vlad228 Postat Mai 7, 2019 Partajează Postat Mai 7, 2019 Buna ziua! Am facut si eu rost de un letcon JBC si vreau sa-mi construiesc si eu o statie de lipit pe baza prouectului din topic. Ma bate gandul sa incerc varianta cu arduino si am o intrebare: pot folosi mos-fetul cu datasheetul atasat mai jos? Multumesc! 2197962.pdf Link spre comentariu
dreamcat4 Postat Mai 7, 2019 Partajează Postat Mai 7, 2019 (editat) 13 hours ago, Dxxx said: Pai aici ai o problema, daca alimentezi din 24V. Daca dorim sa respectam ce zice JBC - adica putere intre 120 si 150W atunci sa "traga rezistenta cat poate" inseamna sa ai tensiune intre 16 si 24V, in functie de exemplarul concret. Altfel spus trebuie sa alimentezi la numai 16V daca doresti sa nu depasesti puterea specificata. Problema este ca daca faci asa vei avea 130W pe varful cu cea mai mica impedanta si vei avea numai 85W pe cel cu impedanta maxima. Daca alimentezi la 24V vei avea150W pe cel de impedanta maxima (deci deja la limita maxima), dar vei avea 288W pe cel de impedanta minima. Asta daca poate si sursa si daca conexiunile/firele au impedanta neglijabila. Cred ca oricine a pus mana pe un varf 245 isi da seama ca 288W sunt deja exagerati cu mult, si sigur se degradeaza varful - poate nu imediat, dar oricum se cumuleaza. Thank you for talking about this matter. The variation between tips. It kindda sounds like we need to add / addition of an extra (new) circuit to sense the impedence and adjust the driving voltage with a step-down converter. To get that automatic adjustment between 16v and 24v. Then it would be perfect. Wait, what am i saying? It would be easier to just limit the maximum PWM duty cycle in the firmware, by having the arduino measure either the impedence or the current. And then adjust the output accordingly. Of course that would also mean loosing accuracy by up to 33%. Unless the resolution was also increased to compensate for the lost range. Editat Mai 7, 2019 de dreamcat4 Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 7, 2019 Partajează Postat Mai 7, 2019 Dreamcat, you are correct, either way functions. But the problem can be solved in various ways, and the loop can be closed as well in different manners. You can measure a lot of factors / you can have it work in a real loop or just commanding some steps (as little as 3 should suffice). It is obvious that variation of dutyfactor of PWM is the straightforward solution. But if you can have voltage control in a high efficiency manner it should be even better. Me personally, I'm not a fan of automation - would certainly prefer a manual control, an I am working on it in a personal / parallel project of my own. And I just added this hint here, think that this is a serious matter, mostly neglected in enthusiast solutions. Of course that injecting 250W or even more puts all on steroids - but even the "modest" official 150W are quite enough - and thinking or reliability is wise I should think. Link spre comentariu
XAN77 Postat Mai 7, 2019 Autor Partajează Postat Mai 7, 2019 Acum 19 ore, Dxxx a spus: Pai aici ai o problema, daca alimentezi din 24V. Daca dorim sa respectam ce zice JBC - adica putere intre 120 si 150W atunci sa "traga rezistenta cat poate" inseamna sa ai tensiune intre 16 si 24V, in functie de exemplarul concret. Altfel spus trebuie sa alimentezi la numai 16V daca doresti sa nu depasesti puterea specificata. Sunt convins că e coret ce zici. Eu nu prea am avut multe vârfuri să observ diferențe notabile de încălzire, înțeleg că dacă unele ar fi cu impedanță mai mică ar fi mai potente și s-ar încălzi mai rapid și implicit ar avea o uzură mai rapidă. Probabil că transformatorul de 150VA e o oarece limitare, scăzându-i tensiunea dacă sarcina vrea să tragă 250W. La versiunea DC oricum nici nu am probat cu 24V ci cu 19-20 din rațiuni practice, anume de a folosi alimentatoare de notebook. O să verific și eu cele 3 cartușe ce le dețin să văd dacă trag curenți diferiți. Acum 7 ore, vlad228 a spus: pot folosi mos-fetul cu datasheetul atasat mai jos? da poți. Nu o avea el 5 miliohmi ca ăla de am folosit eu dar e ok. 1 Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 7, 2019 Partajează Postat Mai 7, 2019 Chiar si la 19V poti sa depasesti lejer cei 150W specificati, pentru ca exista varfuri de numai 2 Ohmi (2,05 am masurat eu - oricum ma bucur ca am avut 2 zecimale, dar merita un miliohmmetru, ca sa ai vreo 3 zecimale). Daca la asta adaugi Mosfet buni (de 5 miliOhmi, cum ziceai) + ai o sursa (asta include si redresare daca este cazul) plus conductori/conexiuni toate cu rezistenta pe la cativa miliohmi atunci poti sa ajungi la 10A si deci spre 200W, oricum peste 150W. Cred ca "entuziastii" care alimenteaza la 24V au norocul ca nu au toate componentele alea la cativa miliohmi, ceea ce probabil ii salveaza "din greseala". Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 11, 2019 Partajează Postat Mai 11, 2019 Nu este nici o legatura intre gabaitul varfului si valoarea rezistentei. Cel mai masiv varf din lotul masurat de mine avea in jur de 2,65 Ohmi (model C245966 - deci cam in cele 5% cu rezistenta cea mai mare !) si cel cu valoarea rezistentei apropiata de 2 Ohmi era din gama medie-mica. Daca nu masori decat putine varfuri nu poti sa tragi nici o concluzie semnificativa. Orice modalitate de reglaj al puterii ai imagina sau produce, trebuie sa intre in functiune instantaneu (spre exemplu o bucla analogica) / sau o varianta digitala care masora curentul in primul ciclu al PWM si deja intra in actiune in al doilea sau al treilea ciclu. adica in microsecunde. La o varianta manuala, evident ca operatorul va fi sfatuit sa inceapa cu puterea minima si sa o ridice progresiv pana se afiseaza puterea dorita (evident ca pentru o varianta manuala este obligatorie afisarea puterii in timp real). Link spre comentariu
XAN77 Postat Mai 12, 2019 Autor Partajează Postat Mai 12, 2019 Pentru cine are această temere: 1. La varianta AC, chiar nu știu în ce măsură limitează transformatorul, fiind un transformator de 150VA și nu de 250VA. 2. La varianta DC e mai simplu și mai sigur, se poate folosi o sursă cu limitare de curent la valoarea dorită, de exemplu 6A pentru cartușele JBC. O soluție simplă este o sursă cu UC3845 (de exemplu sursa lui CIBY2) care oferă nativ o limitare de putere din rezistența serie cu sursa MOSFET-ului comutator și se alege valoarea pentru o limitare la 150W. Eu cred că și sursele de notebook au o astfel de limitare da mă rog, nu am probat. Totuși o sursă în comutație de 90W de la un notebook nu cred că scoate 250W, fie și pentru puțin timp, au și ele protecțiile lor. Link spre comentariu
dreamcat4 Postat Mai 12, 2019 Partajează Postat Mai 12, 2019 Well for my situation, we have 240v mains here in UK. Have already ordered / received all the parts as originally specified for the version with the nokia 5110/3110 LCD screen, with those specific mosfet and op amp. And also a high current 24v supply. So (just for me) it would be nice just to make a solution that does not to need to order many new or different parts than existing. Not sure why these ^^ alternative are better or preferred over modification of existing circuit / firmware? It's also for other benefit perhaps? A cost reduction? Was really just hoping we could address this in firmware, either manual or (automatic sensing but also with a manual override to ignore). Or other simple manual switch or jumper that is strapped onto the existing arduino and works with it. To modify the existing design. Link spre comentariu
XAN77 Postat Mai 12, 2019 Autor Partajează Postat Mai 12, 2019 Acum 4 ore, dreamcat4 a spus: And also a high current 24v supply. Perhaps you can tell as more about it. Link spre comentariu
dreamcat4 Postat Mai 12, 2019 Partajează Postat Mai 12, 2019 Yeah sure. It was just a cheap one from aliexpress, and 20 amps 24v (480w). I felt that extra current does not hurt, to have in reserve for other purpose in the future. Or for example to have possible to drive 2 irons at once, for dual wielding. Or whichever other projects. 20 amp is actually much more than required just for only this task. A 10 amps one may be good enough. It really just depends how much you trust the power ratings on these PSU. Since they are built down to a fairly low cost. Here is the listing, I took the one marked 'DC24V20A'. Wheras the 10 amp option is about $10 cheaper. https://www.aliexpress.com/item/Hot-Sale-AC85-265V-110V-220V-to-DC5V-12V-24V-36V-48V-1A-2A-3A-5A/32780272089.html Instead I would have drive from existing bench power supply, if it was only stronger (which mine is not, only 5 amp). Hope that helps Link spre comentariu
XAN77 Postat Mai 12, 2019 Autor Partajează Postat Mai 12, 2019 I do not want to buy it, but to know how it works. That's what I meant when I told you to give us more details. I wanted to know what a change would be to make it limit the current to 6 - 6.5A. If it is a controller with current control it can do what I was saying, being similar to a UC3845. Otherwise it can be with a series resistance of 0.1R, which at 6A offers a voltage of 0.6V, enough to open a bipolar transistor. Link spre comentariu
dreamcat4 Postat Mai 12, 2019 Partajează Postat Mai 12, 2019 (editat) Well I don't think that is the type of a solution I would want, for example to run multiple devices from it at the same time (like 2 irons). [EDIT] but to answer your question, I don't know. Do no use it yet, or not to make this circuit yet. Editat Mai 12, 2019 de dreamcat4 Link spre comentariu
djdansmart Postat Noiembrie 17, 2019 Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 Ar fi ideal sa facem un group buy pentru proiectul asta: http://dangerousprototypes.com/forum/index.php?topic=7218.0 Link spre comentariu
CristiZ Postat Decembrie 26, 2019 Partajează Postat Decembrie 26, 2019 Si mie mi se pare interesant acest proiect dar cam greu de adunat componente. Sunt si eu pentru un grup buy. L-a mai realizat cineva de pe forum? Parca mai demult in trecere citisem ca da. Craciun Fericit tuturor! Link spre comentariu
modoran Postat Decembrie 26, 2019 Partajează Postat Decembrie 26, 2019 Da, eu l-am facut. Toate componentele se gasesc la mouser ( mai putin displayul OLED ). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum