Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

dot LED display la soare

miha_alex

Postări Recomandate

Salut,

Incerc sa realizez un display de 16x64 de pixeli. Folosesc TA23-11SRWA. Display-ul trebuie sa aiba o iluminozitate puternica astfel incat sa mearga folosit si la soare. Am doua nelamuriri:

1) Curentul la acest display este cam 20mA(recomandat de producator). Pentru modul de multiplexare acest curent este cam mic. Producatorul scrie: Peak Forward Current - 155mA, conditions: 1/10 Duty Cycle, 0.1ms Pulse Width. Daca vreau sa aplic 100mA, ce conditii trebuie sa urmaresc in acest caz?

2) Ca metoda de test, am alimentat acest display la curent constant de 22mA(fara multiplexare, decat o coloana). In conditii normale de lumina se vede decent, dar cand il scot la soare se vede foarte slab si neclar. Am incercat sa folosesc plexi(rosu, albastru) dar tot n-am obtinut un rezultat decent. Trebuie sa folosesc o sticla speciala de anumita culoare? Sau daca LED-ul nu este destul de puternic, nu pot face nimic.

La unele display-uri am observat ca exista un fel de acoperis deaspura fiecarui rand.

Daca a lucrat cineva cu asa ceva, poate ma ajuta cu un sfat.

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

4

• miha_alex

3

• Dxxx

1

• puriu

1

Top autori în acest subiect

Inteleg ca vrei o solutie practica, deci ai variantele:

1. led cu randament mult mai mare, ca sa emita un flux mai puternic / sau mai directiv, adica sa concentreze fluxul intr-un unghi mai mic.

Adica folosesti tot un curent mediu de 20mA, dar obtii lumina mult mai puternica (macar zonal).

Randament mult mai mare obtii usor folosind un led de putere mult mai mare, adica spre exemplu un led de 1A la cei numai 20mA

Concentrarea intr-un unghi mai mic o obtii fie folosind deja un led cu emisie la unghi mic, sau dintr-un led cu unghi mare dispus in optica secundara (lentila/reflector) care concentreza fluxul.

2. pui amplificatoare de curent pe fiecare dintre iesirile multiuplexate, deci poti trece la puteri mult mai mari pe fiecare led.

Poti face asta simplu cu cate un Mosfet pe fiecare canal.

Dar si puterea totala (sursa) va creste mult.

In plus incep si problemele de racire - racirea este esentiala pentru leduri.

Si chiar si probleme de driver, adica simple rezistente serie de limitare nu mai sunt suficiente / oricum nu mai este rezonabil sa utilizezi driever pasiv...

Link spre comentariu

@miha_alex .

a. Cum ai aprins doar o coloană ? Cei 22mA erau pentru toate 8 LED-urile ?

b. Oricum , nu vei reuși fără un filtru ( anti-glare) adecvat . Lumina soarelui e mult mai puternică decât a display-ului tău . Trebuie deci să pui un filtru cu transmisivitate cât mai mare ( spre 100%) și cu reflectanță cât mai mică ( spre 0%) .

Link spre comentariu

@Dxxx:

1. Nu stiam faza cu unghiul, dar buna idee. Daca stii vreoun display cu unghi mic, ar fi misto.

2. Folosesc TLC5916 care poate sa duca pana la 120mA pe canal. Adica placa imi permite sa dau sa zicem 100mA in led in modul de impuls, dar intrebarea este cum o fac: factorul de umplere si cat sa dureze ON time. Producatorul in datasheet nu zice decat conditia de limita, adica Forward Current - 155mA, conditions: 1/10 Duty Cycle, 0.1ms Pulse Width.

@UDAR:

a. 22mA per LED, adica 8x22mA.

b. Vreoun plexi de cu aceste proprietati? Stiu ca exista oglinda semitrasnparenta, or merge aia?

Link spre comentariu

La 22mA per LED ar trebui să se vadă foarte bine la lumină normală și chiar peste normală. N-am folosit afișajul ăsta dar am folosit/văzut alte -SRWA-uri .

Despre filtru nu știu , din păcate , să spun mai multe .

În legătură cu modul de comandă : dacă ai o multiplexare de 1/8 atunci limitezi , să zicem , la 120mA curentul maxim și obții un curent mediu de 15mA . Dacă ai 1/16 poți folosi 155mA și obții o medie de aproape 10mA . În ambele cazuri ar trebui să ai un ton de cel mult 100µs. Poate fi dificil pentru partea de comandă .

Link spre comentariu

@UDAR:

O sa incerc sa bag 100mA in modul multiplexat si conditii sugerate de tine sa vad cum se comporta, dar:

M-am uitat la display-uri comerciale. La unul din ele s-a precizat ce fel de LED se foloseste. Este asta:

http://www.digikey.com/product-detail/en/cree-inc/C5SMF-RJF-CT0W0BB2/C5SMF-RJF-CT0W0BB2CT-ND/6138570

Nelamurirea mea este urmatoarea:

TA23-11SRWA - zice ca are 44000 ucd adica 44mcd. Nu se zice daca este pentru tot display. Dar pare sa fie pe LED. Ok, deci 44mcd pe LED.

In schimb LED-ul acela folosit in display-uri comercieale(cel de sus) zice ca are 2640mcd!!! Adica de 60 de ori mai mult. Adica poate nu am cum sa scot din display-ul folosit de mine atata lumina.

Gresesc undeva?

Link spre comentariu

Dacă vrei să faci panouri de afișaj comerciale , intuiești corect , nu ai ales componenta potrivită .

Eu credeam că vrei să faci un afișaj care să se vadă decent și la exterior și doar atât.

PS LED-uri cu chiar mai multe mcd se găsesc . E drept , nu la calitatea și , mai ales, fiabilitatea Cree.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

LED-urile se comercializeaza intr-o gama foarte larga de eficienta lumimoasa, cele foarte eficiente (superbright) fiind mai scumpe.Fluxul luminos total (mcd) se refera la emisia in tot unghiul solid. Intensitatea luminoasa vizibila depinde de unghiul de emisie (15 - 180 grade) asigurat de capsula. Cele de 15 grade dau cea mai mare intensitate, dar intr-un unghi mic. Cataloagele firmelor de comercializare online (nu dau nume) dau toate caracteristicile necesare.Vizibilitatea unui afisor depinde si de contrastul acestuia. LED-urile aprinse trebuie sa apara pe fond negru, cele stinse fiind invizibile. In acest scop trebuie aplicat un filtru de aceeasi culoare cu lumina (rosu, galben, verde, albastru). Daca lumina LED-urilor este alba, nu se poate face mare lucru. Poate un filtru fumuriu.

Link spre comentariu

O mică corecție , fără supărare , doar pentru a nu da informații eronate - fiind pe Secțiunea începătorilor.

Fluxul luminos (total) se măsoară în lumeni ( lm ) și nu depinde de unghiul de dispersie iar intensitatea luminoasă se măsoară în candele (cd) sau submultiplii mcd, µcd și este cu atât mai mare ( la același flux ) cu cât unghiul este mai mic .

Acestea determină iluminarea unei suprafețe exprimată în lux - lucși (lx) care sunt dați , după caz , de lm/m2 sau de cd*sr/m2. ( În acest caz suprafața este ”pasivă” ea fiind luminată de o anumită sursă )

În cazul când suprafața este ”activă” - un display , de exemplu , vorbim despre luminanță (cd/m2 sau nit ). Aceasta poate fi globală ( medie ) , pe tot ecranul la un conținut de imagine standard sau punctuală , pe suprafața elementului de afișaj - suprafața vizibilă a LED-ului în cazul nostru .

Pentru o bună vizibilitate trebuie să avem un bun contrast ( cum s-a spus mai sus ) adică un raport ridicat între luminanța elementului activ și cea a fondului , determinată de reflectarea luminii solare în cazul nostru .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări