Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

pai in poza 2 ce e stratul negru ? fotorezist sau toner ? la mine fotorezistul e ceva mai deschis :nebunrau: oricum arata foarte bine dar traseele alea ieseau perfect si la metoda pnp. detalii suplimentare ?

incarc imedeat o poza in care sa se vada fotorezistul
uite poza fara blit.[attachment=1]IMG_4219.JPG[/attachment]aia e realizata cu blit activ la aparatul foto.dea se vrede pe negru.depinde si de unghiul in care tin placa. Eu folosesc Positiv20. am si o stanare realizata la aragaz...[attachment=0]IMG_4200.JPG[/attachment]S-a cam rumenit oleaca...
Link spre comentariu

mi se pare mie sau iti genereaza tuburile uv intensitate prea mare pentru asa ceva sau nu e pusa pusa corect la o anumita distanta placa fata de lampi.Prin experiment refaci distanta optima.

Am incercat si cu 2 folii suprapuse, la 3min expunerea, cel mai bine iesit [am testat diferite timpuri de expunere]. Cam asa mi-a iesit o "monstra" de cablaj. Mai bine iese prin transfer de toner, decat foto.UV Exposer-4.jpg[/attachment]Cred ca singura varianta ar fi sa umblu la luminozitatea neoanelor.Momentan am 3 "baterii" a cate 2 neoane si sunt alimentate, fiecare "baterie de 2 neoane" dintr-un balast electronic [am 3 recuperate din becuri economice]:[attachment=1]Imagine0585.jpg[/attachment]Cum as putea modifica aceste balasturi pentru a reduce luminozitatea neoanelor?Sau ce metoda de alimentare a neoanelor sa folosesc, pentru a reduce luminozitatea lor?
Link spre comentariu

Cum as putea modifica aceste balasturi pentru a reduce luminozitatea neoanelor?Sau ce metoda de alimentare a neoanelor sa folosesc, pentru a reduce luminozitatea lor?

o solutie ar fi sa folosesti un balast mai slabmai exista si becuri economice 'dimmable' pe care le pui la un variator, mai greu de gasit si duble ca pret, altfel spus e o problema tehnologica delicatacum ai cuplat 2 becuri la un balast?
Link spre comentariu

Sau ce metoda de alimentare a neoanelor sa folosesc, pentru a reduce luminozitatea lor?

Nu stiu daca metoda este aplicabila si la fototrezist, dar la filmele foto este. Ideea mea este o impresionare cu lampa blitz, care la filme sau hartie foto, creeaza contrast foarte puternic, comparativ cu o expunere la alta sursa de lumina cu timp mai lung.Daca aveti o lampa blitz, puteti incerca, eu nu pot, deoarece nu utilizez metoda foto din considerente economice.
Link spre comentariu

Convertizor la 12V si poti regla cum doresti tu , convertizorul il poti alimenta la un traf sau o sursa in comutatie plus convertizorul te salveaza sa distrugi filamentele de la lampi.

Multumesc de sfat, ma gandeam si eu la un convertor pentru neon.

@GeoMarMie imi pare supraexpusa. Ai incercat sa faci un test pe aceeasi placa cu diferiti timpi de expunere sa vezi care este optimul?

Am incercat diferiti timpi de expunere si asta a iesit cel mai bine, dupa baia in revelator [soda], ca Seno merge super greu. :nas: La teste am folosit un cablaj acoperit cu fotorezist, cumparat, dar este ceva mai vechi [cativa ani]. :ras: Am luat acum cablaj "proaspat", am sa incerc si cu el, poate este de vina cablajul [ca este mai vechi], ceea ce nu cred.
Link spre comentariu

GeoMar, vad din ultimele postari ca ai probleme cu metoda foto, aceasi metoda o folosesc si eu, daca cauti prin acest topic mai pe la jumatate o sa-mi vezi postarile, tot o cutie de scaner am si eu numai ca folosesc neoane de 8W cumparate dea gata adica cu suport si alimentare neoane normale albe 6 Buc puse in lungime pentru ca sint mai mari, au 34 Cm cu suport cu tot, si ies cablaje destul de bine, folosesc revelator tot SENO-4007, soda nici pe departe nu are aceleasi caracteristici, si cablaj cu fotorezist cumparat, folosesc de asemenea folie transparenta pentru inkjet doua bucati suprapuse, una cu tusul pe cablaj iar cealalta peste, tot cu tusul in jos si foarte bine presate pe cablaj. Timpul de expunere, m-am oprit la 9min cu toate ca merge si la 7min iara dupa expunere daca te uiti cu atentie la cablaj se vad efectiv traseele cu ochiul liber, sint bronzate :rade: . Poate te ajuta ceva din tot ce am scris aici.... singura problema o am cu cablajele format A4 nu se expun uniform, probabil ca era mai bine daca i-i puneam si o oglinda.Il rog pe Bogdan, tinind cont ca are cutia lui cu leduri de ceva timp, sa-mi zica si mie daca e multumit de metoda sa cu leduri, expune bine? comparativ cu neonul uv si cam ce dezavantaje ar avea aceasta metoda, daca e vreunul...

Link spre comentariu

Oglinda pune dupa ce maresti distanta dintre tuburi si asezi intre ele si sticla o folie de dispersie...folia o pozitionezi la ochi,pana ce ai un dreptunghi uniform luminat.Fa pe folie de laser ,negru din culori.Folosesc distante de expunere mai mari(15cm),tot scaner ,dar din PSC.

Link spre comentariu
Vizitator mircomanu

Scuze ca intervin si eu, dar voi descrie o metoda de corodare cablaje simplu sau dublu placate: materiale necesare: 1. clorura ferica sau acid clorhidric + apa oxigenta.2. solutie protectie trasee alcool + sacaz + pasta de pix. Solutie cu care marcam traseele de cablaj (cu ajutorul unul rotring de grosimea dorita). Solutie de protectie pentru una din cele doua expuse la punctul 1 si nu rezista deloc la acid azotic.Timpul de corodare al placii de cablaj variaza si se poate folosii un tavita foto sau un recipient de plastic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări