bineînțeles că este o diferență, se va încălzi mai repede cu 6A decât cu 4A, ceea ce e foarte bine, deaia ne-am luat JBC, dar nu cred că e o problemă atâta timp cât nu crește consumul peste 150W. Dacă nu aveți încredere în sursa folosită puteți verifica dacă aveți vârfuri de consum neașteptat de mari. Limitarea curentului, dacă se dorește, se poate face nu e o mare problemă. Eu nu am văzut încă un argument care să mă convingă să fac asta. Cum probabil am mai spus, eu folosesc versiunea AC, cu transfromator de 2x12Vca și din câte țin minte este de 150W.

Link spre comentariu

Nu e vorba de protectie.

Cat mai multi amperi iar e bine.

Problema era cu acele fluctuatii de temperatura afisate.

Cum vad eu functionarea,poate gresesc,cineva sa ma corecteze.

Puls de alimentare,masurare,puls de alimentare, masurare ...... (mai par si ceva pauze cad ajunge la temperatura setata)

Varful este deja cald,aproape de temperatura setata,urmeaza un puls de alimentare.

cu 19V 4.5A a ajuns la temperatura setata

cu 24V 6A a ajuns si depasit temperatura setata.

Link spre comentariu

Manerul este original.

Piesele de la firma poloneza.

Am facut ambele versiuni si sunt acelesi variatii de temperatura.

Acum fac proba pe sursa de laborator IEMI 4115.Intr-adevar se schimba treaba radical cand alimentez la 19v.Variatia este de +/- 1 grad dar in mare parte sta la temperatura setata.

Numai ca pare mai lenes si nu mai are forta ca la 24v.

Editat de florinmarinoiu
Link spre comentariu

Eu sunt cel care a pus problema "protectiei" - este defapt vorba de suprasolicitare.

Daca nu ati studiat istoricul produsului pe care il folositi, va spun eu ca initial JBC declara ca 120W este puterea maxima, apoi progresiv au marit valoarea la 150W.

Or fi avand drepatate?

Probabil.

Presupun ca au facut teste distructive si au ajuns la cifra respectiva.

Cine doreste si are disponibile niscai sute de cartridge-uri poate sa repete testele...

X_dadu: 19V/90W este o sursa bine aleasa in ideea de a nu suprasolicita.

Dar chiar si cu 19V uite ce se poate calcula:

- ai un varf la valoarea minim posibila, 2 Ohmi

- ai handpiece original, cu firul de lungimea originala, deci mai adaugi cam 0,3 Ohmi. (daca cineva foloseste fir mai scurt, cu sectiune peste 0,5mmp si o borna mai buna ca originalul si contacte mai bune in handpiece poate sa reduca valoarea sub 0,1 Ohmi)

- deci ai 19V : 2,3Ohmi = 8,3A

- puterea va fi 8,3A x 19V = 157-158W deja suprasoliciti

- insa multe alimentatoare dau pana pe la 20V in mod real, si refacand calculele ajungi la 174W

Statia asta inteleg ca poate sa repete perioadele de conductie aproape fara pauza, deci posibil sa dea intreaga putere calculata mai sus - asta daca sursa nu introduce limitari.

Statiile care masoara curentul nu intervin asupra curentului calculat mai sus, dar introduc pauze de conductie PWM, incat curentul mediu este redus in asa fel incat puterea sa nu depaseasca cei 150W.

Va atrag insa atentia ca in exemplul de mai sus, dar alimentat la 24V curentul ar fi 10,4A si puterea 250W - daca vi se pare ca este OK, atunci asa sa fie.

PS - mai ar fi ceva.

Statiile care masoara curentul si il limitaza ca medie prin PWM -  in caz ca sunt alimentate la 24V - nu vor forta curentul la 8,3A ci la 6,25A.

Asta ca sa respecte cei 150W.

Deci in mod clar "cat mai multi amperi e bine" este exact ce trebuie evitat la tensiuni care depasesc 18-19V.

Si inca ceva:

Orice letcon termostatat este mai lenes in reactii cand ii limitezi puterea de varf.

Dar...

Dar JBC are o conductie termica mult peste orice altceva uzual.

Cam cu orice tip de varf incercat de mine revenirea de la un stand-by de 200 grade este bine sub cele 5 secunde de unde incepe sa fie sesizabil chiar daca puterea maxima nu este decat 100W.

La ce v-ar trebui mai mult?

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

@Dxxx Eu unu am spus ce am avut de spus. Observ că pe de o parte sunteți foarte flexibil în ceea ce privește sursele de alimentare atribuindu-le capabilități dincolo de specificații iar pe de altă parte sunteți foarte inflexibil cu privire la cartușul JBC care săracu trebuie menajat să nu cumva să ajungă la 300 grade cu o fracțiune de secundă mai rapede.

Dar pentru că un începător și-ar putea face impresii greșite, vreau doar să punctez 2 chestii:

1. o sursă de laptop de 90W, NU scoate 174W,

2. un transformator de 150W NU scoate 250W,

nici măcar pentru scurt timp, chiar dacă câteodată ne-am putea dori asta.

Link spre comentariu

X_Dadu.Corecte observatiile.Asa,pentru culturalizare,alimentatoarele originale JBC ce parametrii au?Ma refer la tensiune,putere.Si un bec poti,daca te joci,sa-l subvoltezi sau sa-l supravoltezi...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări