Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Curent in perete...

Vizitator BMA07

Postări Recomandate

• Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• manolo

3

• v67

3

• validae

2

• Ticu

1

Top autori în acest subiect

Eu zic ca ar trebui urmatoarele conditii:- lampa cu led-uri (se aprinde la curenti mici)- tencuiala umeda (conduce binisor curentul)- faza in contact cu tencuiala (eventual in doza metalica sau tub metalic prost izolat pe interior).O idee pentru identificarea locului de contact cu faza:Legi o sarma lunga izolata cu un capat la firul rosu si cu celalalt cap atingi peretele (ca in video) din ce in ce mai departe de doza, pana nu se mai aprinde. Locul aprinderii maxime este locul unde faza e in contact cu tencuiala.Atentie mare la riscul de electrocutare! Nu trebuie atinse sarmele sau peretele cu mana si incaltamintea trebuie sa fie izolatoare si uscata! Recomandarea este sa apelezi la un meserias autorizat!PS Alta posibilitate: la becuri este legata faza (nu nulul cum zici) si circuitul se inchide la pamant, prin tencuiala umeda pana la temelia casei.

Editat de Ticu
Link spre comentariu
Vizitator BMA07

Becul este LED, da. Mai exact sunt 3 becuri acolo in aplic? legate paralel, 1x9W si 2x5W, toate LED. La bec este nulul. Nu am masurat, vorbesc doar dupa culoare. In doz? vin de la tablou firele albastru si rosu. Rosu se duce catre becuri direct, albastrul se duce la intrerupator prin negru, pentru ca nu am avut atunci albastru sa pun, asa ca am pus unul negru care merge din albastru catre intrerupator, si 2 rosii care merg din intrerupator catre becuri. Din cate stiu albastrul ar trebui sa fie faza, dar am sa verific cu aparat dupa-masa. Tencuiala nu este umeda, pentru ca peretele a fost retencuit, gletuit, zugravit in vara. Deci clar este deja uscat. De curentat...am facut proba de care veti rade, clar. Am udat palma sub robinet si am mers si am pus mana pe perete langa doza. Nu m-a curentat. Pe jos este gresie si in picioare aveam slapi. Deci probabil nici nu aveam cum sa ma curentez. Tuburile sunt de PVC, nu metalice, deci ele nu conduc. Cele 3 fire vin de sus din doza prin tub si sunt libere, poti trage de ele usor, circula prin tub deci nu ating niciunde tencuiala. Alte fire prin jurul dozei de la intrerupator nu trec. Toata instalatia este pe sus, acestea fiind singurele care coboara catre intrerupator. De curiozitate am sa masor si voltajul intre un nul si perete, sa vad cat e acolo.

Link spre comentariu

daca intre nulul de lucru si( pamint )perete aveti o tensiune este indiciu ca reteaua trifazica este dezechilibrata, va sfatuesc sa masurati rezistenta de izolatie cu ajutorul unui megohmetru valoare minima acceptata 0,5 Megohmi deci legati nulul de protectie la priza de pamint  niciun consumator in priza   becurile desfiletate  masuratorile se fac intre nulul de protectie si faza si nulul de lucru dar si intre conduntorul fe faza si conduntorul destinat nulului de lucru

astept raspuns

Link spre comentariu
Vizitator BMA07

@v67, Am plecat de acolo înainte să postezi acel mesaj.

Am fost aseara acolo si am constatat că la bec merge direct nulul, asa cum ar trebui si la intrerupator vine faza. Asta este ok. Problema care zic eu ca e gravă, este cea de aici din filmarea asta de aseara https://youtu.be/A2JviUO8TTo si anume, măsurat intre un nul de la priza si perete, am aprox. 8V. Treaba este ca asta se intampla si atunci cand totul este oprit de la sigurante. Dau jos toate sigurantele si totusi curent in perete este. Sa inteleg de aici ca acele cabluri care vin de pe stalp pana la contor conduc curent undeva in perete ? Acel perete este peretele pe care se afla contorul si tabloul de sigurante.

Link spre comentariu

Ce are forumul asta, bre? Merge ca naiba. Din primul post vad doar

Nu ?tiu unde s? postez asta, dar am nevoie de ajutor.

Este vorba de o cas? mai veche cump?rat? la ?ar?. Am mutat un

Apoi, mai departe

Nu. M-am g

sau

Cel mai probabil curentul becului se

Ce are de nu merge ca lumea?

Link spre comentariu

La fel si la mine, postarile #1,3,5,9 se vad doar partial.

...............

Casele vechi au/aveau dozele de aparat si cele de legatura din tabla. Poate este vreun fir cu izolatia topita, atinge de doza de tabla, iar doza la randul ei, atinge de una din sarmele din perete (cum se folosea inainte pe post de armatura)...De acolo poti avea curent (faza) prin toti peretii unei camere. La unele casele vechi s-au mai facut si modificari neautorizate si e posibil ca anumite doze sa fie legate pe direct (inainte de tablou sigurante).

Varianta a doua...firul de faza din consola atinge de teava consolei (izolatie topita), iar de acolo, prin intermediul unei sarme, ajunge in armatura din pereti (facuta tot din sarma). Aveti grija...

Chiar eu am avut firul de faza cu izolatia topita (cativa mm) in consola, dar spre norocul meu, nu a atins de teava consolei.

Singura solutie viabila este sa sunati la deranjamente la furnizorul de energie electrica si sa-i spuneti problema. Doar ei pot sa verifice legaturile intre contor si consola (banuiesc ca de acolo vine problema)

Editat de marius75
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări