Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

WWV sau alte statii 10MHz


djvas

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • VAX

    3

  • djvas

    2

  • puriu

    2

  • +_Florin_+

    1

Top autori în acest subiect

N-am incercat sa o caut, dar la cei 10kW pe care-i arunca in eter ar trebui sa se receptioneze si aici.

Bineinteles tinand cont de ora din zi sau noapte etc trebuie alese frecventele potrivite, nu merge non stop doar pe 10 MHz.

Noaptea/seara as incerca pe 2.5 si/sau 5MHz, ziua pe frecvente mai mari (10, 15, 20 MHz). Trebuie tatonat.

Mai trebuie si un receptor capabil a receptiona DSB.

Antena poate fi un dipol corespunzator orientat, sau - cu randament mai redus - o verticala in lambda/4.

Link spre comentariu

Vreti semnal pentru calibrare frecventmetre ? M-ar interesa si pe mine sa construiesc un astfel de receptor.

exact! Ma gandeam ca ar putea fi o solutie pentru standard de frecventa desi nu e chiar atat de simplu. Momentan nu am echipament de receptie cu toate ca asta ar fi cea mai mica problema. Era mai mult o curiozitate daca a folosit sau foloseste cineva aceasta statie ca referinta.

Link spre comentariu

Nu am studiat problema asta cu atentie, dar si eu am nevoie de un calibrator de precizie pentru reglarea bazelor de timp de la frecventmetre. Alte aspecte nu ma intereseaza. Trebuie vazut daca nu sunt si alte statii (eventual rusesti), cu semnalul mai puternic si stabil. Cred ca trebuie sa dispui de o "baterie" de receptoare de acest tip, care sa mearga in paralel si sa receptioneze semnale pe mai multe frecvente.

Nu stiu daca se poate folosi si semnalul de la postul romanesc de pe unde lungi. Pe vremuri se putea folosi (in SUA) si subpurtatoarea de crominanta de la transmisiile TV terestre, care era sincronizata cu ceasuri atomice.

 

Receptoarele de acest tip trebuie sa aiba filtre cu XT la intrare, pe frecventa receptionata. Si daca amplificarea este prea mare, chiar zgomotul de fond trecut prin filtrul XT poate sa dea semnal parazit care sa induca in eroare.

 

http://www.w4cwg.com/wwv10msch.pdf

http://www.boatanchors1.com/wwv%20rcvr.html

http://brainwagon.org/2010/01/03/autodyne-receiver-for-wwv/

http://users.monash.edu.au/~ralphk/wwv.html

http://www.schematicsforfree.com/archive/file/Oscillators%20and%20Generators/Misc/10Mhz%20Frequency%20Standard%20Using%20Wwv.pdf

 

http://www.robkalmeijer.nl/techniek/electronica/radiotechniek/hambladen/qst/1989/09/page29/index.html

http://www.i1wqrlinkradio.com/antype/ch38/chiave23.htm

http://www.hamtronics.com/pdf/RWWV.pdf

http://tf.nist.gov/service/pdf/1936_antenna_wwv.pdf

http://tf.nist.gov/general/pdf/1434.pdf

http://tf.nist.gov/general/pdf/1498.pdf

http://www.to-way.com/tf/8163.pdf

http://www.arrl.org/files/file/QEX_Next_Issue/2015/Nov-Dec_2015/Magliacane.pdf

http://www.robin-wood.com/Ham/Mine/freq_standard.htm

https://www.sao.ru/hq/sts/time/clark/timefreq.html

http://www.n5dux.com/ham/files/pdf/TV%20Derived%20Frequency%20Standard.pdf

http://www.maxmcarter.com/rubidium/index.php

http://www.qsl.net/zl1bpu/IONO/doppler.htm

http://www.dxinfocentre.com/time.htm

http://www.hamuniverse.com/shortwavebandfreqs.html

http://www.dxing.com/tuning.htm

Link spre comentariu

Mult mai usor se poate receptiona statia ruseasca RWM. Frecventele sunt cu 4 kHz mai jos (4996, 9996, etc.) decat la WWV, dar la fel de precise. Emite de la putin peste 1000 Km, pe langa Moscova. Pentru calibrari mi-am facut un receptor "de buzunar" pentru 4996 kHz. Este o sincrodina cu VFX care se poate acorda pana la 0,1 Hz. Receptioneaza bine toata noaptea plus cate o ora inainte si una dupa, cu o antena (o sarma de cativa metri aruncata peste balcon) si un pamant improvizate.Totul se alimenteaza de la un acumulator cu litiu recuperat de la un telefon sau dintr-un laptop. Are o iesire de RF de la oscilator si una de AF de la detector. Pe iesirea de AF se pune o casca, iar de la iesirea de RF se calibreaza frecventmetre sau receptoare.

Link spre comentariu

Nu !

Cred ca se face cu un osciloscop cu doua canale. Pe un canal se vizualizeaza semnalul de referinta si pe al doilea canal semnalul de la oscilatorul care trebuie sa fie calibrat. Sincronizarea osciloscopului se face dupa semnalul de referinta. Merge si prin alte tehnici (cu instrument indicator).

Ar merita sa se multiplice cele doua frecvente care trebuie comparate (10x, 100x), pana pe la 1GHz, si sa se faca heterodinarea lor pe frecvente mari. Dar masinaria ar deveni prea complicata. Insa ma tenteaza sa-mi construiesc o baza de timp separata, pornind de la un oscilator termostatat de E0204 (varianta poloneza pe 5 MHz) si prin multiplicari succesive de frecventa sa ajung la 1 GHz. Frecventmetrul pe care il am (E0204) este cu oscilator intern pe 10 MHz (Cathodeon), care nu este asa de precis ca cel polonez.

Link spre comentariu

Orice sincrodina produce batai de frecventa joasa. Daca semnalul etalon este modulat CW sau in amplitudine, aproape de "zero beat" modulatia se aude cu amplitudine variabila. La o diferenta de 1 Hz se aud doua maxime si doua minime pe secunda. Exact la "zero beat", amplitudinea ramane constanta.

Link spre comentariu

N-am incercat sa o caut, dar la cei 10kW pe care-i arunca in eter ar trebui sa se receptioneze si aici. Bineinteles tinand cont de ora din zi sau noapte etc trebuie alese frecventele potrivite, nu merge non stop doar pe 10 MHz.Noaptea/seara as incerca pe 2.5 si/sau 5MHz, ziua pe frecvente mai mari (10, 15, 20 MHz). Trebuie tatonat.Mai trebuie si un receptor capabil a receptiona DSB.Antena poate fi un dipol corespunzator orientat, sau - cu randament mai redus - o verticala in lambda/4.

10 MHz ? Loud and clear .În special după-amiază , între 14.00 și 19.00 ora CFR :) .
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări