Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PP cu 4P1L ?

romicap

Postări Recomandate

A facut cineva un amplificator audio PP cu lampile din titlu (4P1L drept finale) ? Daca da , poate ne arata si noua o schema si ceva despre amplificator... Multumesc !

Editat de romicap
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

2

• romicap

2

• morpheusRO

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

A facut cineva un amplificator audio PP cu lampile din titlu (4P1L drept finale) ? Daca da , poate ne arata si noua o schema si ceva despre amplificator... Multumesc !

Da,colegul @morpheus (Cirita Victor) a realizat practic un astfel de amplificator cu care a fost prezent la ultima intalnire a lamparilor.Amplificatorul este foarte reusit,sunet excelent,dinamica excelenta.

Daca este "pe receptie" poate ne da mai multe detalii despre acest amplificator.

Link spre comentariu

1.Amplificatorul nu mai este la mine, a fost facut in urma cu cca 2 ani si canta la cel ce l-a comandat.

2.Pt. intalnirea de la Vio, l-am imprutat si apoi restituit.

3.Asa arata prima varianta.

Posted Image

4.Dupa un an am modificat trafo retea si ecranarea acestuia.

Posted Image

Posted Image

5.Schema este urmatoarea (de altfel comentata cu Dl. Lazaroiu-neobosit la orice deranj)) Posted Image

6. Transformatoarele de iesire: Raa 3,5K facute (de Dl. Lazaroiu –nu am date suplimentare) pe tole 4C

7.Ua= +210V; Ug2=+210V-stabilizate cu mosfet (irfp450-preferatul meu)

8.Schema de alimentare

Posted Image

Posted Image

9.Alimentarea filamentelor in CC (merge si in alternativ)

10.Am facut ceva masuratori si niste oscilograme (la vremea aceea imi functiona osciloscopul-Hameg 605), dar spre rusinea mea nu am poze cu ele. De obicei nu pastrez datele la amplifurile cu destinatie, nu fac colectie.

11.O parere proprie, imi place cum suna, suficiente detalii, bas destul de prezent incercat pe boxe Quadral 86Db

12.La capitolul distorsiuni: nu are brum-hum: putere cca 7-8W, din amintiri la 1,5W-1%, la 6W-5%..........!!!!!?????

13.Constatare neexplicata: lampa noua are un gheter foarte pronuntat pe tub, dupa un an de functionare lampa a devenit aproape transparenta-au crescut si distorsiunile ? (e vorba de una din finale) nu am gasit cauza!

Editat de morpheusRO
Link spre comentariu

Redresarea vad ca este cu tub dupa care ati stabilizat Ua cu IRF. Imi place...

Ca fapt divers, 5% / 6W distorsiuni mi se pare cam mult pentru 4L1P si spun asta, dupa zisele unora care considera lampa asta drept

..raiul pe pamant ,, in domeniul audio , adica distorsiuni minime si sunet inegalabil !

Ar fi interesanta o simulare Spice daca dnul. Lazaroiu mai are chef de asa ceva ...Sunt lucruri care mi se par ciudate in legatura cu Ua si Ug2 catalogul vorbind de 150 de V cu putere dezvoltata in anod de 7,5W...

Multumesc pentru interes si amabilitate morpheus RO .

Link spre comentariu

Redresarea vad ca este cu tub dupa care ati stabilizat Ua cu IRF. Imi place...

Ca fapt divers, 5% / 6W distorsiuni mi se pare cam mult pentru 4L1P si spun asta, dupa zisele unora care considera lampa asta drept

..raiul pe pamant ,, in domeniul audio , adica distorsiuni minime si sunet inegalabil !

Ar fi interesanta o simulare Spice daca dnul. Lazaroiu mai are chef de asa ceva ...Sunt lucruri care mi se par ciudate in legatura cu Ua si Ug2 catalogul vorbind de 150 de V cu putere dezvoltata in anod de 7,5W...

Multumesc pentru interes si amabilitate morpheus RO .

Amplificatorul functioneaza exact asa cum a fost schema,este o certitudine,a fost vazut si ascultat de cativa colegi de forum (cam 40...!!).Un coleg de-al nostru cu experienta si de altfel foarte serios (Popa Marius) a facut o afirmatie cu ceva timp in urma precum ca:"...datele de catalog pentru un tub anume sunt orientative..." si mare dreptate a avut.Asadar pentru aplicatiile ce le facem cu diverse tipuri de tuburi electronice (pentode/tetrode),trebuie sa avem in vedere sa nu depasim datele de catalog in ceea ce priveste puterile si tensiunile de stapungere,in rest cu experienta si intuitie re rezolva totul.

Pentru amplificatorul de mai sus ar trebui sa fac o mica remarca sau mai bine zis o corectura: Raa=8K nu 3k5,probabil colegul @morpheusRO nu si-a mai adus aminte...

Posted Image

Posted Image

@morpheus RO: normal ca THD creste foarte mult in cazul unui tub defect pentru o configuratie PP.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări