iop95 Postat Noiembrie 3, 2016 Partajează Postat Noiembrie 3, 2016 Care ar fi explicatia care sa indice schimbarea pieselor mentionate pentru defectul semnalat?! Link spre comentariu
cristi_908 Postat Noiembrie 4, 2016 Partajează Postat Noiembrie 4, 2016 (editat) Condesatori C9-C10 din bazele tranzistorilor de putere duc la arderea tranzistorilor si trebuie schimbati cu noi cand se schinba tranzistori de putere, diodele de 33v zener taie varfurile de oscilati la tranzistori draveri si e bine sa fie schimbate pentru ca comanda pentru tranzistori de putere sa fie buna poate duce la intrarea in protectie a sursei chiar la arderea tranzistorilor de putere. Editat Noiembrie 4, 2016 de cristi_908 Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 4, 2016 Partajează Postat Noiembrie 4, 2016 C9 si C10 la fel ca la sursele ATX clasice, au ca scop o blocare mai rapida a tranzistorilor de putere, se incarca la Ton, si la Toff se descarca aplicand acea tensiune negativa in baza tranzistorului, contribuind astfel la blocare mai rapida. In ce masura acei condensatori sunt defecti, se poate determina numai masurandu-i cu ESR-capacimetru, desigur ca pentru siguranta se pot inlocui direct cu altii noi, dar nu inseamna neaparat ca daca tranzistorii pocnesc, iau dupa ei si acei condensatori. Cat despre zenerele alea, le puteti privi ca pe un soi de snuber, la ATX-uri sunt acolo doar 4148, aici s-au ales zenere de 33V, ideea este sa limiteze tensiunea CE pe driveri la o valoare sigura. Daca nu sunt sarma atunci cel mai probabil sunt ok zenerele. Tranzistorii driveri insa ar fi putut avea de suferit si de aia am sugerat sa se scoata de pe placa si sa se masoare, inteleg ca nu s-a facut asta. Link spre comentariu
iop95 Postat Noiembrie 4, 2016 Partajează Postat Noiembrie 4, 2016 Pai sursa vad ca merge, problema e cu pierderea stabilizarii dupa un timp la un consum de cativa amperi... Intrebam care e legatura dintre piesele mentionate si defectul actual. Preventiv putem schimba multe piese.. iar la tranz driveri cum "ar fi putut avea de suferit" si totusi sa fie functionala sursa acum. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 4, 2016 Partajează Postat Noiembrie 4, 2016 Si cunoasteti dvs cu exactitate care este cauza problemei incriminate? Ca eu n-am cum sa ma pronunt exact fara sa verific eu insumi sursa, si prin urmare tot ce pot sa fac este sa ofer sugestii bazate pe propria experinta. N-am spus ca din tranzistorii driveri ar fi, ci doar am sugerat sa se masoare si aia, si asta tot datorita propriei experiente. La momentul asta sigur nu pot fi despre nimic, si nici dvs, putem doar sa ne dam cu parerea. Link spre comentariu
iop95 Postat Noiembrie 4, 2016 Partajează Postat Noiembrie 4, 2016 Pot sa spun ca defectul semnalat acum nu are ca si cauza piesele mentionate. De-asta intrebam, poate imi scapa mie ceva si as vrea sa vad si un alt punct de vedere. Tot timpul e ceva de invatat. Faptul ca din experienta fiecaruia s-au mai schimbat unele piese sau altele nu cred ca se poate transforma intr-o explicatie pentru defectul dat. Am vazut multe raspunsuri cu "schimba x si y" la un produs anume, mai ales la reparatii tv, cu motivarea ca cel care raspunde a schimbat acele piese, dar fara o coroborare directa cu defectul descris. Zic ca ar fi mai bine sa se schimbe piesele pe o logica tehnica si nu pe experiente anterioare care au sau nu legatura cu defectul in cauza. Asta daca vrem sa invatam ceva... daca nu, se pot schimba oricum, dupa cum doreste fiecare. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 4, 2016 Partajează Postat Noiembrie 4, 2016 As aprecia sa va retineti anumite subtilitati, si sa incetati a incerca sa controlati felul cum merg discutiile, forumul este liber, adica fiecare are dreptul sa scrie ce crede el de cuviinta in limitele regulamentului si a bunului simt. Comportamentul descris mie imi sugereaza ceva probleme de ordin termic, ceva componente s-ar putea devaloriza sau si-ar putea modifica diversi parametrii la cresterea temperaturii, posibil ceva in calea sarcinii, adica ceva componente de forta, cauzele probabile sunt multe, fara sa verific eu insumi insa, n-am cum sa ma pronunt cu exactitate, iar eu spun ca nu sunt la fel de sigur precum dvs ca ceea ce s-a sugerat iese din discutie, si ma bazez atat pe pregatirea teoretica, cat si pe experienta practica, mai ales cu acest tip de sursa, nu pot sa fiu categoric la nimic fara sa verific eu insumi. Link spre comentariu
yo9gcc Postat Noiembrie 4, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 4, 2016 (editat) Tranzistorii driveri i-am masurat si sunt buni - este posibil sa fi uitat sa mentionez asta. O sa demontez iar sursa si o sa ii pun radiatoare pe tranzistori si diodele redresoare, (cum am spus radiatorul este carcasa sursei) dupa care o sa fac masuratorile pe pini C.I. si am sa scot si condensatorii si sa ii masor cu esr- metru. O sa revin cu detalii dupa ce imi fac timp sa lucrez la ea. Oare sa ii fi afectat pe condensatori diferenta de temperatura, fiindca sursa a stat aproximativ 2 luni afara intr-un foisor, (bineanteles ca era protejata de soare si ploaie). Apreciez ajutorul dat si sigur asa este, atata timp cat nu aveti sursa in fata este mai greu cu depanarea. Pot spune ca atunci cand s-a defectat prima oara, radiatorul din dreptul tranzistorilor de putere, L1 care este pe un tor mai mare si transformatorul T1 aveau o temperatura destul de mare. Editat Noiembrie 4, 2016 de yo9gcc Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 4, 2016 Partajează Postat Noiembrie 4, 2016 Nu mai face nici un test fara sa ai ceva radiator la tranzistorii din primar, chiar si unul de proba recuperat de la surse ATX, dar nu fara radiator ( posibil chiar asta sa fie cauza ), la pierderile in conductie directa impuse de sarcina se adauga si cele in comutatie, nu este recomandabil sa testezi fara radiator nici macar in gol. Link spre comentariu
iop95 Postat Noiembrie 4, 2016 Partajează Postat Noiembrie 4, 2016 Nu e nicio subtilitate, am spus clar parerea mea. Si de-ar fi vreo subtilitate nu cred ca o poate ingradi nimeni, Parca am mai spus, acest forum este sau se vrea cel putin, unul tehnic. Deci nu vad ce ar cauta aici orgolii de orice natura. Cred ca fiecare ar trebui sa profite si sa invete cat mai mult, nu sa demonstreze ce tare e el sau ce slab e altcineva. Parerile contrare sunt binevenite si de aici se nasc intrebari si verificari; nimeni nu detine adevarul absolut, dar aici e tehnica/fizica nu filozofie... si se poate face o documentare pentru a verifica o parere sau alta, chiar si partial. Da, e f posibil sa fie o problema termica; testati cu radiatoare. Daca traful se incinge f tare in sarcina initiala de 6-7A, e f posibil ca sarma sa fie mai subtire fata de ce ar trebui, in mult cunoscuta traditie de reducere a costurilor si publicarea unor date tehnice umflate sau fara a preciza detalii (tine 7A dar cat timp/ la ce temp ambianta/cu ce racire...). La testul actual cu 3A, se incalzeste la fel transformatorul? Sper sa nu fie compromisa izolatia pe secundar. Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Noiembrie 4, 2016 Partajează Postat Noiembrie 4, 2016 stimati tovarasi ... puteti sa schimbati dvs orice , aceasta sursa nu va functiona niciodata corect daca nu i se monteaza tranzistoare 2sc2625 fuji electric originale de la mama lor , sau mai bune decit originalele . din experienta proprie , tranzistoarele originale sint extrem de greu de gasit pe piata din rsr , astfel incit sint aproape sigur ca s-au montat niste pocnitori chinezesti de genul isc , pmc , etc . iata cam cum ar trebui sa arate la moaca tranzistoarele corecte ... http://www.ebay.com/itm/2SC2625-HIGH-VOLTAGE-HIGH-SPEED-SWITCHING-LOT-OF-10-/291339838003?hash=item43d5352233:g:HK0AAOSwc0FUoXtv daca tranzistoarele montate de dvs au alta fatza decit poza din link-ul de mai sus , atunci operatiunea dvs se numeste ...cooperativa munca in zadar . Link spre comentariu
iop95 Postat Noiembrie 4, 2016 Partajează Postat Noiembrie 4, 2016 Asta cu "originale" e f tare. Sursa a functionat si functioneaza si acum... Cu "pocnitori chinezesti" sunt facut multe surse ATX low cost.. dar probabil cele "originale" au pierderi ceva mai mici.. si se incalzesc mai putin,.. mai fiabile, dar n-are legatura cu "munca in zadar" ci doar cu o parere personala bazata tot pe experiente anterioare si admiratia fara de marile brand-uri.. "originale". Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Noiembrie 4, 2016 Partajează Postat Noiembrie 4, 2016 amice , stii ca pd maxim al unui tranzistor oarecare este dependent de temperatura si este obligatoriu descendent , pina la t j maxim , unde pd = o ? stii ca ic maxim , pd maxim si t f maxim sint foarte importante la un astfel de tranzistor ? daca la un tranzistor mbr poate avea oricine incredere in pdf-urile postate de catre fabricant , pentru ca sint in joc numele / prestigiul / cotatiile la bursa ale unui major brand , apai la pocnitorile acelea chinezesti pe care le lauzi matale mai mult sau mai putin voalat , cine iti garanteaza ca pdf-urile lor sint reale sau nu ? ca traditie n-au , brand recunoscut oriunde in lume iarasi n-au , cotatie la marile burse mondiale n-as prea crede , iar implicatii asupra lor din cauza unui posibil feedback negativ ...sa fim seriosi , ii doare exact la basca de asa ceva . ma rog ... cine are urechi de auzit , sa auda . cine nu ... nu . eu ramin la parerea mea , anume ca tranzistoarele folosite sint panarame . Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 4, 2016 Partajează Postat Noiembrie 4, 2016 D-le Misura, rogu-va fara apelative si familiaritati necuvenite.Si eu sunt de aceeasi parere cu Dl Iop, discutia origi al vs fake nu-si are rostul in topicul asta, o pereche banala de 13007 recuperati din orice sursa atx no-name ar merge fara probleme aici. Ca originalii ar suporta stresul mai bine sau ar facilita un randament mai bun este cat se poate de posibil insa nu obligatoriu pentru insasi functionarea sursei. Nu suntem la un amplificator audio unde diferente subtile pot modifica substantial performantele, aici mai degraba se aplica principi ca ori fac poc ori functioneaza. Link spre comentariu
iop95 Postat Noiembrie 4, 2016 Partajează Postat Noiembrie 4, 2016 Ar fi ideal daca s-ar raspunde la obiect. Era vorba de o sursa cu un anume defect si n-am inteles ce parametri ai celor "originali" ar face ca defectul semnalat sa nu se mai manifeste. Atat. Nu vorbeam de fiabilitate, de originalitate. Nu laud niciun produs chinezesc, desi au multe care ar merita... mi-ar fi placut sa laud unul romanesc.. dar nu prea mai sunt. Deci, care parametru/parametri ai celor "originali" ar duce la eliminarea defectului si care ar fi explicatia. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum