Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...

Tocmai ce mi-am luat un neon UV de 18W, Vito si am nevoie de sfaturi privind timpul si distanta de expunere.

E de 18W spuneam si are cam 50cm lungime; am si un balast electronic tot de 18W, am cablaj foto, am soda caustica, stiu pasii, timpul si distanta imi trebuiesc, de preferat daca stiti exact pt tipul asta de neon.

Link spre comentariu

Mda si eu m-am cam speriat cand mi l-a aratat vanzatoarea, mai mici de atat (ca putere sau dimensiuni) nu aveau, am intrebat.Pt cei interesati, cred ca unul dintre ultimele centre de printat din Buc care mai printeaza pe folie de retroproiector, e langa Sala Dalles.

Link spre comentariu

Nu prea cred ca o sa primesti vo recomandare,nu cred ca foloseste cineva un tub de 50cm lungime. :jytuiyu

sau daca ar folosi, ar folosi mai multe din astea, doar daca vrei sa faci un cablaj ingust, un singur tub din asta ar merge doar daca il indoi la flacara, scuze pentru ideea sterila.
Link spre comentariu

Cum nu aveam timpi pt neon, am incercat cu un bec mat de 100W. Am expus cam 15-20 de min, la 20-30cm si apoi la balaceala in solutie de soda. Fix 7g/1L, solutia calduta. Am tinut peste 5 minute in solutie, chiar mai bine, timp in care am si schimbat solutia de 2 ori ca sa inceapa sa se vada bine traseele (ori soda caustica e proasta, ori nu e precis cantarul meu de bucatarie...), dar nu s-a dizolvat complet stratul foto de pe zonele care urmau a fi corodate. Trebuie sa se dizolve COMPLET pelicula aceea, sau trebuie doar sa devina vizibile traseele prin schimbarea culorii, fara sa se dizolve pelicula?Am bagat acum la corodat, mi-e teama ca e prima incercare ratata :)Edit: mda, nu se dizolva nimic in clorura ferica, stratul ala de pelicula a ramas intact.

Link spre comentariu

Can nu ti se dizolva o parte din stratul expus inseamna ca nu a patruns radiatia ultraviolet destul de adanc in fotorezist ca sa il faca monomer, deci acel substrat a ramas polimerizat. De aceea nu se duce, problema e ca ar trebui sa ai o sursa mai puternica sau fluxul incident pe placa este prea mic pentru a patrunde in adancime. Pentru a castiga energie(optica) redu din distanta sau surse mai puternice.Eu de exemplu folosesc un bec cu vapori de mercur, cu tot cu luminofor ca mi-a fost lene sa il mai dau jos, la o distanta de aprox 20 cm de placa, expunerea se face in max 2 minute.!! Sticla obisnuita se comporta ca filtru UV de aceea recomand sa folositi o sticla f subtire sau orice alt material transparent care nu absoarbe radiatia UV sau o reflecta.

Link spre comentariu

M-am luat dupa tutorialul de pe nastase.go.ro ...... 15 min expunere cu un bec mat de 75W; eu am expus tot 15 min la un bec mat de 100W.Sa incerc tot cu becul asta si sa fac un test de expunere, pt 25-30-35-40 de minute, sau sa caut alta sursa de UV?Bec cu vapori de mercur gasesc la magazinele cu electrice, surse de ilumnat, d-astea?

Link spre comentariu

Incerc acum cu acelasi bec, expuneri treptate incepand cu 20 de minute, din 5 in 5 minute.Edit: becul asta cred ca-i cel mai sigur bec posibil, nici dupa o expunere de 45 de minute nu se dizolva pelicula in soda, desi pe partea expusa cel mai mult (45 de min) mi-au cam disparut traseele, desi pelicula nu s-a dus.

Link spre comentariu

Daca ai disparut si traseele inseamna ca radiatia a trecut prin film -> filmul trebuie sa fie mai opac.Eu printez filmele acasa pe folie transparenta pentru imprimanta cu jet de cerneala, fac setarile pentru maximum dpi si o printez de 2 ori suprapus. In felul acesta traseele de pe film sunt suficient de opace.Ca sursa de expunere incearca cu bec economic (eu asta folosesc momentan). Am cumparat din Carrefour, unul dintre cele mai mari becuri economice Philips cu aproximativ 40ron (acum 2 ani) si expun 40 minute.Peste film si cablaj pun un geam de la un scaner; dar cred ca este mult mai bun geamul care se gaseste in Bricostore pentru ramele de tablouri (este foarte subtire)

Link spre comentariu

Am folosit cate doua coli suprapuse cu cablajul printat, e posibil sa-l fi miscat cand l-am expus.Caut acum o modalitate sa fac o carcasa pt neon, dar e incomod rau fiind atat de lung (peste 50cm) si fix de o cutie de lemn de 60cm nu mai aveam nevoie prin casa. Neoane Vito de 8W unde gasesc? In Titan nu au, sa incerc la Mc-ul de la Dristor? Spunea cineva acum mai mult timp ca se gasesc intr-un magazin acolo.Ca geam folosesc un geam de tablou, are vreo 2-3mm.

Link spre comentariu

Buna ziua ! Cea mai buna , usoara si fiabila metoda de realizare a pcb-urilor pentru componente smd si cum sa le lipim fara sa le distrugem ? Idei , sfaturi , impresii , etc . orice e bine veint va multumesc !Daca e offtopic scuze !O zi buna ! :dans:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări