Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Scuze ca intervin si eu, dar voi descrie o metoda de corodare cablaje simplu sau dublu placate: materiale necesare: 1. clorura ferica sau acid clorhidric + apa oxigenta.2. solutie protectie trasee alcool + sacaz + pasta de pix. Solutie cu care marcam traseele de cablaj (cu ajutorul unul rotring de grosimea dorita). Solutie de protectie pentru una din cele doua expuse la punctul 1 si nu rezista deloc la acid azotic.Timpul de corodare al placii de cablaj variaza si se poate folosii un tavita foto sau un recipient de plastic.

si ce e nou in asta?
Link spre comentariu

Si eu folosec sacaz dizolvat pentru protectie dar se topeste si se lipeste de maini in timpul montarii pieselor.De asemenea se murdareste de pe maini.De aceea cred ca ideal ar fi solutia LIQUID TIN.Dar nu stiu de unde sa gasesc.

Link spre comentariu

Prefabricat fotorezist unde pot gasi? Stie careva? E mult mai usor de lucrat cu el decit cu Positiv20 si e mai convenabil deit placile cu strat fotorezist. Sunt facute tot cu ajutorul prefabricatului si aceastea. Eu caut de 5 ani asa ceva dar.... nimic bun in Romania... E folosit mult in industria auto si am vazut si prin facultati din afara in laboratoare, ca la ei se fac lucruri practice la noi faci pe con propriu sau te ajuta profu cum am avut si eu bafta dar cu Positiv20 ne chinuiam sa face cite ceva pentru dotare laborator.....

Link spre comentariu

@magaelMagelane,de unde esti,ca-n profil nu scrie...se gaseste pcb foto in RO corespunzator iar daca eu i-ti spun ca la Microelectronica gasesti, tu fiind din Bucuresti(de ex) nu o sa fie pasionala treaba.

Link spre comentariu

Si eu folosec sacaz dizolvat pentru protectie dar se topeste si se lipeste de maini in timpul montarii pieselor.De asemenea se murdareste de pe maini.De aceea cred ca ideal ar fi solutia LIQUID TIN.Dar nu stiu de unde sa gasesc.

Se lipste pentru ca solutia ta e concentrata (trebuie mai mult diluant) si pentru ca nu e lasa suficient sa se zvante.
Link spre comentariu

@magaelMagelane,de unde esti,ca-n profil nu scrie...se gaseste pcb foto in RO corespunzator iar daca eu i-ti spun ca la Microelectronica gasesti, tu fiind din Bucuresti(de ex) nu o sa fie pasionala treaba.

Sunt di Botosani si aici in magazinele de specialitate nu mai gasesti mai nimic. Placi de cablaj cu fotorezist eu personal le comand de la alte firme pe net de unde comand si piesele. Si daca citeai mai atent ma refeream la folie ce are pe ea depus fotoreizist semiuscat (prefabricat cu fotorezist) nu la pcb cu fotorezist.
Link spre comentariu

Referitor la metoda foto, am si eu o nelamurire.Toti care folosesc metoda foto, realizeaza filmul in culoarea negru, ca sa fie cat mai opac la UV.Daca am [avem] acces la o imprimanta laser color, nu pot [putem] realiza filmul cu o alta culoare, nu negru, pentru a creea un "filtru" UV ?! :nas: Ce culoare ar fi cea mai indicata pentru a creea un filtru UV, care sa opreasca UV ? As fi tentat sa incerc si varianta aceasta, de aceea intreb ce culoare se preteaza pentru a fi folosita, sa incerc sa realizez un "film anti-UV" :ras: pentru un cablaj, de proba.

Link spre comentariu

Cea mai 'culoare' e tot negrul,dar facut din culori(imprimanta pune 3 straturi de tone pt a obtine negru).Si ies traseele brici,mai bine decat cu black heavyduty.

Daca imi poti explica cum se face "negru din culori", as incerca la imprimanta laser color, de la servici, realizarea unui film. :da
Link spre comentariu

Pentru ca PCB-ul tiparit pe coala sa fie mult mai opac si sa nu mai fie nevoie de coli suprapuse puteti proceda si altfel . Intr-o farfurie/cratita/cutie metalica rezistenta la tinner(diluant nitro) si care se inchide ermetic puneti cateva picaturi de diluant a.i sa obtineti in recipient o atmosfera incarcata de vapori .Puneti foaia tiparita la imprimanta laser in acel container pe un suport ceva , a. i. sa nu stea lipita de pereti .Inchideti cutia si lasati circa 10 min .Daca ati picurat suficent tinner atunci veti observa ca traseele de pe hartie au devenit mult mai opace .

Succes !

Link spre comentariu
Am facut odata comanda aici si e mai scump decit la altii dar la unele comp. se merita dar pacat ca sunt cam putine. Ceea ce mi-ai dat tu e fibra de sticla nu folie tip rola (am uitat sa specific) La un A4 e pretu cam piperat....@junior:la mine pe imprimanta iese bine cu un singur film (Xerox Phaser 3250, sau Lexmark E250d) Am 2 imprimante.
Link spre comentariu

Deci PCB cu suport de polyester flexibil...am ceva PCB dublu pe FR4,e flexibil si are 0,5 mm grosime.[attachment=0]Graphic1.jpg[/attachment]Probabil ca problemele cu printarea se datoresc imprimantei...filmele le fac pe o imprimanta profi,e cat o masa de bucatarie,ca volum.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări