Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Driver letcon JBC T245

XAN77

Postări Recomandate

Chiar si 15 lei este "mult mai mult" decat zero...

Daca as fi gasit ceva compatibil la unul din furnizorii mei uzuali, atunci "se lipea" la o comanda existenta, deci nu adauga deloc / sau adauga neglijabil la cost.

Cinci integrate sub 2 euro bucata nu vor trece nicaieri de pragul de gratuitate ca sa fie transport zero.

Link spre comentariu

Adevaratu-i... dar din cand in cand ai la TME oferte limitate cu transport zero sau 1 leu, in general fara limita de suma minima.

Pentru mine personal (deci nu este aplicabil tuturor) pot zice ca am in permanent o lista "in asteptare" la TME ... si nu am asa-ceva pentru Digikey sau Farnell.

De multe ori in lista aia sunt produse care lipseau din stoc la comanda precedenta, plus altele care au devenit necesare intre timp dar nu sunt urgente, plus unele "reinnoibile" gen baterii.

Asa ca daca apare o oferta de gratuitate transport pot profita rapid de ea, chiar daca dureaza numai 24h.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Dxxx a spus:

Adevaratu-i... dar din cand in cand ai la TME oferte limitate cu transport zero sau 1 leu, in general fara limita de suma minima.

Pentru mine personal (deci nu este aplicabil tuturor) pot zice ca am in permanent o lista "in asteptare" la TME ... si nu am asa-ceva pentru Digikey sau Farnell.

De multe ori in lista aia sunt produse care lipseau din stoc la comanda precedenta, plus altele care au devenit necesare intre timp dar nu sunt urgente, plus unele "reinnoibile" gen baterii.

Asa ca daca apare o oferta de gratuitate transport pot profita rapid de ea, chiar daca dureaza numai 24h.

Interesant, și eu fac la fel, și la TME și la Mouser. 
Bag la favorite cea ce am nevoie in viitor și când mai prind o reducere sau transport la preț avantajos dau drumul la comanda.

Link spre comentariu
La 17.08.2023 la 19:21, sesebe a spus:

Tiristoarele si/sau triacele se folosesc la tensiuni mari (unde de multe ori și curentul este mai mic) și nici nu prea ai alte variante alternative de comanda (poate doar releu dar este lent și cu fiabilitate scăzută). La tensiuni mici (citeva zeci de volti) este mult mai simplu, ieftin, comod și fiabil sa comuti cu un tranzistor (MOS-FET preferabil dar nu obligatoriu), iar disipata este și semnificativ mai mica. 

Deci postul lui @Dxxx merita urmat. Eventual poți păstra separarea galvanica dacă se considera neapărat necesara. 

Total de acord cu tine si @Dxxx, dar la mine e o problema, deoarece am folosit MAX31856.

La acest integrat TC- nu e legat la masa (ca la MAX6675), dar avantajul e ca timpul de conversie e la jumatate si in plus te "anunta" prin DRD cand conversia e gata.

Am schimbat triacul BTA16 cu vechiul BT136 si acum merge rece dar cu un radiator un pic mai generos.

La proiect pe langa comanda postata deja am folosit un Arduino, un display de 1.3'' un encoder si a iesit asa:

20230820_013546.thumb.jpg.11d63d52c11cd2292824bf91f5d1984c.jpg

PS

Rog sa-mi explicati de ce au unit la acest tip de letcon termocupla cu heaterul si nu le-au lasat separate ca la Pensol, Hakko, etc? Eu unul nu pot sa pricep...

Editat de Kreator
Link spre comentariu

Deplin valabil ce a zis @sesebe mai sus.

In plus: vezi ca tipologia este total diferita.

JBC (245, 210,470,115) sunt toate cu cartus (cartridge) care contine varful+rezistenta+senzorul intr-un singur corp.

La fel este si Hakko T12/T15 si multe altele cu cartus.

Schimbarea cartusului implica intreruperea conductoarelor spre statie.

Pensol, Gordak si Hakko(tipul vechi, 936) nu sunt cu cartridge, deci schimbarea varfului nu implica desfacerea contactelor electrice.

TOATE cele cu cartridge au tendinta de a minimiza numarul de contacte/trasee.

Variantele uzuale sunt cu 2 contacte sau 3.

Minim ai de cablat 2 fire la ansamblul serie format din senzor+rezistenta DAR SI firul de legare la masa locala.

Acesta din urma este obligat sa fie comun cu un pol al ansamblului senzor+rezistenta, la cele cu 2 contacte si poate fi total izolat la cele cu 3 contacte.

JBC 245 este oarcum hibrid, adica desi are 3 contacte, are masa comuna / adica nu izolata... chestie mai putin rationala.

Spre exemplu Hakko T12 are masa total izolata, si evident tot 3 contacte - aici totul este corect ca rationalitate.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
La 20.08.2023 la 1:47, Kreator a spus:

Total de acord cu tine si @Dxxx, dar la mine e o problema, deoarece am folosit MAX31856.

La acest integrat TC- nu e legat la masa (ca la MAX6675), dar avantajul e ca timpul de conversie e la jumatate si in plus te "anunta" prin DRD cand conversia e gata.

La proiect pe langa comanda postata deja am folosit un Arduino, un display de 1.3'' un encoder si a iesit asa:

Unde/cum ai legat TC-? L-ai pus la masa printr-un rezistor de valoare mare?

Ai folosit biblioteca PID de la Arduino?

Multumesc

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
La 01.11.2023 la 15:07, merck a spus:

Unde/cum ai legat TC-? L-ai pus la masa printr-un rezistor de valoare mare?

Am folosit acest modul, care cred ca are TC izolate.

51MMBha1sEL._SL1000_.jpg

La 01.11.2023 la 15:07, merck a spus:

Ai folosit biblioteca PID de la Arduino?

Am folosit libraria MAX31856.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
La 18.01.2022 la 19:59, Kreator a spus:

Buna seara!

Va rog sa-mi spuneti daca pinout-ul unui JBC C245 din imaginea de mai jos este corect.

post-25853-139829653123_thumb.jpg

si caror pini (sau culori ale firelor) din mufa handpice-ului ii corespund.

Va multumesc!

La 18.01.2022 la 20:30, Dxxx a spus:

da, corect.

verde = comun

albastru = heater

red = senzor / TC

La 18.01.2022 la 21:18, woodyteo a spus:

Subscriu și eu acest lucru. 

Mufa originala a letconului are următoarea configurație :

PIN1   - HT-    verde

PIN2 - TC +    roșu

PIN5 - HT +    albastru

Salutare, pe tema pinoutului gasesc o informatie contradictorie aici: adica rosu este comun

https://www.eevblog.com/forum/projects/axxsolder-jbc-soldering-controller/

Link spre comentariu

Da si nu.

Daca ai un handpiece intreg dar fara mufa cum procedezi? Adica fara sa desfaci handpiece-ul?

Ca in exterior nu ai accesibil decat electrodul comun, deci poti verifica continuitatea numai pentru firul verde.

Eu folosesc mufe diferite de cele OEM, deoarece cele originale sunt prost dimensionate... producatorul mufei da maxim 5A per contact, in timp ce in realitate curentul prin firele principale depaseste valoarea asta.

Din cauza asta in permanenta inlocuiesc mufe OEM cu cele pe care le prefer.

Evident ca nu conectez pinii dupa numerele JBC, eu folosesc borne cu 5 contacte, si pe circuitul principal (verde + albastru) conectez cate 2 pini in paralel... deci pinoutul meu este total diferit (oricum nici mufele nu se potrivesc, desigur).

Intotdeauna cele 3 culori se pastreaza, asta chiar daca handpiece-ul este chinezesc, nu numai la cele originale si asta este important.

Este evident ca in momentul cand indepartez mufa originala verific daca verde corespunde la pinul 1 / albastru la pinul 5 / si rosu la pinul 2 - tocmai ca sa evit ca vreun destept-chinez sa fi inversat ceva...

Insa cand ai deja manerul cu borna dezlipita 100% te bazezi pe cele 3 culori, care sunt standard.

Link spre comentariu

Ma rog , fiecare cu parerea lui.

Pe ce ma bazez eu este masurarea rezistentei de contact si bun simt. Nu am avut pana acum la bornele folosite niciodata rezistenta de contact semnificativa.

Daca JBC prefera ca de dragul aspectului sa puna fir prea subtire si borna subdimensionata este treaba lor.

La mufa chinezeasca pe care o folosesc exista DS si specificatia este de 5A per contact, eu pun doua in paralel, deci 10A iar solicitarea in statiile mele nu trece de 8,5A. (JBC foloseste un singur contact specificat la 5A de Hiroshe, dar varfurile de curent sunt peste 12A)

Constructiv contactul se realizeaza pe o suprafata cilindrica (in timp ce la Hiroshe este relativ punctiform).

Corpul extern este metalic asigurat cu surub (in timp ce la Hiroshe este plastic si asigurare elastica).

Partea care sustine contactele este de ebonita, poti sa cositoresti cat timp doresti ca nu se topeste sau deformeaza (in timp ce Hiroshe este termo-plastic, se topeste).

Ce este si mai putin de inteles este ca JBC foloseste borna cu 6 contacte, dar nu sunt populate decat 3 sau 4 cu metalul de contact, evident ca nu sunt lipite decat cele 3 circuite active.

Puteau foarte bine sa foloseasca 5 dintre cele 6 contacte si sa puna cate 2 in paralel pe circuitul de forta.

Firul prea subtire rezulta in impedanta totala pentru handpiece de ~ 250 miliohmi.

Considera ca unele varfuri au impedanta proprie de 2 Ohmi.

Deci pierderile pe conexiune sunt in cazul acelor vatfuri de 11,1%.

Cu varful de cea mai mare impedanta (3 ohmi) pierderile sunt 7,7%.

Oricare dintre valori mie nu mi se par acceptabile, mai ales ca orice alt tip de letcon nu trece de 1% pierderi.

Ca idee am masurat impedanta totala pentru handpiece chinezesc compatibil cu JBC de numai 180 miliohmi - deci daca chinezul reuseste asta mi se pare o nota foarte proasta ca echipamentul original sa aibe 250 miliohmi.

Link spre comentariu

Nu te opreste nimeni sa schimbi si sa folosesti ce mufe vrei tu DAR legat de mufele ce au contacte de 5A si sint folosite la >10A exista o explicatie simpla: catalogarea contactului respectiv la 5A s-a facut din cosiderente termice.

Acel contact "duce" 5A continu fara intreruperi dar rezistenta este alimentata constant la o valoare media a curentului mult mai mica si merge la putere maxima doar la iesirea din SLEEP sau cind se face o lipitura "grea", adica mai putin de 0.01% din timpul total de functionare. Iar curenti mai mari de peste 2 ori fata de caracteristicile termice de catalog nu afecteaza functionarea, nici macar long term.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări