tavi 84 Postat Octombrie 30, 2016 Partajează Postat Octombrie 30, 2016 M-am gandit sa folosesc aceasta metoda pentru a mari sensibilitatea si selectivitatea la un Darclee S641A pe care il folosesc.Este deja cuplat la pamant si o antena externa de circa 4 metri si ceva,insa nivelul semnalului pe toate benzile e cam redus(volumul trebuie dat inspre maxim pentru a auzi zgomotul de fond pe US).Etajul FI fiind facut cu un singur tub ca la practic toate radiourile romanesti,mi se pare ca ar merge o amplificare mai substantiala.Are cineva o solutie de aplicare a reactiei pozitive care sa nu necesite modificarea bobinelor de FI sau reacordarea acestora? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 30, 2016 Partajează Postat Octombrie 30, 2016 (editat) Am si eu un astfel de aparat. Fara legatura cu pamantul si doar cu o "sarma" de cativa metri pe post de antena, nivelul semnalelor este foarte puternic pe UL/UM/US. Cu siguranta aparatul tau are o problema. Rezolvarea acesteia este solutia corecta, nu marirea artificiala a amplificarii etajului de FI. Posibil ca tuburile sa fie uzate (unul sau mai multe). Incearca inlocuirea lor, sau macar tubul mixer (la mine e 6I1P) si cel amplificator de FI (EBF89). Aplicarea reactiei pozitive pe AFI nu face decat sa mareasca instabilitatea etajului si pericolul aparitiei autooscilatiilor. Pe vremuri era prezentata intr-un Tehnium o astfel de metoda pentru Gloria (aducerea AFI in pragul autooscilatiei), cu scopul de a receptiona CW/SSB. Desi am respectat strict indicatiile, rezultatele au fost foarte proaste. Nu recomand. Daca vrei neaparat, poti confectiona un mic transformator de RF pe un inel de ferita. Primarul (cateva spire) se inseriaza cu catodul tubului EBF (se intercaleaza intre catod si masa), iar secundarul se cupleaza cu un capat la masa iar celalalt capat se leaga la grila 1 printr-un trimer de 2 ... 10 pF. Trebuie tatonat experimental nr de spire si fazarea corecta pentru a obtine reactia pozitiva. Editat Octombrie 30, 2016 de +_Florin_+ Link spre comentariu
nicolae57 Postat Octombrie 31, 2016 Partajează Postat Octombrie 31, 2016 (editat) ............................... sa nu necesite modificarea bobinelor de FI sau reacordarea acestora? Cum crezi ca poate functiona corect si sa ai o auditie puternica daca nu acordezi transformatoarele de FI ???Asa cum spunea si colegul @+_Florin_+ defectul poate fi provocat de uzura tuburilor dar cel mai frecvent (in situatia aparatului tau,semnal slab pe toate benzile) de dezacordarea trafurilor de FI.Un generator de RF si ceva indemanare rezolva problema. Editat Octombrie 31, 2016 de nicolae57 Link spre comentariu
puriu Postat Octombrie 31, 2016 Partajează Postat Octombrie 31, 2016 Tubul EF 89 este o pentoda cu panta variabila exceptionala, special proiectata pentru AFI (AM si FM) in receptoare "domestice". Fiind comandata permanent de RAA, nu se poate folosi in regim de reactie in AM, cu atat mai putin in CW/SSB. Pentru o auditie decenta ar trebui schmbate tuburile ECH 81 si EF 89 cu unele noi si apoi acordate toate circuitele aferente. Pentru a se imbunatati performantele, se poate introduce un etaj suplimentar cu reactie intre mixer si AFI. Intr-un ecran bun se introduce o pereche de circuite acordate pe 465 kHz si un amplificator cu reactie cu un tub, trioda sau pentoda cu panta fixa (de ex. 6J1P), al carui anod se leaga la primul circuit de FI din aparat , acolo unde era legat anodul ECH-ului. Nu se poate pune o reactie cu tranzistor deoarece semnalul de la intrare poate fi periculos de mare. Link spre comentariu
tavi 84 Postat Octombrie 31, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 31, 2016 Am testat cele cateva tuburi pe care le am(e adevarat ca nu am si tuburi NOS),si diferentele sunt mici,cu exceptia unui EBF89 foarte uzat(e "oglinda" pe partea laterala,de jur imprejur).Sub 100 milivolti variatie,la circa 1,3 volti tensiune RAA(am masurat cu un multimetru digital cu 10 megaohmi rezistenta de intrare) pe postul Antena Satelor(cu dipolul intern ca antena,fara legatura la pamant).Am mai avut in posesie un radio Bucuresti 500 si un Carmen 3 si le-am folosit in aceste conditii de receptie.Stiu ca asta e limita performantelor la radiourile cu un singur tub in FI.Acel Bucuresti 500 abia receptiona Antena Satelor pe 153 kHz,inecat in zgomot,pe cand la acest Darclee 3,acelasi post misca sensibil ochiul magic.Tot pe Bucuresti 500 am incercat pentru prima data realinierea circuitelor FI si receptie,inclusiv rebobinarea cu lita de RF a transformatoarelor de frecventa intermediara,pentru a obtine rezultate mai bune,dupa care am trecut la incercarea unor scheme mai simple de reactie pozitiva in FI,insa fara rezultate deosebite.M-am izbit de instabilitatea in functionare,si faptul ca reglarea nivelului de reactie afecta alinierea circuitelor oscilante. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 31, 2016 Partajează Postat Octombrie 31, 2016 Parerea mea e sa nu umbli la circuitele acordate din FI decat daca stii sigur ce faci (cum se aliniaza o superheterodina) si ai la indemana aparatura minima necesara unui reglaj decent. Ideea reactiei pozitive aplicate AFI nu o recomand (dupa cum am mai spus). Nu stii gradul de uzura al tuburilor pe care le detii, cel mai sigur ar fi sa procuri niste tuburi noi (preferabil toate) pentru a elimina aceasta posibila cauza. Masurarea tensiunilor de alimentare in etajele receptorului, inlocuirea unor condensatori electrolitici si neelectrolitici vechi ar putea elimina de asemenea posibile cauze ale proastei functionari. De multe ori si contactele claviaturii dau efecte "ciudate", n-ar fi rau sa le dai cu un spray de contacte cu lubrifiere. Link spre comentariu
tavi 84 Postat Octombrie 31, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 31, 2016 Etajul de alimentare a fost modificat pentru eliminarea brumului de retea(celula suplimentara de filtraj RC,condensatoare de valori mai mari),iar tensiunile la ecran,anod sunt cele necesare.Condensatoarele de decuplare le-am verificat prin dublare(unul bun,verificat,lipit in paralel).O sa caut sa procur tuburi noi,sa vad daca e vreo imbunatatire semnificativa. Link spre comentariu
puriu Postat Noiembrie 1, 2016 Partajează Postat Noiembrie 1, 2016 Cele doua filtre de FI trebuie sa fie, oricum, acordate corect. Nu este usor, deoarece cuplajul bobinelor este usor supracritic. Metoda cea mai simpla, se poate folosi doar indicatorul de acord si un post fara fading, este urmatoarea: se leaga in paralel cu fieare bobina de FI cate o rezistenta de 100 k, se prinde un post de radio nu prea puternic, se rotesc pe rand miezurile bobinelor pana cand se obtine la indicator semnal maxim, se repeta operatia la toate bobinele, apoi se scot rezistentele. Prin suntarea bobinelor, cuplajul devine subcritic si caracteristica de acord are un singur maxim. Link spre comentariu
tavi 84 Postat Noiembrie 4, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 4, 2016 (editat) Initial pana sa vina tuburile noi,am facut urmatoarea constatare:decuplarea suplimentara a grilei ecran a tubului EBF 89,cu un condensator de 100 nF,aduce etajul FI in oscilatie(fluieraturi specifice pe flancurile semnalului util,la trecerea cu acordul peste un post,"umflarea"indicatiei ochiului magic intre posturi,unde nu indica nimic in mod normal),indiferent de locul contactului cu masa pe acest cablaj imprimat.Deci,nu au fost alese degeaba valorile mult mai mici ale acestui condensator,la radioreceptoarele din aceasta serie,comparativ cu cele realizate cu cablaj clasic,pe sasiu,unde sunt folosite valori initiale mari,din fabrica.Se pare ca etajul deja functioneaza la limita amplficarii stabile.Dupa sosirea tuburilor noi,alte descoperiri:inlocuirea tubului EABC 80 cu unul nou,a produs o usoara crestere a receptiei,insesizabila auditiv,insa vizibila ca tensiune RAA pe multimetru(crestere de la 0,67 la 0,75 volti).Insa la inlocuirea tubului EBF 89 cu altele doua noi,o mare surpriza:unul din tuburile noi prezenta o amplificare mai mica decat unul din tuburile cu uzura medie.Cercetand mai atent,am observat ca de fapt acordul nivelului maxim de semnal,diferea ca frecventa intre tuburi(am folosit radio Antena Satelor,pe 153 kHz,care avand cea mai joasa frecventa,este cel mai usor de constatat asemenea influente).Diferentele de capacitate parazita intre tuburi,par suficiente pentru a modifica acordul circuitelor oscilante la care este cuplat tubul FI.Schimbarea tubului mixer-oscilator cu altele doua noi,a produs doar mici diferente in plus ca nivel al semnalului,fara a putea discerne o modificare a frecventei de acord optime intre diferitele exemplare noi sau vechi,semn ca fiind cuplat direct doar la un circuit oscilant in anod,influenta sa este mai redusa.Cel FI influenteaza direct doua,cel din grila sa si cel din anod.Ultima sansa din punctul meu de vedere e acordarea FI pe aceste tuburi si desigur realizarea unei antene mult mai lungi.Inlocuirea tubului ECC 85 din tunerul FM,a modificat evident frecventa de receptie a celor doua posturi locale,care se prind pe frecventa imagine,asa cum era de asteptat. Editat Noiembrie 4, 2016 de tavi 84 Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Noiembrie 4, 2016 Partajează Postat Noiembrie 4, 2016 (editat) Ok. Cu tuburile noi, incearca o reacordare completa a receptorului (etaj FI, oscilator local si circuite de semnal pe toate gamele AM) daca exista aparatura in dotare. ........................................................................ Daca nu, metoda expusa de dl @puriu, executata cu atentie, poate da rezultate bune pentru circuitele FI. Apoi, cu o antena buna incearca sa acorzi OL in asa fel incat posturile puternice sa se receptioneze in locul potrivit pe scala. Pasul urmator este reglajul circuitelor de semnal (intrare), urmarind cresterea maxima a nivelului semnalului respectivelor posturi. Acordul OL si CI se repeta pentru fiecare gama bineinteles. Sistemul acesta nu este atat de precis ca acordul cu aparatura specifica. Dar ofera rezultate multumitoare in lipsa aparaturii. In ce priveste ultrascurtele, mai intai receptorul trebuie tras in banda vest. Cea mai simpla metoda este eliminarea unei spire din bobina OL si tot o spira din bobina circuitului de semnal. Apoi se trece la acordare. .......................................................................... Nu ne-ai spus nimic despre conditiile de receptie (curte sau bloc). Totusi, in zona Roman receptia e buna, in general ... Editat Noiembrie 4, 2016 de +_Florin_+ Link spre comentariu
tavi 84 Postat Noiembrie 4, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 4, 2016 Nu ma intereseaza receptia pe FM,oricum e mai probabil ca emisia analogica pe UUS sa inceteze cu mult inainte de cea pe US,asa ca il las nemodificat.Am mentionat doar asa ca o constatare,efectul schimbarii dublei triode.Conditiile de receptie nu sunt cele mai rele,dar nici cele mai bune:o casa in centru,inconjurata de blocuri apropiate.Tot nu pot desfasura o antena ca la carte.Probabil o sa ma limitez la acordul pe semnal,al circuitelor FI,imediat ce confectionez o "surubelnita" adecvata din material dielectric. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Noiembrie 5, 2016 Partajează Postat Noiembrie 5, 2016 E putin ... invers, la noi emisia analogica FM-stereo e programata a inceta prin 2025 iar cea cu modulatie in amplitudine UL/UM prin 2017. La cum se misca lucrurile pe plaiul mioritic s-ar putea ca aceste termene sa fie grav depasite, probabil 855 603 si 153 kHz vor fi ultimele frecvente pe care se va emite analogic in Europa asa ca nu-ti face probleme. Aparatul meu functioneaza bine pe toate gamele dar ascult la el doar pe FM (tras in banda), calitatea semnalului audio fiind mai buna. Am o antena dipol indoit de 1.5 m confectionata din teava de cupru si cocotata intr-un copac, bucla de adaptare, coborare pe coaxial si transformator de adaptare rusesc 75/300 ohmi. Se folosea pe vremuri la tv-uri (conectat invers). Succes in punerea la punct a receptorului (e o bucatica de istorie) si asteptam noutati. Link spre comentariu
puriu Postat Noiembrie 6, 2016 Partajează Postat Noiembrie 6, 2016 Tuburile EF89 si EBF89 seamana, dar nu sunt echivalente. EF89 este ceva mai performant, in special la capacitatea de reactie Cag1. Link spre comentariu
Vizitator Mila Iosif Postat Noiembrie 6, 2016 Partajează Postat Noiembrie 6, 2016 Se vede ca a umblat cineva la bobine? Daca ceara e intacta nu va sfatuiesc sa rotiti la miezurile bobinelor sub nici-o forma.Chiar si cu aparatura e destul de usor sa dezaliniati aparatul! Tuburi noi/nos(vezi si EABC80) si inlocuirea condensatoarelor cu hartie si electrolitice + cautarea de componente defecte/decalibrate pe circuitul RAA va recomand. Link spre comentariu
tavi 84 Postat Noiembrie 6, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 6, 2016 Nu,ceara pare intacta.Am scormonit un pic la suprafata si vad ca miezul e mai in adancime,nu prea pare umblat.S-a mai imbunatit receptia si modificand antena(dupa ce am schimbat si locul unde il tineam)care e acum un pic mai scurta,cam 3,5 m,insa altfel plasata,un pic mai departata de orice obiect metalic,fir etc.Asta si conectand impamantarea la nul,in prelungitorul folosit,in loc de sasiu.Ceva mai putini paraziti pe UL,UM,desi nu inteleg de ce. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum